Mergi la conţinutul principal

Preturile medicamentelor ramin neschimbate inca o luna, pina in 1 noiembrie

Preturile medicamentelor ramin neschimbate pina in 1 noiembrie, ordinul privind prelungirea, inca o luna, a valabilitatii preturilor fiind trimis la Monitorul Oficial, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Este pentru a sasea oara in 2008 cind ministrul Sanatatii da ordin pentru inghetarea preturilor la medicamente, intrucit nu reuseste ieftinirea lor.
"Daca nu am gasit modalitati pentru ieftinirea medicamentelor, am fost nevoit sa prelungesc cu inca o luna actualele preturi, adica pina la 1 noiembrie. Apoi vom mai vedea", a mai spus ministrul Sanatatii.
Mai mult, demnitarul a spus ca Ministerul Sanatatii respecta graficul de discutii convenit cu reprezentantii industriei farmaceutice, in scopul gasirii celor mai bune solutii pentru cetateni.
"Ministerul Sanatatii Publice asigura cetatenii ca va actiona, ca si in ultimii trei ani, pentru a asigura o aprovizionare continua cu medicamente, la preturi accesibile. Aceasta politica de promovare a unor preturi corespunzatoare pentru cetateni va sta, in continuare, in atentia Ministerului Sanatatii Publice", a adaugat demnitarul.
La inceputul acestui an, ministrul Sanatatii a semnat un ordin prin care a anuntat ca preturile la medicamente ramin neschimbate pina in 29 februarie. Aceasta hotarire a stirnit nemultumirea importatorilor si distribuitorilor de medicamente care au amenintat cu blocarea livrarilor intrucit valoarea euro, moneda in care acestia cumparau medicamentele, atinsese 3,7 lei.
Apoi, in 15 februarie, un alt ordin a blocat preturile la medicamente pentru inca trei luni, incepind cu 1 martie.
"De fapt, ordinul prin care au fost inghetate inca trei luni preturile la medicamente nu este altceva decit o prelungire a unui alt ordin din mai 2007. Mai concret, din luna a cincea a anului trecut, preturile au fost tinute blocate, desi aproape tot anul 2007 euro a avut o valoare scazuta", declara atunci ministrul Sanatatii.
La amenintarile importatorilor si distribuitorilor de medicamente, ministrul Sanatatii a raspuns cu controale inopinante, in perioada 31 ianuarie-1 februarie, in citeva farmacii si depozite. Primele semnale au aratat ca nu exista o criza a medicamentelor. Ulterior, respectiv in saptamina 11-16 februarie, ministrul a dispus un amplu control la nivel national in farmacii si depozite.
Un alt ordin al ministrului Sanatatii a prelungit valabilitatea preturilor cu ridicata si amanuntul pentru distributia en-gros de medicamente pina in 30 iunie. Acesta a fost urmat o prelungire pina in 31 august, si o alta pina in 30 septembrie.
"Am hotarit sa pastram neschimbate preturile la medicamente pina la 31 august, iar in acest interval de timp vom analiza valorile produselor farmaceutice din tarile europene si pretul lor de intrare in tara. De asemenea, la 15 iulie vor intra in functiune noile liste de compensate si gratuite. Odata cu intrarea in vigoare a noilor liste va fi o perioada in care farmacistii vor avea o activitate mai intensa, de aceea apreciem ca pretul trebuie mentinut la nivelurile actuale", declara atunci ministrul Eugen Nicolaescu.
Distribuitorii de medicamente au protestat de mai multe ori, in 2008, deoarece ultima actualizare a preturilor la medicamentele de import s-a facut in aprilie anul trecut, desi trebuia facuta trimestrial.
Presedintele Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, Mircea Ifrim, declara in aprilie ca deputatii sustin decizia ministrului Sanatatii de a mentine preturile la medicamente. Acesta preciza ca in Romania medicamentele sint mai scumpe cu 16 la suta decit in Ungaria, cu 22 la suta decit in Franta si cu 34 la suta decit in tarile nordice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro