Mergi la conţinutul principal
Deşi carosabilul are probleme, iar linia de tramvai a prins păianjeni

Primăria vrea raport final pentru proiectul “Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor”

• autoritatea locală caută să contracteze servicii de audit financiar pentru acest proiect, după ce firma specializată, cu care iniţial a fost bătută palma, a intrat în lichidare şi a fost radiată din Registrul Comerţului

 

Circa 1.000 euro este dispusă municipalitatea să plătească pentru realizarea raportului final de audit financiar în proiectul “Modernizarea bulevardului Dorobanţilor”, după ce firma specializată contractată iniţial pentru acest serviciu şi-a încetat activitatea şi a fost radiată din Registrul Comerţului. În caietul de sarcini aferent procedurii de achiziţie recent lansată în SEAP de către Primăria Brăila, se precizează că, în conformitate cu prevederile contractului de finanţare, în cadrul proiectului amintit autoritatea are obligaţia încheierii unui contract de audit financiar pentru verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul investiţiei. În martie 2010 un astfel de contract a fost încheiat cu “Audit Expert Cont” SRL din Iaşi, firmă care urma să facă două rapoarte de audit: unul intermediar şi unul final. Numai că firma ieşeană a notificat anul acesta autoritatea locală cu privire la lichidarea afacerii şi radierea societăţii din Registrul Comerţului, context în care municipalitatea s-a văzut nevoită să contracteze serviciile specializate ale unui nou auditor pentru cel de-al doilea raport, cel final, nota de plată pe care este dispusă să o plătească fiind de 4.200 lei, fără TVA. “Auditorul va obţine, pe baza verificărilor, dovezi suficiente în vederea exprimării unei opinii asupra realităţii, legalităţii şi conformităţii cheltuielilor efectuate de către Municipiul Brăila în cadrul acestui proiect” se punctează în caietul de sarcini al procedurii.
Ca o parantează, trebuie precizat că, în urmă cu 5 ani, Ministerul Dezvoltării, a anunţat că a fost aplicată o corecţie cu 25% în minus în contul banilor pe care Comunitatea Europeană se angajase să-i investească în proiectul cu bulevardul Dorobanţilor. Totul a plecat de la un control al Autorităţii de Audit care a luat la verificat toate proiectele României finanţate de Axa II a Programului Operaţional Regional, aşadar inclusiv proiectul de la Brăila. În cazul nostru au fost formulate obiecţiuni în legătură cu o serie de criterii restrictive impuse participanţilor la licitaţia pentru bulevard. Steguleţele roşii au fost ridicate la Caietul de Sarcini, mai precis în dreptul unei prevederi care impune ofertanţilor să facă dovada deţinerii ori închirierii unor staţii de betoane şi asfalt pe o rază de câteva zeci de kilometri în jurul oraşului. Această cerinţă, au spus cei de la Audit, ar fi îngrădit accesul la licitaţie pentru posibili ofertanţi. Primăria Brăila a explicat Bucureştiului, la vremea respectivă, că asupra procedurii se pronunţase o instanţă de judecată (Curtea de Apel Galaţi), dar şi o instituţie a statului (CNSC), şi niciuna n-a ridicat obiecţiuni cu privire la prevederile incriminate de Audit. Mai trebuie adăugat că, deşi proiectul investiţional de la bulevardul Dorobanţilor trebuia finalizat şi predat la gata de ani buni, nici acum nu s-a întâmplat acest lucru. Autorităţile locale reclamă acolo existenţa unei probleme legate de calitatea lucrărilor executate de firma “Tancrad” şi consorţiul din care a făcut aceasta parte, alături de “Max Boegl”, “Switelsky” şi “Euro Construct”. Partea brăileană se plânge, printre altele, de faptul că asfaltul nu este bine turnat, dar şi că sunt probleme legate de capacele de canalizare. În plus, mai este şi situaţia liniilor de tramvai ce vibrează nepermis de mult deşi, teoretic, ar fi trebuit să fie perfect silenţioase. În replică, reprezentanţii “Tancrad” a susţinut în repetate rânduri că firma a remediat toate problemele ce i-au fost aduse la cunoştinţă.

Revenind, potrivit anunţului din SEAP, selecţia de oferte pentru stabilirea noului auditor este programată săptămâna viitoare, mai precis miercuri, 15 noiembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro