Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primaru ar vrea ca directorul Pietelor sa-si dea demisia

"Nu mi-e teama de anchetele demarate, pe tema restituirii terenului din Piata Concordia, si cei care spun ca nu este legala aceasta masura sint niste neaveniti sau chibiti!". Este mesajul primarului municipiului, Constantin Cibu, catre cei care contesta legalitatea deciziei sale de a retroceda in natura terenul respectiv, dar si catre ziarul "Obiectiv", care ar fi rascolit "in mod inutil" lucrurile, determinind, implicit, si o autosesizare a Politiei.
"Uite ce scrie la ziar: “primarul a retrocedat in viteza, in citeva saptamini, in baza legii, imobilul abuziv confiscat. Asta este un dosar care este pe rol din 2001, de atunci i s-au recunoscut titlurile de proprietate si masurile reparatorii, in baza Legii 10. Aparind completarea la Legea 10, notificatorul doreste sa preia in natura acest teren, iar legea ii permite. Deci dosarul zace de ani de zile nerezolvat. Foarte multa lume m-a intrebat daca sint ingrijorat in legatura cu ancheta care se va declansa pe tema acestei decizii, de catre Politie si de catre Prefectura. Nu sint deloc ingrijorat, am incredere deosebita in Comisia de aplicare a Legii 10, de la Primarie, care nu a facut nici o greseala pina in prezent si a fost de multe ori controlata de Corpul de Control si intotdeauna deciziile pe care le-a dat au fost sustinute de documentele respective. Mare lucru sa fii cercetat penal, ce sa zic! Face cineva o plingere si se ia de buna si incepe cercetarea, de te saturi ca de dracu' de asta... Zilele trecute, in legatura cu Piata Concordia, a si venit cineva de la Politie, s-au autosesizat, ca asa e moda acum “ne-am autosesizat din ziar”. Da, ma, luati-va dosarul, aveti oameni sa verificati?", si astept raspuns. Deci, va fi un bluf cu Piata Concordia, va spun de-acum, toti cei care au facut atita galagie se vor lamuri, scurt". Primarul admite insa ca este deranjat la maximum de faptul ca retrocedarea terenului respectiv a iscat dispute publice si ca exista persoane care contesta decizia sa: "Sint ingrijorat de modul de abordare a acestei probleme a unor conducatori din institutii si chiar de anumiti chibiti, care vorbesc pe linga lege, si-si dau cu parerea. Anumite personalitati incearca sa induca in opinia publica ideea ca aceasta retrocedare s-a facut pe baza de smecherii sau pe baza de interese personale. Notificatorii respectivi au refuzat masuri compensatorii si au dorit neaparat sa primeasca in natura acest teren, incadrindu-se perfect in lege. Parerea unora sau altora, total neavenita, nu face decit sa creeze unele confuzii, iar faptul ca aceasta retrocedare se tergiverseaza se va rasfringe, probabil, asupra celor care incearca aceasta tergiversare", a declarat, ieri, primarul in cadrul unei conferinte de presa.

"Dar daca o vom da afara pe doamna Draghincescu, va fi din mai multe motive"

El trece la capitolul "neveniti sau chibiti", in primul rind, Prefectura, care a anuntat ca face verificari, in vederea stabilirii legalitatii deciziei de retrocedare a terenului din piata si a eventualelor motive pentru atacarea acesteia in contencios: "Culmea este faptul ca Prefectura, intr-un alt caz de retrocedare, asemanator, ne-a somat ca intr-un termen de 5 zile sa dam dispozitia respectiva, iar acum se ofera sa faca o noua verificare si n-am inteles de ce. Eu n-am inteles atitudinea Prefecturii care, pe de o parte, ne urgenteaza sa aplicam masurile reparatorii, iar pe de alta parte, cind un ziar arunca o bomba de genul asta, incearca sa opreasca sau sa induca in opinia cetateanului ideea ca s-ar fi facut smecherii. Prefectura a dat avizul de legalitate pentru aceasta decizie, iar apoi a dat o alta hirtie, prin care cere reverificarea".
In tabara "chibitilor care vorbesc neaveniti" o incadreaza primarul si pe directorul Administratiei Pietelor si Tirgurilor, Simona Draghincescu, care a indraznit sa conteste legalitatea deciziei de retrocedare. Pentru aceasta indrazneala, primarul se gindeste sa o sanctioneze si nu exclude chiar sa o dea afara din post: "Face parte din tabara chibitilor, care vorbesc neaveniti in legatura cu aceasta problema. Este directorul Pietelor, dar nu are nici o legatura cu modul de aplicare a Legii 10. Nici n-a inteles, de fapt, esenta Legii 10. Legea trebuie aplicata, chiar daca ne doare. Cu ea am terminat orice discutie, este o parere, ca si a altor consilieri sau chibiti pe care i-ati invitat sa-si dea cu parerea, dar n-are nici o legatura cu aplicarea Legii 10 ceea ce spune doamna Draghincescu. Este vorba despre bun-simt, nu poti sa-i pui fiecaruia conditii. Este o interventie a domniei sale, dupa parerea mea nejustificata si nu la obiect. Bineinteles ca o sa o alatur si la altele, pe care le-a facut doamna Draghincescu pina acum, si vedem, luam o masura pina la urma. Eu n-am inteles, un membru al administratiei Primariei incearca sa conteste cu tot felul de argumente, care mai de care mai nastrusnice, dispozitia primarului, care este legala. Este in afara normalitatii, zic eu. Este posibil sa ne gindim si la a o da afara, dar daca o vom face, va fi din mai multe motive, nu asta este cel principal".
Cibu a mai declarat ca a oprit orice discutie cu notificatorii, pe tema unor posibile schimburi de terenuri sau a unei despagubiri in bani, iar bucata vizata din Piata Concordiei va fi retrocedat in natura.

"Daca e vorba ca domnia sa doreste sa ma dea afara, sa
procedeze in consecinta!"

In ceea ce o priveste, Simona Draghincescu spune ca, daca are motive s-o dea afara, primarul nu are decit sa ia aceasta decizie. Ea precizeaza insa ca, din punctul sau de vedere, retrocedarea Pietei Concordiei este discutabila, si nu doreste ca opinia publica sa creada ca a fost partasa la luarea deciziei de restituire in natura a terenului respectiv: "Este adevarat ca am avut unele discutii in contradictoriu cu domnul primar, si chiar mi-a cerut demisia, pentru pozitia pe care am adoptat-o. Demisia este insa un act unilateral de vointa, iar daca o sa ma hotarasc sa o prezint, il voi anunta oficial. Deocamdata, eu imi voi lua concediu si, la intoarcere, voi mai vedea cum sta treaba. Eu sustin si acum ca nu sint de acord sa fie retrocedat un bun public, si nu vreau sa se tina minte ca acest lucru a fost facut in perioada in care eu administram acest sector. Nu vreau sa se asimileze, in opinia publica, ideea ca am stiut de aceasta decizie sau ca am participat la luarea hotaririi de restituire in natura, pentru ca nu a fost asa. Sa raspunda fiecare pentru ceea ce face. Iar daca e vorba ca domnia sa doreste sa ma dea afara, sa procedeze in consecinta, dar din cite stiu eu, legea spune ca pot fi data afara daca nu corespund din punct de vedere profesional. Daca nu corespund din punct de vedere juridic, cu deciziile pe care le ia domnia sa, e altceva. Oricum, eu nu vreau sa-mi fie asimilat numele cu o retrocedare mai mult sau mai putin discutabila, si daca am o parere, mi se pare normal sa o exprim, mai ales cind este vorba despre o chestiune din domeniul pe care il administrez".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii