Mergi la conţinutul principal

Primarii vor fi aleşi într-un singur tur

La explicarea votului, deputatul PNL Mihăiţă Calimente a afirmat că proiectul reprezintă încă un pas în impunerea unui sistem electoral majoritarist, lucru cu care liberalii nu pot fi de acord. "Este un atac la adresa democraţiei consensualiste şi reprezentative şi de aceea grupul PNL a votat împotrivă", a spus Calimente. "Din dorinţa de autoritarism şi dominaţie hegemonică, PDL încearcă să impună un sistem majoritar (...) Votul exprimat într-un singur tur pentru primar şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean este o altă expresie a sistemului politic majoritar, în condiţiile în care, în România, modelul bipartid nu a reuşit. Votul într-un singur este nedemocratic pentru că o minoritate poate să îşi impună candidatul împotriva majorităţii. Cumpărarea de voturi şi mituirea electoratului poate fi mai uşor aplicată. Reprezentativitatea aleşilor se diminuează, iar autoritatea devine îndoielnică (...) În consecinţă, PNL, adept al democraţiei de tip reprezentativ şi consensual nu a votat acest proiect de lege", a arătat el.

"Noi votăm împotrivă", a spus Victor Ponta

Luni, la dezbaterile generale asupra proiectului, liberalul Victor Paul Dobre declarase în plenul Camerei Deputaţilor că acest proiect de lege îndepărtează statul român "de la valorile democraţiei", afirmând că PDL vrea să-şi conserve mai multe mandate de primar.
La rândul ei, Aura Vasile (PSD) a spus că PDL vrea "să bage pumnul în gura tuturor". Ea a mai susţinut că PDL şi UDMR vrea să se bată cu poporul român, afirmând că Parlamentului, reprezentantul poporului, îi sunt impuse legi. Tot luni, preşedintele PSD Victor Ponta a reafirmat că USL nu susţine acest mod de alegere a primarilor. "Noi votăm împotrivă. Am discutat că, în acest moment, până nu explicăm exact ce înseamnă, câtă lume vine la vot şi, mai ales, până nu găsim metodele eficace prin care sistemul PDL de a cumpăra voturi şi de a ameninţa oamenii poate fi stăpânit, încercăm să găsim o soluţie legislativă", a mai explicat Ponta.
Legea are caracter organic şi stabileşte modificarea legii 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Camera Deputaţilor este for decizional în acest sens, după ce proiectul a trecut tacit de Senat la începutul lunii mai. Proiectul a fost iniţiat de parlamentari PDL, dar şi de la PSD şi PNL, însă după semnalele negative primite din teritoriu de la primari şi în urma unor simulări făcute pe sondaje cei de la USL s-au delimitat de această lege, pe care o consideră dezavantajoasă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro