Mergi la conţinutul principal

Prezenţă masivă la vot, la Brăila

Turul II de scrutin pentru alegerea preşedintelui ţării, pentru următorii 5 ani, a debutat extrem de bine la Brăila. Astfel, până la ora 10.00, 8,35% dintre brăilenii cu drept de vot merseseră la urne, cu 2% mai mulţi decât la primul tur, când prezenţa a fost de numai 6,34%, la aceeaşi oră. Acest lucru situa Brăila pe locul 13 în topul prezenţei la vot, în totul judeţelor. În topul urban, Brăila ocupa locul 8 pe ţară, cu 8,49% faţă de 6,07% la turul I, iar în ce priveşte prezenţa în mediul rural, Brăila se situa pe locul 18, cu 8,62% faţă de 6,89% la turul I, la aceeaşi oră. Tot la ora 10.00, 830 de persoane votaseră în secţiile speciale din întreg judeţul.

Prezenţa la vot ridicată s-a menţinut pe parcursul zilei, aşa încât, până la ora 13.00, per total judeţ votaseră deja 25,40% dintre alegătorii brăileni, faţă de 21,15% în primul tur, fapt ce situa Brăila pe locul 13 în ţară. În ce priveşte mediul urban, procentul înregistrat era chiar mai bun decât cel per total judeţ, lucru nemaîntâlnit până acum la vreun scrutin, adică 25,65%, ceea ce poziţiona Brăila pe locul 10, în vreme ce în mediul rural, din nou o raritate, prezenţa la vot la ora 13.00 era mai mică decât cea pe total judeţ cu aproape 1%, adică 24,88%, ceea ce plasa Brăila pe locul 17 în acest top. Comparativ, la primul tur, la ora 13.00, în mediul urban se înregistrase o prezenţă de 20,41%, iar în mediul rural o prezenţă de 22,67%. De asemenea, până la ora 13.00, 2.367 de persoane votaseră la Brăila, în secţiile speciale.

Deşi brăilenii au continuat să vină în număr mare la urne, Brăila nu şi-a mai menţinut locul în primele 20 de judeţe, după datele de la ora 16.00, clasându-se pe locul 22, cu o prezenţă de 39,87%. Chiar şi aşa, cifra de la ora 16.00 era cu aproximativ 2 procente mai mare decât cea înregistrată la aceeaşi oră pe data de 22 noiembrie, care a fost de 36,75%. În ce priveşte prezenţa în mediul urban, aceasta a fost de 38,51% faţă de 35,47% acum două săptămâni. După prânz, cetăţenii din mediul rural au ieşit în număr mai mare la vot, asta făcând ca cifra celor prezenţi la urne să o depăşească pe cea a celor din mediul urban, aşa cu s-a întâmplat de altfel cu ocazia fiecărei alegeri de până acum. Astfel, ieri, la ora 16.00, în mediul rural se înregistra o prezenţă de 42,66%, faţă de 39,36% cât s-a raportat la turul I, la aceeaşi oră. Până la ora 16.00, 3.846 persoane votaseră în secţiile speciale din judeţul nostru.

Procentul prezenţei la vot s-a menţinut în continuare cu 2% peste cel înregistrat la aceleaşi ore în data de 22 noiembrie, astfel încât, la ora 19.00, se înregistra o prezenţă la vot de 52,19%, faţă de 50,54% la turul I. Referitor la prezenţa la vot din mediul urban, aceasta a fost, la ora 19.00, de 50,22% - faţă de 48,46% în primul tur, iar în mediul rural de 56,22% - faţă de 54,78% în turul I. Până la ora 19.00 votaseră în secţiile speciale din judeţul Brăila 5.014 persoane.

La închiderea secţiilor de votare 54,72% dintre brăilenii cu drept de vot îşi exercitaseră acest drept, cu aproape 2 procente mai mult decât la primul tur, când prezenţa la final a fost de 53,20%. Prezenţa la vot în mediul urban, la închiderea urnelor, a fost de 53,09% - faţă de 51,55% pe 22 noiembrie, iar în mediul rural 58,04% - faţă de 56,59% acum două săptămâni. Până la ora 21.00, 5.324 cetăţeni votaseră în secţiile speciale de pe teritoriul judeţului nostru.

Precizăm că, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2004 s-au prezentat mai puţini brăileni decât la primul tur, situaţia prezenţei la vot fiind sub pragul de 50%, faţă de 50,11% în primul tur de la vremea respectivă.

La închiderea urnelor, bucurie mare în ambele tabere

Ieri seară, la închiderea secţiilor şi la aflarea rezultatelor primelor exit-poll-uri, reprezentanţii ambelor tabere aflate în lupta electorală s-au declarat încrezători în faptul că numărătoarea finală va face ca cel pe care l-au sprijinit să iasă preşedinte al ţării.

Astfel, preşedintele interimar al PDL Brăila, Giana Pătraşcu, ne-a declarat că încă nu poate avea o poziţie clară atâta vreme cât nu se ştiu rezultatele finale, însă speră că Băsescu va ieşi învingător: "Nu pot să fac o declaraţie fermă, încă e prea devreme. În acest moment nu se poate şti cine a ieşit cu adevărat preşedinte. De abia de acum încolo începe numărătoarea adevărată şi eu cred că Băsescu va ieşi preşedinte".
În ceea ce îi priveşte pe social-democraţi, aceştia, aşa cum era şi de aşteptat, s-au declarat mulţumiţi de rezultatele primelor sondaje făcute la ieşirea de la urne: "Rezultatul era unul la care ne aşteptam, suntem mulţumiţi şi bucuroşi, dar încă rezervaţi. Credem însă că rezultatul final va fi în favoarea lui Mircea Geoană. Sper că Băsescu va face gestul care trebuie, şi anume să accepte votul poporului, aşa cum îi place lui să zică, şi să predea mandatul civilizat. Rezultatul din această seară este o victorie a democraţiei şi imediat ce vom afla rezultatele finale, Geoană va acţiona pentru a forma un guvern care să scoată ţara din criză. Le mulţumim brăilenilor pentru încrederea acordată şi le mulţumim mai ales celor care s-au dus la vot", a declarat, la cald, senatorul PSD Ion Rotaru. La rândul său, preşedintele PNL Brăila, Constantin Cibu, a ţinut să sublinieze că îi va sprijini întru-totul pe colegii de la PSD, deoarece "la Brăila coaliţia e reală".

Ziare falsificate, ultima modă în campania electorală de la Brăila

Printre schemele murdare folosite în această campanie electorală, în afară de tipărirea şi împrăştierea unor fluturaşi în care erau citate persoane importante din PNL sau PSD, care aparent declarau că voteză cu candidatul PDL şi care au stârnit un adevărat război între PDL Brăila, pe de o parte, şi organizaţiile locale ale PSD şi PNL de cealaltă parte, s-a numărat şi plagierea cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei". Astfel, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă, persoane necunoscute au distribuit gratuit în municipiul Brăila şi în alte localităţi din judeţ o ediţie contrafăcută a cotidianului "Obiectiv". Ziarul, de doar patru pagini, imita designul ediţiei originale şi avea un evident conţinut de campanie electorală. Ziarul contrafăcut diferea de original prin dimensiuni şi numărul de pagini. De asemenea, pentru a avea costuri minime, falsificatorii renunţaseră la fotografiile full-color, optând pentru varianta alb-negru-roşu. Poliţia a fost sesizată sâmbătă, în jurul prânzului, cu privire la acest incident.

Tot în cursul ultimei săptămâni de campanie, cutiile în care se distribuie gratuit un alt cotidian local au fost umplute cu alte fiţuici, ce purtau sigla unui alt cotidian naţional, fiţuici care, ca şi în cazul celor care plagiau "Obiectiv", aveau un conţinut clar de campanie. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro