Mergi la conţinutul principal

Prima întâlnire a grupului RO100. Anca Dragu, ex-ministru al Finanțelor în Guvernul Cioloș, la Brăila

* aceasta a participat, miercuri seară, la prima întâlnire a grupului local RO100 Brăila Noastră, ce face parte din platforma România 100, lansată de fostul premier Dacian Cioloș * ex-ministrul Finanțelor, Anca Dragu le-a vorbit celor prezenți despre birocrație, împrumuturi necugetate ale guvernelor, rostogolirea datoriilor, dar și consecințele lipsei investițiilor *

 

 

Fostul ministru al Finanțelor, Anca Dragu, a venit, miercuri seară, în vizită la Brăila pentru a participa la o dezbatere publică, de altfel, prima întâlnire oficială a grupului local RO100 Brăila Noastră (din cadrul Platformei România100 a fostului premier Dacian Cioloș). Alături de aceasta, la eveniment s-a aflat și Alina Seghedi, secretar de stat la ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, dar și brăileanul Cristian Techiu, moderatorul grupului local RO100, cunoscut pentru faptul că a candidat ca independent la Primăria Municipiului, în 2016. Interesant de precizat este faptul că la întâlnire membrii grupului au profitat de ocazie și au strâns aproximativ 40 de semnături pentru inițiativa cetățenească “Fără Penali în funcții publice”.

“Mă aflu aici alături de dumneavoastră pentru a discuta despre activități civice și politice. Sunt economist, am lucrat la Banca Națională a României câțiva ani, apoi la Fondul Monetar Internațional, la Comisia Europeană și am fost ministru tehnocrat, ministru de Finanțe în Guvernul Dacian Cioloș. În timpul guvernării nu am dorit să am activitate politică, de altfel, nu aș fi avut timp. Mă tot întreb cum fac miniștrii de Finanțe care stau jumătate de timp la partid, jumătate în deplasare. Nu am vrut o implicare politică în primul rând pentru că era vorba despre un cuvânt dat, venisem ca ministru independent și ca atare trebuia să plecăm independenți din Guvern. Dar după aceea, în 2017, am constatat uitându-ne în urmă că am făcut foarte multe lucruri, că ne pricepem, că nu trebuie să fii politician cu experiență de 20 - 30 de ani în spate ca să poți face lucruri, ca să poți mișca lucruri ce păreau de nemișcat. Și atunci am început această activitate civică, Platforma 100”, le-a transmis Anca Dragu celor prezenți.

Pe scurt, Platforma 100 de care se leagă și partidul România Împreună, aflat momentan în curs de constituire, are la bază mai multe grupuri locale în diferite orașe ale țării și chiar în diaspora, care analizează diferite probleme, vin cu specialiști și propun rezolvarea acestora administrațiilor locale, parlamentarilor sau încearcă să pună presiune într-un fel sau altul pentru realizarea dezideratelor lor. Ei bine, după cum a punctat chiar Anca Dragu, RO11 Brăila Noastră este printre cele mai recente grupuri înființate, în prezent acestea fiind în jur de 80.

 

Dezbateri pe teme economice și nu numai

 

Cei prezenți în sala Hotelului Traian, unde a avut loc întâlnirea, au ținut să dialogheze pe diferite teme de interes local, în încercarea de a găsi soluții privind posibile acțiuni viitoare ale grupului. La rândul său, Anca Dragu, unul dintre membri fondatori ai România Împreună, a încercat să le răspundă întrebărilor, dar și să transmită câteva mesaje privind starea destul de problematică a României din punct de vedere economic.

Cu această ocazie, fostul ministru al Finanțelor a povestit câteva episoade care i s-au părut incredibile atunci când a venit la guvernare, precum nivelul cât se poate de ridicat al birocrației în România. Dragu a povestit că a primit documente pe proiecte europene la care i s-a solicitat să semneze 400 de pagini față-verso, numai pentru că așa au stabilit câțiva funcționari să ducă la extrem prevederile legale. Acesta este unul dintre motivele pentru care România și-a căpătat locul de țară aflată pe ultimele locuri la atragerea de fonduri europene. În acest context, Dragu a vorbit despre o combinație de “ignoranță, prostie și hoție”.

Totodată, fostul ministru al Finanțelor a precizat că în momentul de față Guvernul actual nu face altceva decât să afunde țara în și mai multe datorii externe, să blocheze sectorul investițional pentru a plăti pensii și salarii, fără  niciun fel de explicații pentru viitoarele generații care sunt sacrificate.

“România în 1989 avea datorie publică și externă ZERO.(...) În acest moment, datoria publică a României este de 36% din PIB-ul actual. (...) Aceste datorii nu se plătesc niciodată, ele tot cresc, se rostogolesc și se rostogolesc către cei mici, către copiii noștri. Ei le vor plăti cu vârf și îndesat. (...) Dar se pun întrebările: Ce am făcut cu banii ăștia? Cine plătește? Cât ne costă? Păi, de făcut nu am făcut mare brânză. De plătit, plătesc cei care vor veni după noi și aici este o problemă de moralitate în finanțele publice. Eu mănânc, copilul meu plătește. Păi este normal? Mă întreabă copilul, ce am făcut cu banii ăia? (...) Păi în acest moment statul nu mai face niciun fel de investiții. Toți banii pe care îi încasează se duc în pensii și salarii. Dumneavoastră vedeți că la spital, când mergeți la doctor, vi se cere să veniți de acasă cu ață chirurgicală, cu pansamente, cu branule, cu totul. În curând, probabil că o să mergem și cu patul de acasă, a explicat Dragu.

Aceasta susține că soluția nu o reprezintă creșterea taxelor și a impozitelor, ci administrarea mult mai bună a banilor colectați deja de la toată lumea. Sursa citată a precizat că altfel ar sta lucrurile dacă s-ar colecta și s-ar folosi corect banii veniți de la companiile de stat, de la cele care nu plătesc și s-ar merge inclusiv la sancțiuni drastice precum forțarea falimentului.

Potrivit moderatorului grupului local RO100 Brăila Noastră, Cristian Techiu, vor mai urma astfel de dezbateri, dar și conturarea unor acțiuni civice importante.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro