Mergi la conţinutul principal

Prevenirea răspândirii coronavirusului. Amenzi uriaşe şi închisoare

• poliţiştii atrag atenţia cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului (COVID-19) • legea prevede amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 30.000 lei (persoane juridice) • potrivit Codului Penal, constituie infracţiune zădărnicirea combaterii bolilor, prin nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase • dacă acţiunea a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, pedeapsa prevăzută este închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă • la Brăila, au fost aplicate până acum trei amenzi a câte 10.000 lei

 

Oamenii sunt atenţionaţi cu privire la respectarea prevederilor legale în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului (COVID-19). Sunt prevăzute amenzi usturătoare, cuprinse între 10.000 lei şi 30.000 lei. Codul Penal prevede şi pedeapsa închisorii în cazul în care o persoană nu respectă condiţiile impuse şi răspândeşte o boală conragioasă.

Pentru protejarea populaţiei în contextul răspândirii coronavirusului (COVID-19), Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila informează cu privire la sancţiuni.

Astfel, în cazul încălcării interdicţiei de a părăsi domiciliul în perioada celor 14 zile de autoizolare, instituţiile statului pot aplica o sancţiune contravenţională sau se pot sesiza cu privire la săvârşirea unei infracţiuni.

După cum arată reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, potrivit art. 34, lit. m) din Hotărârea Guvernului României nr. 857 din 24 august 2011, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, “nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, precum şi de către persoane juridice a măsurilor prevăzute de normele în vigoare, în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile” constituie contravenţie. Fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice. Contravenţia se constată şi sancţionează de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică.

Potrivit art. 352 din Codul Penal al României, constituie infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Constatarea infracţiunii se face de către poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

Potrivit poliţiştilor, completarea eronată a declaraţiei la intrarea în România intră sub incidenţa legii, conform articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declaraţii. Astfel, declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. “De asemenea, atragem atenţia asupra faptului că răspândirea sau comunicarea prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false, cunoscând caracterul fals al acestora, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Rugăm cetăţenii să se informeze doar din surse oficiale! Vă mulţumim!”, este mesajul transmis de poliţişti.

Până în momentul de faţă, poliţiştii brăileni au aplicat trei amenzi în valoare de câte 10.000 lei, unor persoane care nu au respectat măsura carantinei sau autoizolării la domiciliu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro