Mergi la conţinutul principal

Prima fabrica de bioetanol din Romania a fost deschisa la Braila

Prima fabrica de bioetanol din Romania a fost pusa in functiune la Braila. Deocamdata, au fost finalizate probele tehnologice, urmind ca dupa incheierea campaniei agricole de toamna si definitivarea legislatiei privind obligativitatea aditivarii benzinei, unitatea sa inceapa productia la intreaga capacitate, adica 10 milioane de litri pe an, respectiv 30.000 litri/zi. Investitia apartine societatii "Marex" si a costat 5 milioane euro, intreaga finantare fiind facuta din surse proprii. Conform precizarilor directorului general al "Marex", Marin Moraru, unitatea de productie de la Braila este conceputa modular, ceea ce permite o extindere rapida a capacitatii de productie pe actualul amplasament, de la 30.000 la 100.000 litri/zi, iar in cazul unei evolutii adecvate la nivel european, in urmatorii ani este posibila realizarea unei alte capacitatii "green field" de 250- 300 mii de litri pe zi.
Fabrica "Marex" utilizeaza ca materie prima porumb, dar si alte cereale disponibile. "Procesul tehnologic cuprinde: o faza enzimatica de transformare a amidonului in zaharuri, o faza de fermentare a zaharului de catre drojdii si obtinerea alcoolului etilic, distilarea plamezilor si rafinarea alcoolului si deshidratarea alcoolului cu ajutorul unor site moleculare pina la un continut de 99,95 % alcool, concentratie la care poate fi adaugat in benzina", a explicat Marin Moraru.
Noutatea fabricii 'Marex" o constituie si utilizarea integrala a subproduselor din fabricatie, cu un continut hranitor si un aport de vitamine datorat drojdiilor, direct in hrana animalelor, fara nici un alt consum energetic pentru concentrare sau deshidratare.
Previziunile pesimiste conform carora utilizarea unor cantitati mari de cereale in fabricarea combustibililor bio va genera o criza mondiala pe piata produselor agricole si implicit va scumpi alimentele, sint, in opinia directorului "Marex", exagerari. Potentialul agricol al tarii, dar si al judetului nostru poate sa asigure o productie de cereale care sa acopere ambele domenii de procesare: "Zona agricola Braila poate asigura cu prisosinta materia prima necesara functionarii unor importante capacitati de productie pe baza de cereale, pe de o parte prin cresterea gradului de utilizare a suprafetelor agricole, iar pe de alta prin stimularea cresterii productiilor la hectar".

Totul computerizat si sub permanenta supraveghere video

Producerea alcoolului nu este o noutate pentru "Marex", aceasta fiind una dintre primele activitati ale firmei. Diferenta, insa, dintre vechea fabrica de alcool si actuala unitate este uriasa. Intregul proces se realizeaza in instalatii noi, importate din Spania, dupa un proiect al unei firme tot din Spania. Realizarea investitiei a durat 2 ani, toate procesele de productie fiind complet automatizate si dirijate de claculatoare. In plus, toate procesele tehnologice au ca principala caracteristica optimizarea consumului de energie termica si electrica. Principalele faze cu consum energetic mare se desfasoara in vid, dupa fiecare faza tehnologica existind recuperatoare de caldura care se utilizeaza in alte faze. Toate aceste masuri duc la un consum energetic cu 60% mai mic fata de tehnologiile clasice de fabricare a alcoolului.
Conform legislatiei privind producerea alcoolului, in aceasta fabrica intreaga activitate se desfasoara in antrepozit fiscal, in prezenta permanenta a unui supraveghetor fiscal repartizat de Ministerul Economiei si Finantelor. In aceste conditii, fiecare gram de materie prima sau materiale care intra in procesul de productie si fiecare gram de produs finit sint inregistrate. De fapt intregul proces tehnologic se desfasoara sub permanenta supraveghere video.

Urmatorul pas, productia de biogaz si biodiesel

Preocuparile firmei in domeniul biocombustibililor vizeaza insa si alte componente, cum ar fi producerea de biogaz din dejectiile provenite din activitatea de crestere a porcilor. Pe acest segment societatea chiar are in derulare un proiect cu termen de finalizare sfirsitul anului 2009.
Pentru fabrica de biodisel, "Marex" are in vedere realizarea unei unitati de valorificare a resturilor de grasime de la abatorizare si fabrica de preparate din carne, a unor subproduse de la prelucrarea boabelor de soia pentru furaje si a alcoolului metilic rezidual de la fabricarea alcoolului. Capacitatea primului modul va fi de 8.000 tone pe an si se va realiza cu o firma din Austria. Unitatea va fi operationala din 2011.
In toate aceste investitii se urmareste atingerea unui standard ridicat de protectie a mediului si reducerea emisiilor de bioxid de carbon.

CASETA1

Bioetanolul, un combustibil prietenos cu mediul

Bioetanolul este un combustibil ecologic, formula chimica fiind aceeasi cu cea a alcoolului etilic gasit in bauturile spirtoase. Bioetanolul este vazut ca o alternativa la benzina, fiind un produs mult mai prietenos cu mediul, utilizarea lui avind scopul de a reduce emisiile de gaze nocive ce genereaza efectul de sera.
Din acest motiv, conform normelor Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2009, operatorii economici din Romania vor putea introduce pe piata doar benzina cu un continut de bioetanol de 4,5 - 5 % in volum, urmind ca de la 1 ianuarie 2010 procentul sa creasca treptat, tinta fiind 20% in 2020.
Din datele statistice reiese ca in Romania se consuma anual circa 5 milioane tone de benzina, ceea ce inseamna ca in aceasta prima faza, necesarul de bioetanol la nivel national ar fi de circa 350 milioane litri/an, respectiv o productie zilnica de 1 milion de litri. In prezent, fabrica de la Braila este prima capacitate finalizata, o alta fiind in constructie la Alexandria.

CASETA 2
Un obiectiv cu grad ridicat de risc

In fabrica de bioetanol "Marex" lucreaza 18 muncitori si cadre tehnice, in trei schimburi. Imediat dupa punerea in functiune, data fiind complexitatea ridicata a obiectivului si gradul ridicat de risc, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila in colaborare cu Inspectoratul Judetean de Politie si Serviciul de Ambulanta au executat o aplicatie speciala, de mare anvergura, bazata pe scenariul unei explozii in aceasta unitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro