Mergi la conţinutul principal

Primarul avertizează asupra costurilor noului adăpost pentru câini

• câteva sute de milioane lei vechi pe lună, susţine primarul Marian Dragomir, că va trebui să achite municipalitatea pentru întreţinerea noului adăpost, dacă acesta va fi construit • în contextul dat, edilul şef a ţinut să precizeze că decizia pentru ridicarea construcţiei va trebui asumată de întreg Consiliul Local • Dragomir a afirmat că este totuşi singura soluţie, din punctul său de vedere, pentru diminuarea numărului mare de câini comunitari de pe străzi • până atunci, Primăria continuă acţiunile de sterilizare

 

Primarul Marian Dragomir a ţinut să avertizeze, recent, asupra faptului că noul adăpost pentru câinii comunitari presupune costuri foarte mari pentru municipalitate. Deşi a evitat să ofere o sumă exactă deocamdată, făcând precizarea că încă nu s-au încheiat toate calculele, edilul-şef a punctat că este vorba despre „foarte multe sute de milioane lei vechi pe lună” pentru întreţinerea clădirii şi a animalelor. În acest context, Dragomir a adăugat că are de gând să discute cu absolut toţi membrii Consiliului Local Municipal pentru a vedea în ce măsură aceştia sunt gata să îşi asume sau nu proiectul de hotărâre privind construirea adăpostului care ar urma să găzduiască 1.000 de câini comunitari.

„În şedinţa CLM din luna noiembrie prezentăm costurile estimative a ceea ce înseamnă încă un nou adăpost pentru câinii maidanezi din municipiu. Vom decide după discuţiile cu cei din Consiliul Local dacă acestea sunt oportune, dacă ni le asumăm şi dacă vom avea anul viitor al treilea adăpost. Vom vedea în funcţie de deciziile pe care le vom lua cu toţii. Avem costurile de construcţie şi cele de funcţionare lunară. Acum urmează să finalizăm calculele. Din datele pe care le deţin până în prezent pot spune că sunt costuri foarte mari în ceea ce priveşte hrana animalelor, utilităţile, cheltuielile pentru personal. Iar aici am inclus deocamdată doar muncitori, un medic, nu avem încă o schemă încărcată cu personal TESA, administrator şi aşa mai departe. Singura chestiune este legată de modul în care noi percepem abordarea de anul viitor vizavi de problema câinilor, dacă înfiinţăm al treilea adăpost sau nu”, a declarat Dragomir.

Acesta a amintit faptul că în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila, a fost aprobată prelungirea contractului municipalităţii cu Asociaţia Dog Rescue, în privinţa funcţionării în adăpostul din Lacu Sărat. După această dată, Dragomir a punctat că asociaţia va elibera padocurile, fiind creat astfel un spaţiu suplimentar pentru cazarea animalelor de pe stradă.

„Eu cred că investiţia pentru noul adăpost ar trebui făcută. Pentru că la un moment dat va trebui să ne asumăm. Ce ne dorim în Municipiul Brăila: să mai avem sau să nu mai avem câini pe stradă? Dacă ne dorim să nu mai avem câini pe stradă, atunci facem această investiţie şi suportăm costul lunar al cazării suplimentare pentru cei 1.000 de câini. Dacă, în schimb, considerăm că aceste costuri sunt foarte mari şi vom avea o opoziţie a consilierilor, atunci vom prezenta brăilenilor decizia CLM şi vom rămâne în situaţia actuală. Ne vom sfătui cu toţi consilierii. Nu vom lua această decizie prin impunere. Dar vă daţi seama, cu noul adăpost luăm 1.000 de câini de pe stradă”, a mai adăugat sursa citată.

 

Primăria caută parteneri, chiar şi pentru hrana animalelor

Fără îndoială, cel mai bun scenariu pentru municipalitate în legătură cu noul adăpost ar fi probabil identificarea unui partener care să suporte măcar o parte dintre costurile de întreţinere. Tocmai pe acest principiu ar părea să meargă şi primarul Marian Dragomir.

„Identificăm şi parteneri. Aşteptăm ca cei de la Dog Rescue să vină cu nişte parteneri de-ai lor din Germania, care să preia la rândul lor un adăpost. Dar când spun parteneri, mă refer la cei care vin şi se implică efectiv în ceea ce înseamnă suportarea unor costuri. Parteneriat nu înseamnă ca Primăria Municipiului să le plătească o sumă de bani pe fiecare câine, pe lună. Pentru că o facem noi mult mai ieftin. Partener înseamnă cineva exact cum a fost cazul celor de la Dog Rescue care vine, preia un adăpost, suportă o parte dintre costuri, face acţiuni de sterilizare... Şi vom avea în continuare astfel de acţiuni şi cu cei de la Dog Rescue, chiar dacă nu vor mai avea adăpost în Brăila, pentru că s-au dovedit nişte parteneri serioşi”, a afirmat primarul.

În aceeaşi ordine de idei, Dragomir a vorbit şi despre parteneriate cu supermarket-urile pentru asigurarea hranei. Acesta a afirmat că Administraţia Pieţelor deja a început o astfel de acţiune pentru a prelua produse necesare hranei unora dintre animalele de la Grădina Zoo. Pe viitor, edilul-şef a punctat că şi SUPAGL ar trebui să procedeze la fel, deşi în cazul câinilor subiectul este totuşi unul mai complicat.

„Pentru Grădina Zoo va fi un ajutor substanţial, dar pentru zona de adăpost câini, nu va fi chiar aşa de mare, pentru că vin foarte multe legume şi fructe din partea supermarket-urilor. Ştim cu toţii: câinii fie mănâncă diverse produse de origine cerealieră, fie carne. Dar luăm în calcul şi această variantă pe viitor pentru SUPAGL”, a mai adăugat Dragomir.

 

Sterilizările continuă

Pe lângă discuţiile despre noul adăpost pentru câini, primarul Marian Dragomir a ţinut să amintească despre acţiunile de sterilizare derulate în luna octombrie de municipalitate, cu precizarea că acestea vor continua. Potrivit edilului-şef, luna trecută au fost sterilizaţi 154 de câini şi câteva pisici.

„Am considerat că aceste acţiuni de sterilizare ale câinilor au un impact în perioada viitoare, deoarece reduc capacitatea de înmulţire a acestora. Consider că acţiunile de sterilizare sunt absolut obligatorii şi că trebuie să le continuăm în perioada următoare pentru a stopa înmulţirea câinilor”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro