Mergi la conţinutul principal

Prima broască biofluorescentă

Un cercetător de la City University of New York a descoperit că „broasca ţestoasă cioc de şoim" (Eretmochelys imbricata), specie aflată pe cale de dispariţie, este prima reptilă biofluorescentă, ceea ce înseamnă că poate absorbi lumina, transformând-o şi căpătând o strălucire de culoare diferită, caracteristică diferită de bioluminiscenţă care permite unor animale sau plante să emită lumină din cauza unei reacţii chimice, scrie agerpres.ro.
Specialistul în biologie David Gruber, profesor la City University of New York a făcut această descoperire recent, în timpul unor scufundări în apropiere de Insulele Solomon, observând că broasca ţestoasă strălucea în culorile roşu neon şi verde. El a reuşit să filmeze ţestoasa, iar filmul descoperirii este disponibil din 28 septembrie pe site-ul revistei National Geographic.

Un lucru destul de uimitor

Pentru moment nu se cunoaşte de ce „broasca ţestoasă cioc de şoim" este fluorescentă. Între alte animale care sunt, de asemenea, fluorescente se numără unele specii de peşti, rechini şi calcani. „Studiez ţestoasele de o lungă perioadă de timp şi nu cred că cineva a văzut vreodată aşa ceva", a spus Alexander Gaos, director al Eastern Pacific Hawksbill Initiative, care nu a fost implicat în această descoperire. „Acest lucru este într-adevăr destul de uimitor", a comentat acesta.
Gaos şi Gruber cred că este prea devreme pentru a spune cu siguranţă de ce aceste ţestoase au capacitatea de a fi fluorescente sau dacă populaţiile din această specie aflate în alte locuri din lume au aceeaşi caracteristică.

Întrebări fără răspuns

„Biofluorescenţa este utilizată de obicei pentru identificarea şi atragerea pradei sau pentru apărare sau ca un fel de comunicare", a explicat Gaos. Potrivit opiniei sale, în acest caz, ar putea fi vorba despre un fel de camuflaj pentru „broasca ţestoasă cioc de şoim".
Descoperirea a deschis un întreg univers de întrebări pe care Gruber este dornic să le exploreze. Între acestea se numără dacă aceste ţestoase pot vedea biofluorescenţa, dacă există compuşii în hrana lor care le permit să dobândească fluorescenţa sau dacă alte specii de broască ţestoasă de mare posedă o capacitate similară.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro