Mergi la conţinutul principal

Prezenţă record la vot

* procesul electoral nu a fost unul lipsit de evenimente: în comuna Cireşu, un membru dintr-un birou de secţie de votare a fost amendat cu 45 de milioane de lei vechi, după ce a însoţit o altă persoană în cabina de vot, iar în municipiu, un individ a fost surprins în timp ce mituia alegătorii să voteze cu un anume candidat * la secţia de votare nr. 59 de municipiu, un membru al comisiei a dat cetăţenilor câte două buletine de vot pentru preşedinte, motiv pentru care poliţiştii i-au întocmit dosar penal * pe tot parcursul zilei de ieri, judeţul a fost împânzit de filtre ale Polţiei, ce au filmat şi oprit în trafic mijloacele de transport

Prezenţă masivă la vot, la Brăila. Peste 53,20% dintre brăilenii cu drept de vot s-au prezentat ieri la urne, clasând judeţul nostru pe locul 23 în topul prezenţei la vot. În unele zone, aceştia au luat cu asalt chiar secţiile de votare. Deşi s-ar putea crede că mulţi au venit la vot atraşi de referendum şi de posibilitatea de a reduce numărul parlamentarilor la 300 sau de a transforma Parlamentul din unul bicameral în unul unicameral, datele statistice arată că mulţi dintre cei care s-au dus la urne au refuzat să ridice şi buletinele ce priveau referendumul, intrând în cabine doar cu cel pentru alegerea preşedintelui.

Nu au lipsit nici incidentele, în comuna Cireşu, un membru dintr-un birou de secţie de votare fiind amendat cu 45 de milioane de lei vechi, pentru că a însoţit o altă persoană în cabina de vot, iar unui alt membru al comisiei de la secţia de votare nr. 59 de municipiu, întocmindu-i-se dosar penal, pentru că a dat cetăţenilor câte două buletine de vot pentru preşedinte. Pe tot parcursul zilei de ieri, judeţul a fost împânzit de filtre ale Polţiei, ce au filmat şi oprit în trafic mijloacele de transport

Electorat în avalanşă

În cele 322 de secţii din judeţul Brăila au fost aşteptaţi 312.707 brăileni cu drept de vot, iar la ora 10.00, 6,34% dintre aceştia deja votaseră pentru preşedinte. În mediul urban, 6,07% cetăţeni se prezentaseră la vot până la ora 10.00, iar în mediul rural 6,89%. La acea oră cifrele arătau că alegătorii care s-au dus să voteze pentru preşedinte au luat şi buletinele pentru referendum. Tot la ora 10.00, 535 alegători au votat în secţiile speciale din judeţul Brăila, pentru preşedinte şi 512 pentru referendum. Comparativ, la turul I al alegerilor prezidenţiale din 2004, la ora 11.00, Brăila ocupa un loc fruntaş în topul prezenţei la vot, cu 14,93%, însă cifrele au scăzut de-a lungul anilor, până la un procent dezastruos în vara acestui an.

Astfel, la turul I al alegerilor locale din 2008, numărul celor care votaseră până la ora 10.00 era de 7,06%, la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 era de 5,44%, iar la europarlamentarele din iunie 2009, Brăila era printre judeţele codaşe, cu o prezenţă la vot de 3,68%, aproape la jumătate faţă de cea înregistrată ieri la aceeaşi oră.

La ora 13.00, 21,15% dintre brăilenii cu drept de vot ajunseseră la secţiile de votare, ca să îşi aleagă preşedintele. În mediul urban, pentru preşedinte votaseră 20,41%, iar în mediul rural 22,67%. Pentru referendum însă, la ora 13.00, doar 20,16% dintre alegători votaseră, 19,10% în mediul urban şi 22,31% în mediul rural. Tot atunci, 1.754 de cetăţeni votaseră în secţiile speciale, pentru preşedinte, şi doar 1.688 pentru referendum. Comparativ, în turul I al alegerilor prezidenţiale din 2004, la ora 13.00 votaseră 31,89% dintre brăileni, iar la primul tur al alegerilor locale din 2008 în jur de 20%. La alegerile parlamentare din 2008, 20,18% dintre cetăţeni se prezentaseră la urne, iar la alegerile europarlamentare din 2009, cifra a scăzut la 6,30%.

La ora 16.00, în ce priveşte alegerile prezidenţiale, Brăila se situa pe locul 21 în topul prezenţei la vot, cu 36,75% - din care 35,47% pentru mediul urban şi 39,36% pentru mediul rural. La referendum se înregistrase o prezenţă de doar 35,26% - adică 33,52% în mediul urban şi 38,81% în mediul rural. La ora 16.00, conform statisticilor, 3.012 alegători votaseră pentru preşedinte în Brăila şi doar 2.899 pentru referendum. Prezenţa de ieri a depăşit-o astfel pe cea de la alegerile organizate în ultimii 2 ani, când, la primul tur al alegerilor locale din 2008, prezenţa la vot se ridica la aceeaşi oră doar puţin peste 23%; la alegerile parlamentare din 2008 cifrele de la ora 16.00 se plasau aproape de 30%, iar la alegerile europarlamentare din 2009 erau de-a dreptul dramatice, adică 12,34%.

La ora 19.00, Brăila se situa pe locul 21, cu un procent de 50,54% în ce priveşte alegerea preşedintelui ţării. Dintre cei care au trecut pragul secţiilor de votare până la ora 19.00, doar 48,40% au solicitat şi buletinele pentru referendum. Tototodată, pe teritoriul judeţului Brăila, până la aceeaşi oră, 4.218 cetăţeni au votat pentru preşedinte şi doar 4.044 au ales să îşi exprime părerea şi vis - a - vis de referendum. Comparativ, la turul I al alegerilor locale din 2008, doar 31,38% dintre brăileni votaseră până la această oră. La alegerile parlamentare din 2008 cifrele arătau că doar 33,84% votaseră până la ora 19.00, în vreme ce la alegerile europarlamentare din 2009, Brăila era pe ultimele locuri, cu 17,52%.
La închiderea secţiilor, procentul brăilenilor care se prezentaseră la vot se ridica la 53,20% pentru alegerea preşedintelui, cel mai ridicat procentaj înregistrat din 2004 până acum. În mediul urban, pentru preşedinte au votat 51,55% brăileni, iar în mediul rural 56,59%. Aceste cifre au situat Brăila, la închiderea secţiilor, pe locul 23 din ţară. În ceea ce priveşte referendumul, procentul prezenţei la vot a fost de numai 51,10%, din care 48,78% în mediul urban şi 55, 85% în mediul rural. Ieri, în judeţul Brăila, au votat în cele 6 secţii speciale 4.540 oameni pentru preşedinte şi 4.321 pentru referendum. Comparativ, la alegerile prezidenţiale din 2004, Brăila se situa pe locul 4 în ţară, cu o prezenţă la vot de 50,11%. La alegerile parlamentare din 2008 secţiile s-au închis după ce 38,14% dintre brăileni votaseră, însă la europarlamentare s-a înregistrat cea mai slabă prezenţă la vot din ultimii ani, numai 22,6%.

Precizăm că ieri seară, până la închiderea ediţiei, toate cele patru exit poll-uri comandate de televiziuni arătau că în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, din 6 decembrie, se vor confrunta Traian Basescu şi Mircea Geoană, ambii obţinând peste 30% din voturile exprimate pâna la ora 19, la o distanţă de doar câteva procente.

PDL şi PSD Brăila - gata de luptă pentru turul II, PNL dezamăgit

În ceea ce îi priveşte pe politicienii brăileni, aşa cum era şi firesc, în două dintre tabere au răsunat aplauze şi strigăte de bucurie după aflarea rezultatelor sondajelor, în vreme ce cei aflaţi în cea de-a treia tabără au încercat gustul dezamăgirii.

"Noi suntem gata de luptă pentru turul II, am trecut peste o etapă grea, o piedică a fost luată, am câştigat o bătălie, o luptă, şi aşteptăm să vedem ce vom face în turul II. De fapt, nu aşteptăm, ci vom face noi în aşa fel încât să câştigăm. Mi-a displăcut această campanie, s-au făcut lucruri care nu ar trebui să se facă în campanie. Există plângeri depuse la Poliţie, chiar azi s-a filmat cum se dădeau bani pentru voturi, dar nu vom comenta acum, ci după ce organele abilitate se pronunţă. Oricum, nu înţeleg de ce s-a ajuns aici, de ce nu se face campanie aşa cum ar trebui, şi unii simt nevoia să cumpere voturi cu bani, cu carne, cu lemne, cu ce-o fi. Nu e normal", ne-a declarat preşedintele interimar al PDL Brăila, Giana Pătraşcu.

"Rezultatul a fost previzibil, diferenţa dintre candidatul nostru şi Băsescu este foarte mică, dar nu ne facem griji. Ne pregătim deja de turul II şi încercăm să facem tot posibilul ca să câştigăm. Eu mă bucur că, în sfârşit, brăilenii au ieşit la vot, în proporţie de peste 50%, şi din informaţiile pe care le am la ora asta, noi avem cu câteva procente mai mult decât Băsescu, ceea ce ne bucură", ne-a precizat şi liderul social - democraţilor brăileni, Gheorghe Bunea Stancu.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele PNL Brăila, Constantin Cibu, acesta şi-a exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul obţinut, dar a punctat că procentul obţinut totuşi de Crin Antonescu reprezintă o speranţă pentru renaşterea liberalismului în România: "Rezultatele sunt sub aşteptările noastre. Noi am speram că Antonescu va convinge lumea să facă o schimbare, dar se pare că nu a fost aşa. Mă bucur însă că a obţinut un procent destul de mare, ceea ce înseamnă că liberalismul mai are o şansă în România, dacă nu acum, măcar în viitorul apropiat. E important să găsim o cale prin care să convingem cu adevărat alegătorii de acest lucru", a mai adăugat Cibu.a/citit - 5.600

 

23apd La secţia specială din autogara Brăila cabina de vot era amplasată în afara secţiei de votare, în sala de aşteptare a autogării Secţii de votare fără curent şi alegători care s-au îmbulzit
* acestea sunt principalele deficienţe semnalate de către observatorii APD Brăila

 

Asociaţia Pro Democraţia (APD) Brăila a monitorizat primul tur al alegerilor pentru Preşedintele României cu ajutorul a 64 de observatori APD, prezenţi pe teren, în echipe mobile sau în puncte fixe. Aceştia nu au semnalat incidente majore, cel mai grav fiind înregistrat la Secţia nr. 59, de la Grupul Şcolar "Grigore Moisil", unde unul dintre membrii Biroului Electoral al Secţiei de Votare (BESV) a dat unui alegător două buletine de vot. "Cazul a fost anchetat de Poliţie. Din punctul meu de vedere, s-ar putea ca incidentul să se fi produs din cauza îmbulzelii alegătorilor. Acel membru al BESV este o persoană mai în vârstă şi probabil că presiunea foarte mare din partea alegătorilor a determinat acea greşeală. Însă, din mici greşeli pot rezulta mari fraude ale alegerilor", a spus Mariana Bâtcă, preşedintele APD Brăila. Alte nereguli sesizate de ADP Brăila se referă la întârzieri faţă de ora stabilită în activitatea unor BESV. Astfel, la Secţia 39 din Brăila, la ora 6:30 membrii biroului nu erau încă prezenţi, iar Secţia 150 din oraşul Ianca, la 7:05 nu era deschisă, în timp ce alegătorii stăteau afară, la coadă. Au existat şi deficienţe care nu ţin de organizarea alegerilor, observatorii APD semnalând faptul că între orele 6 şi 6.45, în zona cartierului Viziru III, a fost pană de curent electric, acelaşi lucru întâmplându-se timp de câteva minute, înainte de ora 9, la Secţia Specială de la Lacu Sărat, ceea ce a făcut ca în acel interval să nu poată fi folosite camerele de înregistrare. "Au mai fost nereguli minore care ţin de alegători, cum ar fi faptul că nu au avut grijă să împăturească buletinul astfel încât să asigure secretul votului, dar acest fapt se datorează lipsei de educaţie a celor care vin la vot. De asemenea, mulţi alegători s-au înghesuit la secţiile de vot, nu au aşteptat civilizat să le vină rândul, ceea ce a creat o presiune foarte mare asupra membrilor birourilor electorale din secţiile de votare", a spus Mariana Bâtcă.

Cabina de vot în afara spaţiului de votare, la secţia de la autogară

O sesizare mai puţin obişnuită privind secţiile de votare speciale se referă la secţia nr. 141 din autogara Brăila, unde cabina de vot se afla în afara spaţiului de votare, în sala de aşteptare. "Ca de fiecare dată când sunt organizate pentru binele proceselor electorale româneşti, secţiile speciale devin instrumentul preferat al grupurilor care fraudează constant votul şi bazele statului de drept", se arată într-un comunicat de presă al APD.


În cea de-a doua parte a zilei, observatorii APD Brăila au mai raportat faptul că activitatea secţiei 92 a fost temporar suspendată, până la ora 15.37, se pare din cauza faptului că a dispărut un buletin de vot. La secţia 57 din municipiu, preşedintele BESV a observat doi membri ai comisiei înmânând buletine fără ştampila de control. "Acest fapt este unul grav, deoarece poate fi vorba fie de neglijenţă, pentru că nu au fost ştampilate, dar poate fi vorba de buletine care ar fi putut fi aduse din afară", a spus Mariana Bâtcă. La secţiile 66 şi 67, observatorii APD au remarcat faptul că era numai câte un agent de pază. De asemenea, în mai multe secţii, nu erau afişate listele permanente electorale, ceea ce a creat o dezorientare a alegătorilor care nu ştiau unde trebuie să se prezinte pentru vot, iar în unele cazuri lipseau atenţionările cu privire la interzicerea pătrunderii în cabina de vot cu camere de filmat sau foto. De asemenea, la secţia de la Liceul "Cerna", un cetăţean aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a avut un comportament agresiv, ceea ce a perturbat activitatea BESV. "S-a intrat cu telefonul mobil în cabina de vot, cu care puteau fi făcute fotografii, ceea ce denotă că membrii BESV nu au fost vigilenţi. Cred că sunt nereguli datorate lipsei de responsabilitate a preşedinţilor şi a membrilor BESV. Pe de altă parte, se datorează şi lipsei de informare şi de educaţie a cetăţenilor, care au perturbat activitatea, îmbulzindu-se sau având un comportament neadecvat, aşa cum s-a întâmplat la Liceul «Cerna», unde un alegător a venit băut, fiind agresiv", a arătat preşedintele APD Brăila. În spitale s-a votat în secţiile speciale amenajate, nefiind înregistrată nicio cerere pentru utilizarea urnei mobile. O altă neregulă sesizată de APD Brăila se referă la încercarea de manipulare a electoratului prin mesaje trimise prin sms sau pe mail. "Am fost sesizaţi că au fost trimise mesaje anti Băsescu, o baladă denigratoare, prin sms, pe telefonul mobil sau pe mail, aceasta fiind clar o încercare de a influenţa alegătorii, mai ales pe cei nehotărâţi", a considerat Mariana Bâtcă.

Zi liniştită pentru Salvare

La Serviciul de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Brăila nu s-a înregistrat ieri nicio solicitare pentru intervenţia echipajelor la secţiile de votare, chiar dacă alegătorii s-au mai îmbulzit sau unii s-au prezentat la urne în stare avansată de ebrietate. Lipsa de evenimente i-a surprins chiar şi pe medicii de la salvare. "A fost o zi cât se poate de normală din punctul nostru de vedere. La secţiile de votare nu am avut nicio solicitare. În permanenţă, o ambulanţă a fost în faţa Prefecturii, dar şi acolo a fost linişte, nu s-a întâmplat niciun eveniment", ne-a spus dr. Tudorel Rizea, directorul medical al SAJ Brăila.citit - 3.000

 

23sesiz La secţia de votare nr. 59 un membru al comisiei a înmânat, consecutiv, câte două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui, la trei cetăţeni Amendă de 45 de milioane pentru că a intrat cu un bătrân în cabina de vot
* contravenţia s-a derulat la Cireşu, unde un membru al comisiei de votare a însoţit un bătrân în vârstă de 82 de ani în cabina de vot * pe parcursul zilei de ieri, pentru încălcări ale legii electorale, poliţiştii au aplicat 3 amenzi şi au întocmit 2 dosare penale

 

Prin numărul de urgenţă 112, Centrul Operaţional de Comandă a înregistrat, până la închiderea secţiilor de votare, 35 de incidente electorale, printre care se numără două infracţiuni. Totodată, pentru neregulile depistate, oamenii legii au aplicate 3 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 7.500 lei.

Astfel, în baza unei sesizări primite în jurul orei 11.00, poliţiştii s-au deplasat la secţia de votare nr.190 din comuna Cireşu, unde un membru al comisiei de votare a însoţit un bătrân în vârstă de 82 de ani în cabina de vot. Poliţiştii au stabilit că cele sesizate se confirmă, aplicând măsura sancţionării contravenţionale a celui reclamat, cu amendă în valoare de 4.500 de lei (45 milioane lei vechi). Tot cu o amendă, în cuantum de 1.500 lei, s-a ales şi administratorul unui bar din oraşul Făurei, deoarece a comercializat băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de secţia de votare. Ultima amendă, de 1.500 lei, a primit-o un brăilean din municipiu, care s-a dus să voteze având în mână o sacoşă inscripţionată cu sigla unui partid.

 

23sesiz2 Pentru prevenirea "turismului" electoral au fost constituite 13 microfiltre la toate intrările şi ieşirile din municipiu şi judeţ

 

De asemenea, în jurul prânzului, s-a primit informaţia că la secţia de votare nr. 59 din municipiu, un membru al comisiei a dat unor cetăţeni câte două buletine de vot. "În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că sesizarea se confirmă. Poliţiştii au constatat că un membru al comisiei a înmânat, consecutiv, câte două buletine de vot pentru alegerea preşedintelui, la trei cetăţeni. În cauză s-a întocmit dosar penal şi se continuă cercetările", a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene. Sursa citată a mai precizat că cel de-al doilea dosar penal a fost întocmit pe numele lui Ion G. (55 de ani) din Brăila, care a fost reclamat că plăteşte cetăţenii, în faţa unui liceu din municipiu, să voteze un anumit candidat. Bărbatul a devenit astfel "subiectul" infracţiunii de oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. În acest caz, poliţiştii vor continua cercetările sub supravegherea procurorului.

Pentru prevenirea "turismului" electoral au fost constituite 13 microfiltre la toate intrările şi ieşirile din municipiu şi judeţ, ce au filmat şi oprit în trafic, pe tot parcursul zilei de duminică, mijloacele de transport călători.

Deţinuţii, alegători destul de conştiincioşi

În cadrul unităţilor de detenţie s-au amenajat spaţii corespunzătoare pentru amplasarea cabinelor de vot, a urnelor speciale, precum şi a materialului necesar votării. La Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti au avut posibilitatea să îşi exercite dreptul la vot un număr de 123 de deţinuţi din totalul de 256. Două au fost condiţiile votării: 1. deţinutul să aibă vârsta de 18 ani; 2. deţinutul să nu-şi fi pierdut drepturile electorale printr-o ordine judecătorească definitivă.

În urma votului, s-a înregistrat următoarea participare: doar 98 de deţinuţi au votat din cei 123, restul refuzând să-şi pună ştampila pe vreun buletin de vot. Întregul proces de votare a fost coordonat de reprezentanţii biroului de votare nr. 281 din raza teritorială a unităţii penitenciare Tichileşti.

În ceea ce priveşte Penitenciarul Brăila, participarea deţinuţilor la vot poate fi considerată, fără prea mari exagerări, drept una masivă. Dintr-un total de 563 de persoane aflate în regim de detenţie, doar 202 având drept de vot, s-au prezentat la urne 189 de deţinuţi, dintre care 186 au votat şi la Referendumul Naţional.

Penitenciarul Brăila a fost arondat Secţiei de votare nr.60, cu sediul în clădirea Grupului Şcolar "Grigore Moisil".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro