Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primăria Brăila vrea să dea Wi-Fi gratuit la toată lumea

* acelaşi lucru vor încă 21 de primării din judeţ, care s-au înscris în competiţia “WiFi4EU” lansată de Comisia Europeană * în cadrul acestui program se vor acorda bonuri valorice de 15.000 euro fiecare pentru 2.800 de municipalităţi din Uniunea Europeană, singurul criteriu fiind „primul sosit, primul servit”

 

 

Municipalităţile din România pot aplica pentru Wi-Fi gratuit în spaţiile publice! Comisia Europeană a lansat programul “WiFi4EU”, prin care primării de pe întreg teritoriul Uniunii Europene pot beneficia de finanţare pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless. UE va finanţa echipamentele şi costurile de instalare (punctele de acces la internet), iar entitatea locală va plăti pentru conectivitate (abonamentul la internet) şi întreţinerea echipamentului. Această iniţiativă a fost lansată prima dată în luna mai a acestui an, dar a fost anulată din cauza unor probleme tehnice şi reluată oficial pe 7 noiembrie.

În această rundă vor fi acordate bonuri valorice de 15.000 euro fiecare pentru primele 2.800 de municipalităţi. Vor fi distribuite minimum 15 bonuri pentru fiecare stat-membru în parte pe baza principiului «primul sosit, primul servit»”, se precizează într-un comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Aşadar, pentru a solicita finanţările, municipalităţile au trebuit să se “grăbească” în a se înscrie în program, printre solicitanţi numărându-se şi Primăria Municipiului Brăila.

Ne-am înscris în acest program pentru că dorim să oferim internet gratuit în cât mai multe locaţii din municipiul Brăila, dar sunt foarte multe alte primării înscrise şi nu există o verificare sau criterii de departajare în acest proiect, ci doar primul venit, primul servit. Sperăm să nu fi depus foarte multe municipii înaintea noastră la nivel european. Noi am aplicat şi în primăvară dar atunci am înţeles că a fost o eroare tehnică la programul lor şi l-au anulat şi l-au reluat acum”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

Alte 21 de primării din judeţ s-au arătat dornice să profite de această oportunitate şi s-au înscris în acest program, aşa cum reiese din statistica publicată pe site-ul wifi4eu.eu. Este vorba despre primăriile din Bărăganul, Cazasu, Frecăţei, Gropeni, Măxineni, Siliştea, Berteşii de Jos, Chiscani, Galbenu, Jîrlău, Racoviţa, Stăncuţa, Bordei Verde, Dudeşti, Gradiştea, Măraşu, Romanu, Surdila-Greci, Victoria, Vişani, Însurăţei şi Ianca.

Ne-am înscris imediat ce am văzut anunţul. Am dat responsabilitatea la un funcţionar, a urmărit procesul şi ne-am înscris. Acum să vedem ce va fi, să nu fie ca prima dată când s-a anulat că noi ne-am înscris şi în primăvară. Ar fi foarte bine să câştigăm acel voucher pentru că ne ajută foarte mult comunitatea, mai ales şcolile şi căminul. E nevoie de internet, e o necesitate a oamenilor”, ne-a declarat Victor Bivolaru, primarul comunei Bărăganul.

Până acum, la nivelul Uniunii Europene, s-a înscris una din cinci municipalităţi, iar în următorii doi ani Comisia Europeană va organiza alte trei cereri de proiecte.

Bonul valoric poate fi utilizat pentru instalarea de puncte de acces gratuit la Wi-Fi în spaţii publice precum parcurile, pieţele şi clădirile publice, bibliotecile, muzeele şi centrele de sănătate, peste tot în Europa. În total, până în 2020, vor fi alocate 120 milioane de euro pentru până la 8.000 de municipalităţi din UE. Reţelele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public”, se mai menţionează în comunicatul de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Categorie articol: 

Comentarii