Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primăria vrea să subvenţioneze Grădina Zoologică

• sprijinul financiar direct propus pentru lunile rămase din acest an este în cuantum de 200.000 lei • potrivit unei situaţii finaciare aferentă Parcului Zoo, acest obiectiv a generat în ultimii ani doar pierderi celor de la Administraţia Pieţelor care-l au în administrare • decizia finală va fi luată în şedinţa de luni, 24 septembrie, a mini-Parlamentului local • tot atunci va fi supus votului un al doilea proiect HCLM vizând activitatea APT, prin care se urmăreşte reducerea redevenţei pe care Administraţia Pieţelor trebuie să o plătească municipalităţii • asta, ca urmare a predării înapoi la CLM a unui teren arabil de 18,37 ha de pe raza comunei Vădeni

 

Municipalitatea vrea să uşureze sarcina financiară a propriei societăţi comerciale care prestrează serviciul public de administrare a pieţelor şi târgurilor din oraşul nostru. Consilierii municipali vor avea pe masa de lucru, pentru şedinţa de luni, 24 septembrie, un proiect de hotărâre care vizează eficientizarea activităţii societăţii comerciale din subordine “Administraţia Pieţelor şi Târgurilor” prin acordarea unei subvenţii directe de la bugetul local pentru susţinerea activităţilor din Grădina Zoologică. De asemenea, tot în aceeaşi şedinţă se va supune la vot un al doilea proiect privind reducerea redevenţei pe care Administraţia Pieţelor trebuie să o plătească municipalităţii.

Primul proiect de hotărâre a Consiliului Local Municipal stabileşte, evident dacă va trece de votul aleşilor locali, acordarea unui sprijin financiar direct societăţii “Administraţia Pieţelor şi Târgurilor” pentru obiectivul Grădina Zoologică. Pentru lunile rămase din anul în curs suma propusă cu titlu de subvenţie este de 200.000 lei, bani care ar urma să fie alocaţi de la bugetul local. Contextul în care se propune acest demers este acela în care societatea înregistrează în mod constant, cel puţin în ultimii ani, pierderi de pe urma activităţilor derulate la Grădina Zoologică. De exemplu, deşi societatea a reuşit în ultimii ani să-şi majoreze veniturile obţinute de la Parcul ZOO, mai precis de la 0,96 milioane lei în 2015, la 1,18 milioane lei în 2017 (cel mai recent an de raportare contabilă), în paralel cu menţinerea relativ contantă a cheltuielilor de exploatare, per total de pe urma acestui obiectiv economic compania a înregistrat doar pierderi: 0,65 milioane lei în 2015, 0,69 milioane lei în 2016 şi 0,85 milioane lei în 2017. De altfel, fenomenul se înregistrează şi în acest an: în primele 4 luni Administraţia Pieţelor a cumulat o pierdere de puţin peste un sfert de milion de lei.

Drept pentru care compania a propus Primăriei Brăila susţinerea de la bugetul local a deficitului din activitatea de agrement desfăşurată la Grădina Zoologică unde veniturile încasate (stabilite de altfel prin hotărâre de CLM - organismul care reglementează tariferele şi preţurile practicate de compania publică) sunt insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor de exploatere necesare asigurării activităţii la acest obiectiv. Mai mult, subvenţionarea ar fi necesară, susţine raportul celor de la APT Brăila, pentru a nu se bloca activitatea de la Grădina Zoologică şi pentru continuarea programului investiţional asumat pentru perioada 2017 - 2019.

Cel de-al doilea proiect care vizează direct SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor este cel privind aprobarea micşorării redevenţei pe care compania este obligată să o plătească lunar municipalităţii. Mai exact, dacă până acum APT datora anual puţin peste 283.000 lei (cu o rată lunară de 23.583 lei), se propune ca din această lună redevenţa să scadă la 195.589,41 lei/an, adică la o rată lunară de aproape 16.299 lei. În spatele recalculării stă o hotărâre CLM din vara acestui an prin care consilierii au decis încetarea dreptului de folosinţă instituit în favoarea APT Brăila pentru o suprafaţă de teren agricol de 18,37 ha pe raza comunei Vădeni, şi trecerea acestui lot în administrarea Consiliului Local Municipal Brăila. Cum protocolul de predare-primire a fost semnat la începutul lunii septembrie anul curent, cei de la Administraţia Pieţelor au cerut recalcularea redevenţei.

Şedinţa ordinară a CLM în cadrul căreia vor fi suspuse la vot aceste două proiecte, alături de alte peste 30 de iniţiative legislative locale, este programată luni, 24 septembrie. 
Categorie articol: 

Comentarii