Mergi la conţinutul principal

Pretul corect al apartamentelor din Braila

Incepind cu 1 februarie, brailenii care isi vor vinde apartamentele sau terenurile din intravilan si extravilan, proprietate personala, va trebui sa tina cont de noile preturi informative stabilite de Corpul Expertilor Tehnici pentru aceste bunuri. La solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Expertilor Tehnici din Romania a reactualizat preturile de referinta pentru apartamente si terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vinzare - cumparare, preturi in functie de care vor fi incasate taxele notariale de timbru. Prima lucrare de acest gen a fost elaborata in 2003.
"Prezenta lucrare, ce reprezinta pretul informativ de vinzare - cumparare a terenurilor din intra si extravilan si a apartamentelor, a fost efectuata la solicitarea Camerei Notarilor Publici de catre Corpul Expertilor Tehnici din Romania. Camera Notarilor Publici, asa cum prevede legea, este obligata sa efectueze aceasta expertiza, iar un exemplar din ea a fost depus si la Directia Finantelor Publice. La baza listei respective se afla preluarea selectiva a bazei de date oferite de publicatiile de specialitate, analize ale pietei imobiliare din municipii si judete, si baza de date a Corpului Expertilor Tehnici din Romania. Analizele au fost prelucrate pe fiecare judet in parte, aplicindu-se conditiile specifice fiecarei zone. Lucrarea constituie un instrument de lucru pentru judecatorii birourilor de carte funciara si pentru birourile notariale si contine informatii asupra valorii reale de piata a terenurilor si apartamentelor, in oglinda vinzarilor si cumpararilor de asemenea bunuri. In urma hotaririi Colegiului Director al Camerei Notarilor aceste preturi vor fi aplicate incepind cu 1 februarie 2007", ne-a precizat Vasile Varga, consilier al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), membru in Biroul Executiv al acesteia.
In acest articol ne vom opri strict asupra apartamentelor (din municipiul Braila, din cele trei orase: Faurei, Ianca si Insuratei, precum si a apartamentelor din asa-zisele blocuri ale specialistilor din comunele judetului), urmind ca in editiile urmatoare ale publicatiei noastre sa analizam situatia terenurilor si a caselor atit din municipiu, cit si din judet.

Taxe notariale la pretul real

In ceea ce priveste strict tranzactiile pentru apartamentele din Braila, documentatia a fost structurata pe zone de amplasament si principalele strazi ale acestora. Preturile informative sint stabilite pentru blocuri de locuit, diferentiat pentru garsoniere, apartamente cu o camera, 2 camere, 3 camere, 4 camere si in functie de confort (I, II, III), in lei noi. Chiar daca cetatenii vor vinde sau vor cumpara bunurile cu preturi ce nu se vor incadra, din diverse motive, in limitele prevazute de lista amintita, acestia vor fi taxati, la notariat, cind vor inregistra tranzactia, in functie de preturile informative continute in documentul pus la dispozitia notarilor. Concret, daca un cetatean, din diverse motive, a vindut o garsoniera la un pret de 500 milioane lei, iar pretul prevazut in lista este de 650 milioane lei, el va trebui sa plateasca taxele notariale aferente valorii de 650 milioane, asta in cazul in care nu prezinta notarului o expertiza tehnica care sa justifice pretul scazut. In cazul tranzactiilor la valori mai mari decit pretul de referinta stabilit, taxarea se va face la valoarea cu care se declara incheiata tranzactia. Notarul Vasile Varga recomanda insa tuturor celor care vor sa vinda un imobil ca actele sa fie incheiate pentru valoarea reala de vinzare. Aceasta, deoarece in cazul unei eventuale anulari in instanta a contractului de vinzare-cumparare - din diverse motive - cumparatorul isi va primi inapoi suma trecuta in respectivul contract.

Pretul e diferentiat si in functie de etaj

Ca noutate, fata de documentul eleborat in 2003, anul acesta au fost eliminate preturile minime si maxime, acum existind o singura valoare de referinta. In plus, spune Varga, preturile au fost actualizate la valoarea lor reala pe piata imobiliara locala. "De exemplu, in lista din 2003 o garsoniera din cartierul Hipodrom era luata in calcul la valoarea minima de 250 milioane de lei vechi, pret care nu mai corespunde cu valoarea de piata. Acum ea va fi luata in calcul la 650 milioane de lei vechi", a exemplificat Vasile Varga.
Si tot ca o noutate, de la 1 februarie 2007, apartamentele situate in acelasi bloc pot avea preturi diferite, in functie de etaj. Mai exact, valorile de lista vor fi diminuate cu anumite procente pentru apartamentele situate la etajele superioare. Astfel, pentru apartamentele din blocurile cu 4 nivele, situate la etajele 3 si 4 se recomanda diminuarea valorilor de lista cu 15% pentru apartamentele de la nivelul 4, si 8% pentru cele de la nivelul 3. In cazul blocurilor cu 10 etaje, diminuarea este de 20% pentru apartamentele situate la etajele 9 si 10, 15% pentru cele de la etajele 7 si 8 si 8% pentru etajele 5 si 6. Cu 15 % este diminuata si valoarea apartamentelor situate la etajele 6 si 7 din blocurile cu 7 nivele si cu 8% pentru cele de la etajele 4 si 5. In plus, pentru apartamentele situate in blocuri ridicate inainte de 1977, valoarea se diminueaza cu 12%. In cazul in care apartamentele care se instraineaza beneficiaza de lucrari interioare deosebite, care asigura un confort locativ superior sau prezinta o stare tehnica degradata, care afecteaza aptitudinile functionale, cit si exigentele structurale de ansamblu, se va solicita un expert tehnic, care va stabili prin raport de expertiza tehnica valoarea reala pentru fiecare situatie in parte.

Cel mai mare pret de lista, 2,3 miliarde de lei vechi, iar cel mai mic 120 milioane

Lista apartamentelor, pusa la dispozitia noastra de Camera Notarilor Publici este structurata pe trei capitole: municipiu, orase si comune. Cel mai mare pret de lista este 203.000 lei (2,3 miliarde de lei vechi) si reprezinta pretul unui apartament cu 4 camere, din blocurile 2; 2 bis; 3 si 4 bis din Piata Independentei (Romarta Noua). In aceste blocuri, un apartament cu o camera valoreaza 90.000 lei, (900 milioane de lei vechi). Pentru municipiu, cel mai mic pret de lista este de 20.000 lei ( 200 milioane de lei vechi) si corespunde garsonierelor confort III (fara balcon), din blocurile I si K de pe strada Hipodrom. Garsonierele confort II costa si de 2 ori mai mult, intre 35.000 si 45.000 lei, in functie de cartier. Cu mai putin de de 200 milioane de lei vechi, respectiv 150 milioane, se pot cumpara in municipiu doar camere in caminele de nefamilisti din fostele zone industriale.
Pentru cele trei orase, lucrurile sint foarte clare, un apartament cu 1 camera valoreaza 30.000 lei, cu 2 camere - 45.000 lei, cu 3 camere - 60.000 lei, iar cu 4 camere - 70.000 lei ( 700 milioane de lei vechi). La fel de simplu este si pentru apartamentele din mediul rural care valoreaza: 5.000 lei - 1 camera, 7.000 lei - 2 camere, 9.000 lei - 3 camere si 12.000 lei - 4 camere.
De precizat ca lucrarea constituie un instrument de lucru pentru birourile notariale, informatiile neputind fi utilizate in expertizele judiciare.

Raportul expertilor bate realitatea

O analiza chiar si sumara a ofertelor agentiilor imobiliare brailene arata, insa, foarte clar, ca fata de 2003, preturile cu care vor lucra de la 1 februarie 2007 notarii publici sint foarte aproape de piata reala. Chiar, in unele cazuri, proprietarii cu greu ar putea obtine in urma vinzarii valoarea de expertiza, iar in cartierele din zonele periferice sau in cazul apartamentelor confort II si III, pentru a obtine pretul stabilit de experti, apartamentul ar trebui sa beneficieze macar de imbunatatiri minime: flise, gresie si eventual balcon inchis, iar la intrare, usa schimbata.
Bineinteles sint si cazuri in care un apartament are sanse sa se vinda la o suma mai mare decit au stabilit specialistii. Este cazul apartamentelor din buricul tirgului, amenajate in stil occidental, dotate cu centrale proprii si cu imbunatatiri ultramoderne. Ei bine, se stie, o asemenea locuinta rivalizeaza fara probleme la pret cu o casa nou construita, cu unul sau chiar mai multe nivele, diferenta fiind data strict de preferintele cumparatorului.
Cert este insa un lucru, dupa 1 februarie 2007, cind va veti prezenta la notar pentru perfectarea tranzactiei, va trebui sa aveti in buzunar o suma consistenta, proportionala, indiscutabil, cu valoarea apartamentului achizitionat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro