Mergi la conţinutul principal

Primăria nu se lasă şantajată de Sindicatul "CET"

Vicele admite că este dreptul angajaţilor de a-şi recupera cele circa 36 de miliarde lei vechi recunoscute printr-o sentinţă judecătorească, însă a precizat că negocierile pentru eşalonarea plăţii acestor bani nu se pot purta de pe poziţii de forţă: "Sindicatul condiţionează semnarea protocolului de efectuare a plăţilor de demiterea conducerii, dar acestea sunt acţiuni care, din punctul nostru de vedere, se pot derula doar în paralel. Căutăm şi soluţii pentru varianta în care nu se va ajunge la semnarea acestui protocol, din considerente care nu depind de Primăria Brăila. Noi ne-am propus, practic, ca debitul Primăriei Brăila către CET să scadă de la 270 miliarde la sub 100 până la sfârşitul anului şi din 2010 să-l şi închidem, deci nu acolo sunt banii care ar fi necesari pentru a rezolva problema cu sindicatul. Am făcut toate demersurile pentru ca CET-ul să meargă mai departe vizavi de reeşalonări ale creditelor făcute în 2005-2007 şi vorbim de sume mult mai mari decât debitul pe care îl avem către salariaţi, s-au făcut demersuri către furnizorul de gaz şi s-au găsit soluţii, se pare că trebuie să găsim soluţii şi pentru această chestiune cu sindicatul. E un şantaj şi mie mi se pare că lucrurile au plecat prea mult pe partea personală, pe modul în care liderul de sindicat şi directorul au avut o lipsă de comunicare. Ieri ne-a anunţat Gheorghiţă Pârlog că, în plan personal, a deschis un nou dosar penal, al treilea, directorului Ionel Pătraşcu, pentru că nu i-a dat lui 120 de milioane de lei vechi, cota liderului de sindicat din datoria către angajaţi. Eu am vorbit cu reprezentanţii sindicatului respectiv şi le-am spus că, în opinia mea, o formulă din asta personală nu face niciun bine societăţii".

"În opinia mea, directorul Pătraşcu nu merită să fie demis"

Necula a mai declarat că, studiind documentele care atestă activitatea centralei CET pe ultimele luni a concluzionat că demiterea directorului nu ar fi întemeiată, dat fiind că acesta nu a făcut decât să pună în aplicare, punct cu punct, planul stabilit şi agreat cu şase luni în urmă, iar rezultatele deja se văd: "Conducerea actuală păstrează planul şi-l pune în practică şi deja vedem economii serioase. CET-ul, dacă nu ar avea creditele contractate la momentul ăsta şi ar reuşi să facă reduceri pe total buget alocat salariilor, ar putea să ajungă la nivel de plutire. În opinia mea, directorul Pătraşcu nu merită să fie demis, mai ales acum, în plin proces de rezolvare a unor probleme financiare".
Viceprimarul admite că refuzul sindicatului de a semna protocolul amintit poate duce, în cascadă, la probleme mult mai grave din punct de vedere financiar, care pot avea ca final falimentul CET. El spune însă că ajungerea CET în situaţie de insolvenţă nu înseamnă în niciun caz că brăilenii racordaţi le reţeaua de termoficare nu vor mai avea apă caldă şi căldură: "E un scenariu posibil, pe care l-am luat în calcul acum 8 luni. Nu am luat însă în calcul faptul că e posibil să ajungem în acest stadiu din cauza unor probleme din interior. Nu ne-am gândit că cei din CET nu şi-ar dori păstrarea locurilor de muncă, că vor face demersuri care să pericliteze siguranţa locurilor lor de muncă. Trebuie spus însă că Brăila, ca şi oraş, va avea rezolvată problema căldurii, indiferent de situaţie. Dacă mâine se întâmplă ceva cu CET-ul, din acest punct de vedere, al introducerii stării de insolvenţă, noi nu avem o problemă în a înfiinţa un serviciu de utilitate publică care să se ocupe de gestionarea sistemului de încălzire, să iau partea de distribuţie şi indiferent dacă este în insolvenţă sau nu, CET-ul va lucra la iarnă, pentru că e un serviciu de utilitate publică şi va fi probabil manageriat de un judecător sindic".
Stănel Necula a mai declarat că, în opinia sa, unii dintre membrii sindicatului lui Pârlog nu înţeleg cu adevărat ce înseamnă demersul lor pentru unitatea la care lucrează şi faptul că, prin solicitările de plată rapidă a restanţelor salariale, pot ajunge să nu mai aibă o slujbă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro