Mergi la conţinutul principal

Primarii din judeţ, învăţaţi cum să acceseze fonduri europene

Primarii din judeţ au participat, vineri, la o întâlnire organizată de către preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, pe tema proiectelor viitoare. Pe lângă discuţii despre investiţii realizate prin cofinanţare CJ - Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT), sau prin bani de la nivel naţional, la întâlnire s-a discutat şi despre proiecte realizate din fonduri europene nerambursabile. Mai exact, primarii au fost informaţi cu exactitate în privinţa zonelor finanţabile în perioada 2016 - 2020 prin Programul Operaţional Regional (POR), respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Prezentă la şedinţă, Luminiţa Mihailov, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, le-a transmis primarilor că noutatea privind depunerea de proiecte pe noul exerciţiu bugetar este legată de faptul că nu se mai depun dosare în format fizic, ci doar electronic. Aceasta i-a rugat pe şefii de oraşe şi comune să menţină un permanent contact cu CJ Brăila şi ADR Sud-Est, pentru a pune la punct realizarea proiectelor pe care le au în plan. Totodată, aceasta le-a atras atenţia că documentele depuse în format electronic pot fi mult mai uşor respinse dacă nu sunt construite cât se poate de corect, în concordanţă cu normele europene. Potrivit Luminiţei Mihailov, primăriile de comune şi oraşe sunt eligibile prin POR pe proiecte privind eficienţa energetică a clădirilor publice, infrastructură în educaţie şi patrimoniu cultural (zonă unde intră reabilitarea monumentelor de importanţă UNESCO sau naţională). Situaţia este asemănătoare şi în privinţa PNDL. Prezent la întâlnire, Ion Donescu, reprezentantul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a explicat că primarii pot accesa prin acest program câteva măsuri ce vizează: infrastructura agricolă de acces; infrastructura comunală (drumuri comunale), infrastructura de apă şi apă uzată şi protejarea patrimoniului cultural.

Viitoarea întâlnire, pe 8 decembrie

În acelaşi context, primarii au fost sfătuiţi să încerce pe cât posibil să angajeze specialişti în domeniu, în cazul în care funcţionarii proprii nu au cunoştinţele necesare. "Fiecare primar îşi calibrează puterile de finanţare şi alege din ceea ce li se oferă ca şansă de a adjudeca proiecte. Bani europeni sunt destui, nerambursabili sau parţial rambursabili. Dacă e vorba de cofinanţare CJ, noi intrăm în joc şi cofinanţăm tot ce se poate, dacă este legal şi firesc, astfel încât să sporim binele comun în locurile dumneavoastră", a declarat Viorel Mortu. De asemenea, acesta le-a propus primarilor ca la viitoarea întâlnire, programată pe 8 decembrie, să vină cu proiecte concrete, pentru cofinanţare din partea CJ Brăila, după votarea bugetului 2016, precum şi cu idei ce pot fi puse în practică prin intermediul POR sau PNDL.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro