Mergi la conţinutul principal

Primaria porneste cruciada impotriva mirosului porcin

Noua conducere a Primariei este optimista in privinta posibilitatilor de interventie, fie si indirecta, pentru rezolvarea problemei mirosului pestilential provenit de la dejectiile porcilor din complexul zootehnic al lui Gheorghe Caruz, aflat la marginea orasului. In ultimii ani, institutiile de control pe linie de Mediu ne-au repetat obsesiv ca nu pot interveni, pentru ca mirosul nu este poluare, iar verificarile facute in teren indica faptul ca nu se polueaza nici in alt mod mediul, de la complexul amintit. Viceprimarul Stanel Necula sustine insa ca a facut si el citeva verificari si acestea au dat rezultate surprinzatoare. Mai exact, s-ar parea ca testele facute anterior, privind poluarea, nu au fost chiar in regula: "Am avut o intilnire cu Garda de Mediu si mi se pare potrivit sa ma intilnesc si cu proprietarul complexului zootehnic, dar dupa ce ma informez in legatura cu situatia de fapt. Chestiunea asta e o castana fierbinte care se misca intre Garda de Mediu, Agentia de Protectie a Mediului Galati si cea din Braila, dar etapele parcurse pina acum ma fac sa trag concluzia ca n-a fost suficienta vointa politica pentru ca lucrurile sa se rezolve. Spun asta pentru ca am constatat ca multe lucruri care erau simple s-au complicat in mandatul trecut in mod voluntar, pentru a nu mai avea minere de unde sa fie apucate. Acum, pe masura ce intru in miezul problemei constat ca tot ce inseamna documente care lasa acum sa functioneze acest complex de porci fac obiectul unor conventii, unor simulari de teste care au generat posibilitatea ca pina in 2011, unitatea sa functioneze".
Necula a precizat ca, din informatiile pe care le are pina acum, sursele de miros de acolo sint clare si tin de utilajele si echipamentele vechi: "Acolo structura este veche, halele sint vechi, modul in care este automatizata curatarea halelor este cit se poate de rudimentar si genereaza mirosuri. S-a rezolvat partial o problema vizavi de apele evacuate, pentru ca s-au impus niste norme noi de selectare a particulelor deversate in Dunare, care a generat insa o sursa de miros noua, pentru ca s-au montat niste filtre, se vintura apa si asta inseamna miros care vine catre oras. In plus, statia de epurare, care este un proiect la nivelul anilor '70, functioneaza pe un sistem la fel de rudimentar, cu scoaterea milului, uscarea lui pe niste platforme si evident ca aceasta dezintegrare a deseurilor genereaza miros".
Viceprimarul a mai spus ca, din cite a aflat, conditiile pe linie de investitii puse pentru proprietarul complexului au fost ca pina in anul 2011 sa regindeasca tehnologia, iar epurarea sa se faca in conditii moderne. El a precizat insa ca pe graficul agreat de parti, investitia finala in statie proprie de epurare, Caruz a programat-o in 2011, ceea ce nu este in regula: "Daca ma intrebati pe mine, o sa constatam ca, in momentul in care presiunea va creste suficient de mult, probabil domnul Caruz o sa spuna ca e o problema sociala, ca sint 80.000 de capete de animale si citeva mii de oameni care lucreaza acolo si probabil va lasa balta investitiile, pentru ca, intre timp, dinsul investeste in fabrica noua. Eu nu cred ca acolo se doreste o investitie, asta este parerea mea".

"Au facut doar doua determinari, in momentul in care, din punctul meu de vedere, nu se faceau deversari, deci nu mirosea"

Dincolo de aceste suspiciuni personale, Necula intentioneaza sa faca toate demersurile posibile, pentru ca mirosul de dejectii care deranjeaza atit de mult brailenii sa dispara: "Important este ca Agentia de Mediu si Garda de Mediu trebuie sa-si faca treaba. Noi nu avem suficiente pirghii sa actionam in relatie directa cu aceste institutii, dar pe o alta bucla de control, putem sa ne asiguram ca ei actioneaza conform legii. Noi putem sa intervenim la fiecare dintre factorii implicati si sa le cerem sa-si faca treaba, dar pe o relatie orizontala, nu pe verticala sau sa ne asiguram ca au parcurs pasii corecti in etapele de pina acum. In situatia in care nu se va intimpla la nivel local, probabil ca vom insista ca aceste verificari sa fie facute de sus in jos. Spre exemplu, testele de poluare s-au facut cu Uzinsider, s-a facut o dezbatere publica la care participantii, din cite am inteles eu, din informatii neoficiale, erau angajatii firmei, care nu aveau nici un interes sa se inchida fabrica, iar testele au fost facute nu in perioada in care se curatau mizeriile sau se deversa apa catre Dunare. In plus, Uzinsider-ul, din motive financiare, a spus ca nu face decit doua determinari, desi conditiile de mediu impuneau la momentul respectiv sa se realizeze cinci determinari. Au facut doar doua determinari, in momentul in care, din punctul meu de vedere, nu se faceau deversari, deci nu mirosea. Noi vom comanda teste noi de miros, dar le vom comanda noi, pentru ca surprinzator pentru mine este ca, pina acum si le-au comandat singuri, au lucrat cu cine au crezut dinsii, in momentul in care au crezut dinsii si in locatia in care au crezut dinsii si este normal ca testele nu aveau cum sa iasa rau, fapt care a generat prelungirea acestei autorizatii pina in 2011...".
Rugat sa comenteze faptul ca, potrivit institutiilor de control pe linie de Mediu, mirosul provenit de la porci nu este poluare, deci acestea nu au baza legala sa intervina, Necula a spus: "Este forma prin care fiecare dintre noi stim sa ne acoperim la un moment dat ca sa nu simtim ca exista miros. Este un disconfort pe care nu si-l doreste nimeni si pe care, in mod natural, trebuie sa-l inlaturam".
Intrebat daca are cunostinta de modul in care s-au facut testele, pe perioada cit a fost primar, liberalul Constantin Cibu - coleg de partid cu Gheorghe Caruz - a declarat ca nu era treaba lui sa verifice modul in care institutiile respective faceau controlul, asa incit a luat de bune rezultatele. "De asemenea probleme nu se ocupa Primaria, ci Garda de Mediu si pe baza informatiilor pe care le-am primit la timpul respectiv, am luat deciziile. Si mie mi s-a parut suspect rezultatul acestor analize, dar nu am avut ce sa fac, astea erau. Probabil in urmatoarea perioada va exista vointa politica de care vorbeste domnul Necula si va disparea mirosul. Cum, vom vedea...", a declarat Cibu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro