Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prigoana politica sau "imprumut" intelectual prost manageriat?

Fostul inspector scolar Steluta Dan nu a cazut victima unei
prigoane politice, ci a fost respinsa la concursul pentru ocuparea postului de inspector scolar de specialitate, din cauza unor greseli care i-au fost fatale. Una dintre acestea se refera la faptul ca profesorul Dan s-a pus singura intr-o postura delicata in fata comisiei, cind si-a prezentat oferta manageriala, in care era vorba despre "invatamintul bacauan". Penibilul a fost cu atit mai mare, cu cit Dan a optat pentru o prezentare pe videoproiector si, printre pasajele alese, pe care le-a citit cu voce tare, s-a aflat si cel in care facea planuri pentru invatamintul bacauan.

Picata de "invatamintul bacauan"

Potrivit informatiilor pe care le-am obtinut, insasi candidata pentru postul de inspector a fost uimita sa citeasca despre invatamintul din judetul amintit, iar cind a fost intrebata de membrii comisiei ce treaba are oferta sa cu Bacaul, s-a pierdut cu firea si a declarat ca trebuie sa fie o greseala regretabila. Regretabila, intr-adevar, pentru ca presedintele comisiei, inspectorul scolar general, s-a gindit - cum s-ar gindi si altii, probabil - ca documentul a fost "imprumutat" fie direct de pe Internet - asa cum fac elevii cu referatele -, fie de la vreun binevoitor din judetul Bacau, iar profesorul Dan a facut doar schimbarea de titlu si de nume. Din greseala, insa, sau din graba, n-a facut toate corecturile necesare. Motiv pentru care Tudoran i-a si dat nota sub cea de trecere, pentru oferta manageriala respectiva. Intrebata daca asa s-au petrecut lucrurile si daca in documentul prezentat de candidatul Steluta Dan aparea referirea la "invatamintul bacauan", inspectorul scolar general a confirmat informatia. In plus, Tudoran a precizat ca nu poate fi vorba despre prigoana politica, asa cum reclama recent liderul PSD Gheorghe Bunea Stancu, ci doar despre o evaluare defavorabila profesorului Dan, in urma unor greseli ale acesteia.

"Daca era prigoana politica, ea era de mult schimbata"

"Acuzatiile aduse Inspectoratului Scolar Judetean de domnul Bunea Stancu, privind o asa-zisa prigoana politica pe care am practicat-o, sint neintemeiate. In ceea ce-l priveste pe domnul profesor Ivascu, fostul director al Colegiului Gh. Munteanu Murgoci, acesta nu a fost demis, ci si-a dat demisia in luna iunie, iar demisia fiind un act unilateral de vointa, nu am facut decit s-o acceptam. Referitor la doamna Dan Steluta, acesteia nu i se contesta in nici un fel calitatile de cadru didactic, despre care vorbeste si domnul presedinte Bunea Stancu. Ea a fost depunctata ca evaluator, la proba practica, de asistenta la ora, in urma careia trebuia sa intocmeasca un proces-verbal de evaluare, nu un proces-verbal oarecare. Doamna Dan nu a scos in evidenta o serie de greseli stiintifice facute de profesorul respectiv, la ora. De asemenea, oferta manageriala a doamnei Dan Steluta, care trebuia sa fie pe geografie-istorie, se referea doar la geografie. In plus, aceasta nu a fost adecvata judetului Braila, ea referindu-se la judetul Bacau. Punctajul pe care l-a primit doamna Dan Steluta a respectat intocmai metodologia evaluarii si instructiunile ordinului ministrului, referitor la aceste concursuri. Mai mult, daca era prigoana politica, ea era de mult schimbata, pentru ca a fost inspector cu detasare atit din luna septembrie a anului 2006, cit si de la 1 septembrie a anului trecut".

"Am corectat textul de mai multe ori, dar se pare ca nu l-am corectat destul"

Contactata telefonic, profesorul Steluta Dan a declarat ca este ingrozita de "mizeriile" la care se preteaza unii, pentru a o jigni si a-i face rau, chiar si dupa ce a parasit Inspectoratul Scolar. Dan nu neaga faptul ca in oferta sa educationala a aparut expresia "invatamintul bacauan". Ea sustine insa ca este vorba despre o banala greseala, si ca nu-si da seama de unde a putut sa apara cuvintul "bacauan," in loc de "brailean". Dan neaga vehement ca ar fi luat oferta manageriala gata facuta, pentru judetul Bacau, si ca a "adaptat-o" la Braila, punind alt titlu si numele sau pe document, uitind insa sa mai faca schimbarea de judet si in cuprinsul textului. "Nu aveam cum s-o iau de la Bacau, pentru ca Bacaul inca n-a dat concursul. Oferta este a mea, am lucrat la ea o multime, m-am consultat cu colegii. Era, intr-adevar, undeva, in text, un loc unde aparea “bacauan”, in loc de “brailean”, dar chiar nu-mi dau seama de unde a venit greseala asta. Am corectat textul de mai multe ori, dar se pare ca nu l-am corectat destul. Materialul mi l-am facut singura. Cunoaste toata lumea activitatea mea ca profesor si inspector, nu cred ca mi se poate reprosa ceva, din acest punct de vedere. Eu mi-am facut si imi fac datoria la catedra, nu mai vreau sa fiu implicata in astfel de lucruri. Mi se pare mai mult decit ridicola acuzatia ca am luat de undeva oferta manageriala, si mi se pare cu atit mai jenant sa se lege de o astfel de chestiune, pentru a motiva faptul ca am fost indepartata din inspectorat. Este scandalos ce se intimpla. Si va mai spun ceva: mie mi s-a spus de la bun inceput sa nu ma prezint la examen, pentru ca nu-l voi lua, insa am vrut sa dovedesc faptul ca nu mi-e teama sa imi incerc puterile, intr-o competitie in care sa fie primordiala competenta. Mi s-a repetat sa nu ma prezint la concurs si intre probe, dar am mers inainte".
Reamintim ca acuzatiile de prigoana politica la care s-ar preta Inspectoratul Scolar au fost formulate luni, in cadrul unei conferinte de presa, de catre presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu. El si-a argumentat pozitia, printre altele, prin cazul fostului inspector scolar Steluta Dan, despre care a avut numai cuvinte de lauda, si al carei esec a fost pus pe seama discriminarii la care a supus-o seful Inspectoratului, Lilliana Tudoran.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii