Mergi la conţinutul principal

Primarii convocaţi la CJ: «Ne-am săturat de vorbe şi poveşti!»

Noua conducere a Consiliului Judeţean Brăila a convocat, ieri, toţi primarii din comunele şi oraşele brăilene, la o şedinţă ce s-a vrut a fi "un semnal de colaborare şi dezvoltare instituţională", după cum a declarat preşedintele interimar Viorel Mortu. Întâlnirea a avut loc în sala 404 a CJ, iar singurul edil care a absentat a fost primăriţa Vădeniului, Stanca Coman, din cauze medicale. "V-am chemat aici pentru a face o inventariere a problemelor cu care vă confruntaţi, la început de an, şi pentru a începe să căutăm împreună soluţii, astfel încât să putem câştiga împreună un mare pariu, şi anume pariul economic. Numai aşa vom putea aduce satele brăilene mai aproape de un nivel de viaţă similar celui occidental", a spus, în deschiderea şedinţei, Viorel Mortu, cel care a fost numit ca preşedinte interimar al Consiliului Judeţean în luna decembrie a anului trecut, după ce fostul preşedinte, Gheorghe Bunea Stancu a fost revocat din funcţie pe motive de corupţie.
Câţiva directori din cadrul CJ, precum şi arhitectul şef Costel Drăgan sau secretarul Nicu Filote au prezentat scurte materiale privind proiectele de finanţare şi dezvoltare aflate acum în lucru, situaţia amenajării teritoriului, situaţia bugetară sau situaţia unor proiecte de natură socială sau medicală. În baza acestor prezentări, primarii au fost invitaţi să precizeze problemele cu care se confruntă în fiecare dintre domeniile atinse şi să solicite lămuriri pe marginea aspectelor ce le sunt neclare. Evident, mulţi dintre edilii prezenţi nu au scăpat prilejul pentru a da glas unor nemulţumiri mai noi sau mai vechi, legate în principal de felul cum a gestionat CJ până acum repartizarea banilor de la bugetul judeţului către Unităţile Administrativ Teritoriale din mediul rural brăilean. Situaţia drumurilor judeţene şi comunale a fost cel mai intens comentată. Primarul din Gropeni, Stan Malinche, s-a plâns, de exemplu, de starea extrem de precară a drumului judeţean 255A. "Acest drum este foarte important, pentru că face legătura dintre trecerea bac de la Dunăre şi toate drumurile naţionale din judeţ. Cu toate acestea, pe segmentul dintre Gropeni şi trecerea bac nu s-a băgat de ani de zile nicio lamă de autogreder. Nu s-au putut prinde anul trecut fonduri pentru acest drum pe Ordonanţa nr. 28 deoarece proiectul de reabilitare nu era actualizat, iar CJ nu a alocat 1.000 de euro pentru reactualizare. Dacă trebuie, dau eu 1.000 de euro din buzunar, numai să facem odată reparaţiile necesare pentru că, efectiv, nu se mai poate circula pe şoseaua respectivă din cauza gropilor", a spus primarul din Gropeni. Directorul Direcţiei Tehnice a CJ, Ionel Puşcă, a explicat că drumul în cauză urmează să fie modernizat cu fonduri europene, în cadrul POR (Progamului Operaţional Regional n.n.). "Astea cu POR, POS sau cum s-or mai numi programele astea sunt doar vorbe. Ne-am săturat de poveşti de-astea. Drumul stă nereparat de ani de zile, iar noi aşteptăm bani de la POR, când se putea aloca 1.000 de euro pentru un proiect, ca să prindem finanţare pe Ordonanţa 28...", a replicat primarul Malinche. Şi alţi edili au dat exemple de drumuri judeţene aflate într-un stadiu de degradare extrem de avansat, iar preşedintele interimar le-a dat dreptate. "E adevărat, când vii dinspre Bucureşti şi intri în judeţul Brăila observi că e o problemă cu drumurile judeţene şi că la noi s-a făcut foarte puţin în acest domeniu, spre deosebire de Buzău sau alte judeţe, unde starea drumurilor este mult mai bună. Proiectele legate de drumurile judeţene şi comunale vor fi prioritare anul acesta", a promis preşedintele interimar Viorel Mortu.

Deszăpezirea: "Unii cu munca, alţii cu banii!"

Un alt subiect abordat la întâlnirea de ieri a fost legat de activitatea de deszăpezire. "Ceea ce se întâmplă iarna aceasta, faptul că nu există un contract încheiat cu o firmă specializată, pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, nu este normal. Din acest motiv, imediat cum vine primăvara vom începe demersurile pentru organizarea licitaţiei, astfel încât contractul pentru iarna viitoare să fie parafat până în iulie, cel târziu august. Trebuie să fim gospodari şi să facem vara sanie şi iarna car, nu să ţinem licitaţia pentru deszăpezire în decembrie...", a spus Viorel Mortu. Acesta a adăugat că are în vedere iniţierea unui proiect de finanţare european prin care să fie achiziţionate utilaje de deszăpezire pentru fiecare comună brăileană. "Dacă trebuie, regrupăm primăriile pe cantoane, ca pe vremuri. De asemenea, ar trebui reînfiinţată o Direcţie de Drumuri şi Poduri, aşa cum aveam la Brăila în urmă cu câţiva ani, până când a fost desfiinţată, din nu se ştie ce interese", a mai declarat preşedintele Mortu.
Primarii s-au arătat de acord cu acesta, în privinţa deszăpezirii, însă au atras atenţia că anumite aspecte ar trebui avute în vedere, atunci când se va face licitaţia pentru angajarea unei firme de deszăpezire. "Nu ştiu cum a fost făcut contractul în anii anteriori, dar pe drumurile judeţene de lângă comuna Siliştea niciodată nu s-a intervenit la deszăpezire de către acea firmă care a avut contractul încheiat cu CJ. Deszăpezirea am făcut-o noi, cu utilajele achiziţionate de Primărie. Adică noi cu munca, ei cu banii. Propun ca firmele care or să câştige licitaţiile de acum încolo să primească o hartă cu toate drumurile judeţene ale Brăilei", a spus Ilie Eftimie, primarul din Siliştea. Un alt edil a opinat că dacă s-ar achiziţiona parazăpezi pentru zonele critice din judeţ, unde viscolul aduce de fiecare dată "munţi" de zăpadă pe şosele, costurile deszăpezirii s-ar reduce considerabil.

Faultaţi de birocraţie

Primarilor li s-a atras atenţia de către arhitectul şef Drăgan că până la finele acestui an trebuie finalizate Planurile de Urbanism General de către toate Unităţile Administrativ Teritoriale din judeţ. "La 31 decembrie 2015 expiră valabilitatea PUG-urilor, iar multe primării nici măcar n-au început demersurile pentru reactualizarea acestora. Fără PUG nu pot fi accesate proiecte finanţate cu bani europeni, deci trebuie să trataţi problema cu foarte mare seriozitate", a spus arhitectul şef Costel Drăgan. În replică, primarii au spus că se lovesc de foarte multe bariere birocratice, în demersurile pe care le fac pentru elaborarea noilor PUG. "Ne poartă pe drumuri cei de la Mediu pentru tot felul de avize", s-a plâns primarul de la Romanu, Dumitru Vasilache.
O altă problemă care îi frământă pe primari este legată de nivelul foarte scăzut al salariilor angajaţilor primăriilor din judeţ. "Salariile sunt jenant de mici, un asistat social ia bani la fel ca un angajat al Primăriei. Mie mi-a plecat contabilul şef din cauza asta şi nu mai are cine să semneze documente importante pentru comunitatea locală. Trebuie făcut ceva urgent în privinţa asta, domnii parlamentari care reprezintă Brăila ar trebui să iniţieze nişte demersuri, pentru că în situaţia asta nu se mai poate continua", a cerut Costel Capbun, primarul din Berteştii de Jos.
Viorel Mortu le-a promis primarilor că le va aduce la cunoştinţă parlamentarilor brăileni genul acesta de probleme. De asemenea, preşedintele Mortu a dat asigurări că primarii vor primi tot sprijinul de care au nevoie, din partea instituţiei pe care o conduce, pentru implementarea cât mai multor proiecte benefice comunităţilor locale. "Viitoarea întâlnire o vom avea la primăvară, când se va trezi natura la viaţă în Balta Mică a Brăilei. Vă invit să facem o croazieră cu nava Ovidiu, ocazie cu care să mai avem o dezbatere de acest gen referitoare la problemele judeţului", a conchis preşedintele Viorel Mortu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro