Mergi la conţinutul principal

Primăria face bani pe spinarea medicilor

* deoarece negocierile directe între părţi sunt în desfăşurare, sumele cerute oficial de Primărie sunt confidenţiale * preţurile vehiculate sunt de 800 euro/mp de suprafaţă utilă, respectiv 400-450 euro/mp pentru suprafaţa totală, care include şi cota indiviză * Primăria a reuşit să vândă câteva dintre spaţii peste preţul minimal stabilit de evaluator

Medicii care au în vedere cumpărarea cabinetelor din Policlinica Hipodrom sunt stupefiaţi de preţurile cerute pentru vânzarea spaţiilor de către Primărie. Aproape 800 de euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, atât ar fi valoarea care se vehiculează, după începerea negocierilor între părţi, potrivit unor surse din rândul medicilor. Reprezentanţii acestora spun că este vorba despre sume nejustificat de mari, deoarece actul medical, în toată complexitatea sa, nu poate fi asimilat activităţilor comerciale, iar clădirea Policlinicii este aproape o ruină.

"Aproximativ 800 euro/mp de suprafaţă utilă"

Primăria municipiului a demarat negocierile pentru vânzarea spaţiilor medicale din Policlinica Hipodrom, în urma cărora au apărut reacţii de nemulţumire din partea unor medici, care se consideră dezavantajaţi. Ei reclamă atât faptul că activitatea medicală este confundată cu activitatea comercială, dar şi starea deplorabilă a spaţiilor din Policlinică, unde Primăria nu a mai făcut de ani de zile nicio investiţie. Preţul spaţiilor medicale, respectiv cele în care se desfăşoară efectiv activitate medicală şi activitate medicală conexă, precum şi cota indiviză corespunzătoare din spaţiul comun, se stabileşte prin negociere directă între cumpărător şi o comisie specială, pe baza unei evaluări. Deşi datele oficiale ale preţurilor de vânzare nu sunt dezvăluite pe parcursul negocierilor, deoarece există clauze de confidenţialitate, suma vehiculată în mediile medicale este de "aproximativ 800 euro/mp de suprafaţă utilă". Într-o sesizare adresată ziarului "Obiectiv Vocea Brăilei", se menţionează: "Pentru un cabinet medical de 60 mp (2 camere) se cer aproximativ două miliarde, în condiţiile în care policlinica aia este un jaf...Oamenii au făcut investiţii acolo, termopane, centrale proprii etc. şi nu au ce face, acceptă jaful". Cât priveşte preţul pe metrul pătrat de suprafaţă din cota indiviză, acesta ar fi, potrivit unor surse din rândul medicilor, de circa 150 euro. Calculând preţul pe suprafaţa totală (cabinet şi cota indiviză) reiese că medicilor li s-ar cere între 400 şi 450 euro/mp, iar ei afirmă că suma este mult prea mare, în condiţiile în care o construcţie nouă se vinde cu 600 euro/mp, iar clădirea Policlinicii este deteriorată.

Reprezentanţii medicilor susţin că în acest proces de vânzare, cabinetele medicale sunt considerate, de fapt, nişte spaţii comerciale, ceea ce este nefiresc, deoarece activitatea medicală este una în folosul comunităţii. Preşedintele Colegiului Medicilor Brăila, dr. Liliana Chiţanu, s-a situat de partea colegilor săi, susţinând punctul de vedere al medicilor de familie. "Nu ştiu dacă este interesantă suma, atât timp cât stabilirea preţului nu are nicio justificare şi nicio fundamentare economică, prin poziţia cabinetului. În medicina de familie nu există vad, ca în activitatea comercială, şi nici altă sursă de finanţare, decât CJAS. Valoarea punctului este aceeaşi indiferent de poziţia cabinetului unde îşi desfăşoară medicul activitatea. Este nefiresc să soliciţi preţuri ca pentru activităţi comerciale aducătoare de profit. Autorităţile locale trebuie să ţină cont de faptul că aici se desfăşoară activitate socială, în beneficiul populaţiei asigurate", ne-a declarat dr. Liliana Chiţanu. Preşedintele Colegiului Medicilor Brăila a mai precizat că medicii de familie sunt discriminaţi în situaţia de faţă, având în vedere existenţa unui act normativ de care a beneficiat în trecut majoritatea colegilor lor la cumpărarea cabinetelor, respectiv OUG 110/2005, care stabilea preţul maximal/mp la 50 euro, act ce a fost însă atacat la Curtea Constituţională, fiind declarat neconstituţional.

24cabin1 Viceprimarul Doiniţa Ciocan : "Fiind negociere directă, preţurile sunt confidenţiale" Primăria a reuşit să vândă peste preţul minimal

Policlinica Hipodrom dispune, în total, de 110 spaţii, dintre care 57 sunt închiriate cu contracte de concesionare în derulare din 2004, respectiv 2005, iar celelalte sunt în administrarea Spitalului Judeţean Brăila, până când unitatea sanitară va avea propriul ambulator, moment în care vor fi scoase la vânzare prin licitaţie. După cei cinci ani în care taxa a fost de un euro/mp/an, legea obligă medicii să-şi reînnoiască contractele, însă la pretul pieţei. Iar noua taxă de redevenţă a fost stabilită de Consiliul Local Municipal, la 2 euro pe metru pătrat, pe lună. Medicii au reclamat creşterea redevenţei anuale de 24 de ori, arătând că au investit deja sume importante în spaţiile concesionate, însă au sperat că vor deveni cât mai repede proprietari şi nu vor mai fi afectaţi de taxa de redevenţă. Scoaterea la vânzare a cabinetelor a însemnat, însă, pentru unii dintre ei, noi motive de îngrijorare şi nemulţumire, pornind de la faptul că nu cunosc în ce bază a fost făcută evaluarea spaţiilor, de către firma "Sierra Quadrant". În urma primei runde de negocieri cu Primăria, unii dintre medici şi-au cumpărat cabinetele în care-şi desfăşoară activitatea de ani de zile, însă au fost şi cazuri în care au refuzat preţul propus, urmând să-şi continue activitatea în concesiune, cel puţin până la expirarea actualului contract. "Pentru mine, suma care mi-a fost propusă este mult prea mare faţă de realitatea din teren şi faţă de rentabilitatea activităţii pe care o desfăşor. Am făcut un calcul economic şi am ajuns la concluzia că nu este rentabil", ne-a declarat unul dintre participanţii la negocieri.

De asemenea, reprezentanţii medicilor spun că Primăria municipiului nu s-a implicat în crearea sau menţinerea unor condiţii adecvate desfăşurării actului medical, astfel încât clădirea s-a deteriorat în timp, apărând infiltraţii de apă în pereţi. Toate cheltuielile necesare pentru întreţinerea şi modernizarea cabinetelor, montarea de centrale termice, reparaţii, îmbunătăţirea confortului termic au fost suportate de medici, arată aceştia, însă spaţiile comune au rămas în paragină.

Viceprimarul Doiniţa Ciocan, membru al comisiei de negociere, ne-a declarat că vânzarea cabinetelor medicale se face în concordanţă cu Ordonanţa 68 din 2008. "A fost angajată o firmă specializată, care face evaluarea fiecărui spaţiu în parte. În luna aprilie, s-a finalizat evaluarea a şapte cabinete, iar medicii care le au în concesiune au fost chemaţi la negocieri. Cinci dintre ei au fost de acord să cumpere spaţiile, doi au preferat să meargă în continuare cu concesiunea", ne-a declarat viceprimarul Ciocan. Aceasta a refuzat să facă orice referinţă la sumele cu care au fost vândute cele cinci cabinete. "Fiind o negociere directă, sumele sunt confidenţiale. Nu ar fi corect, pentru cei cu care am negociat deja sau pentru cei cu care urmează să negociem, să dezvăluim aceste sume. Cert este că noi avem un preţ minim, stabilit de evaluator, sub care nu putem coborî. În general, am reuşit să vindem peste acest preţ minimal", a precizat viceprimarul. Întrebată de reporterul nostru cum comentează informaţiile potrivit cărora Primăria ar fi cerut 800 euro pe metru pătrat, Doiniţa Ciocan a spus că nici nu poate fi vorba de aşa ceva. "Este un zvon nefondat. Sumele reale sunt mult mai mici", a declarat aceasta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro