Mergi la conţinutul principal

Primăria criticată dur pentru că nu alocă mai mulţi bani la igienizarea şcolilor

• liberalii brăileni au afirmat că este inadmisibil ca municipalitatea să nu ajute financiar unităţile de învăţământ pentru a face curăţenie şi reparaţii înainte de începerea noului an şcolar • consilierul municipal Sorin Ioniţă susţine că a vorbit cu mai mulţi directori de licee şi şcoli din Brăila şi că toţi i-au spus că nu îndrăznesc să solicite fonduri pentru asta, deşi locaţiile în care învaţă copiii sunt departe de standardele europene • la rândul său, Adrian Tabarac, membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Economic a avertizat că o toaletă nu poate fi reabilitată într-unul dintre corpurile liceului, pentru că este vorba despre un monument istoric, iar municipalitatea nu se grăbeşte să aloce fonduri

 

Începerea noului an şcolar le-a atras atenţia liberalilor brăileni, care au criticat modul în care administraţia PSD înţelege să sprijine unităţile de învăţământ să se pregătească din punct de vedere al igienizărilor şi reparaţiilor. Consilierul municipal Sorin Ioniţă susţine că Primăria Brăila ar putea aloca mai mulţi bani în acest sens şi că nu i se pare normal ca directorii de şcoli să fie lăsaţi să se descurce doar cu banii din costul standard per elev, în condiţiile în care reparaţiile şi igienizarea clădirilor în care învaţă copiii, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru administraţie. Acesta a afirmat că a discutat cu mai mulţi directori şi i s-a spus că nimeni nu îndrăzneşte să ceară mai mulţi bani de la municipalitate, în condiţiile în care au primit o directivă să se descurce cu ce au. Ioniţă este de părere că banii din costul standard per elev pot fi folosiţi pentru mici reparaţii, nu pentru lucrări de anvergură, care de altfel ar trebui să se întâmple an de an astfel încât siguranţa elevilor să fie la cote maxime.

Consilierul a adăugat că a stat de vorbă cu mai mulţi colegi PNL din alte oraşe, care l-au informat că spre deosebire de Brăila, administraţiile de acolo chiar se implică şi alocă bani serioşi anual pentru igienizarea unităţilor de învăţământ şi efectuarea reparaţiilor necesare înainte de începerea anului şcolar.

“Mi s-a spus că bani nu sunt la Brăila pentru aşa ceva. Dar curiozitatea mea a mers mai departe şi am zis: «Bine, de acord. Asta este politica aici locală - nu sunt bani la Brăila. Dar ia să vedem, la Galaţi sunt bani?» Culmea, acolo sunt! Şi am să vă dau nişte date pe care mi le-au furnizat colegii care se ocupă de aşa ceva şi care sunt pertinente şi pot fi verificate. La Galaţi au fost alocate pentru igienizări şi reparaţii, vara aceasta, 650.000 lei. La Piatra Neamţ, un oraş care este mult mai mic decât Brăila, s-au alocat 300.000 lei. Şi dacă vreţi să vă surprind aşa, vă spun că la Braşov, Primăria a alocat 3,6 milioane lei pentru reparaţii de vară în şcoli. Iar la începutul lunii iulie banii erau deja viraţi către unităţile de învăţământ. Pentru ce s-au dat banii ăştia? Pentru zugrăveli interioare în săli de clasă, holuri şi grupuri sanitare, reparaţii lambriuri şi parchet, reparaţii instalaţii electrice şi sanitare, reparaţii acoperiş, reparaţii exterioare la faţadă şi împrejmuiri, amenajări rampe, grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilităţi. Mai mult, în toate unităţile de învăţământ din Braşov au fost extinse sistemele de siguranţă. Ştiţi că au fost scandaluri pe la şcoli că diverşi indivizi au intrat, au făcut, au dres, cu droguri etc. Uitaţi! Braşovenii ştiu să se protejeze. Am vorbit cu colegii liberali din Braşov şi mi-am pus sincer întrebarea dacă noi, aici la Brăila suntem parte din aceeaşi ţară? Ce ne spune DSP Brăila? Datele dumnealor spun că peste 41% dintre şcolile şi grădiniţele din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Unde suntem? În ce an suntem?”, a afirmat Ioniţă, revoltat.

 

PNL-iştii avertizează că şcolile vor avea probleme cu căldura la iarnă

La rândul său, consilierul municipal PNL, Adrian Tabarac, membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Economic a ţinut să precizeze că într-un corp al clădirii toaleta nu poate fi reparată şi chiar pune viaţa copiilor în pericol. De ce? Pentru că acea clădire este considerată monument istoric şi trebuie recondiţionată în baza unui proiect amplu, pe care Primăria Brăila nu se grăbeşte să îl demareze.

“La Liceul Economic, într-un corp de clădire, pentru simplu fapt că este monument istoric - şi acolo este o problemă chiar şi cu faţada, cu un balcon care stă să cadă şi reprezintă un pericol pentru copii -, nu este autorizaţie sanitară pentru toaletă. Şi nu se poate reabilita. Li s-a spus: «Depinde cum vă gospodăriţi, ţine de bugetul pe care îl aveţi cu costul standard per elev». Pentru a cere o suplimentare a banilor pentru o igienizare a toaletelor trebuie un întreg proiect separat de reabilitare a întregului obiectiv. În alte şcoli, s-a dat acceptul doar pentru igienizarea toaletelor. Într-un corp este ok, în altul, nu”, a declarat Tabarac, adăugând totodată că directorii deja se plâng şi că nu mai au bani de salarii decât până în luna noiembrie.

Colegul său Sorin Ioniţă a dorit să avertizeze şi că la iarnă vor exista probleme serioase cu încălzirea unora dintre şcoli, unde centralele termice sunt stricate.

“La Liceul Economic, dar şi la altele, centralele termice sunt vechi. Nu funcţionează. Dumnealor nu au putere financiară ca să schimbe centralele, că nu sunt de apartament. Sunt foarte costisitoare. O să vedeţi la iarnă că vor fi unităţi de învăţământ care nu vor avea apă caldă şi căldură Şi nu este vorba numai despre Liceul Economic. Sunt licee unde iarna trecută gardianul stătea tot timpul lângă centrală ca să o reseteze, să pornească şi să aibă cât de cât un pic de căldură în incintă, de aşa natură încât să nu crape instalaţiile. Eu ştiu că dispreţul PSD faţă de învăţământ, de cultură, este arhicunoscut de toată lumea, pentru că o populaţie îndobitocită este mai uşor de manipulat, de manevrat, dar mă întreb...poate mă întreb retoric: cât timp trebuie să mai aşteptăm, să mai îndurăm lucrurile astea?!”, a conchis Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro