Mergi la conţinutul principal

Presedintia UE, misiune dificila pentru premierul ceh Mirek Topolanek

Premierul ceh, Mirek Topolanek, nevoit sa colaboreze cu un presedinte eurosceptic, un guvern instabil si o majoritate fragila, va prelua presedintia UE, la inceputul anului viitor, dintr-o pozitie dificila, comenteaza AFP.
"De ce sa ne temem? Sintem o tara responsabila si vom actiona in mod responsabil (...), sintem oameni rationali, capabili sa ne intelegem, deci nu va asteptati la dezordine", a declarat, recent, vicepremierul ceh Alexandr Vondra, intr-o discutie cu ziaristii straini.
Ca si el, oficialii cehi depun eforturi energice pentru a calma temerile privind preluarea presedintiei UE, in principal din cauza pozitiilor polemice ale presedintelui Vaclav Klaus.
"Guvernul ceh este cel care are mandatul pentru presedintie" si nu seful statului, a afirmat Topolanek, intr-un interviu acordat Agentiei France Presse. "Il cunosc suficient de bine si de suficient timp pe Klaus ca sa fiu sigur ca este un politician profesionist", a adaugat el.
Conform informatiilor oficiale, in urma unor discutii indelungate, a fost luata decizia ca presedintele ceh sa intervina o data, in februarie, in fata Parlamentului European de la Strasbourg, si sa prezideze citeva dintre marile reuniuni programate sa se desfasoare la Praga.
In cele sase luni care urmeaza, "rolurile vor fi partajate, iar presedintele va avea rolul pe care il defineste Constitutia", a precizat Vondra.
Situatia nu este insa simpla, deoarece Constitutia, conform careia guvernul detine puterea executiva, iar seful statului, doar un rol onorific, nu defineste foarte clar atributiile in materie de politica externa. "Putem scrie o teza de 100 de pagini pe acest subiect", afirma expertul constitutional Vojtech Cepl.
In afara ostilitatii afisate de seful statului, care l-a acuzat ca a tradat idealurile partidului sau, ODS, Topolanek se afla si intr-o situatie politica delicata.
Dupa dubla infringere suferita de partidul sau liberal, la alegerile partiale pentru Senat si cele regionale din octombrie, el a decis sa isi remanieze guvernul, in speranta unei consolidari a aliantei sale dificile cu crestin-democratii si Verzii.
In doi ani, guvernul sau de centru-dreapta si-a pierdut majoritatea fragila din Parlament, devenind minoritar, iar fiecare vot in Parlament depinde de bunavointa a citiva deputati independenti.
In pofida eforturilor sale, premierul nu a reusit inca sa obtina un "armistitiu" politic cu opozitia social-democrata, desi miza pe un acord temporar, pentru a se putea concentra asupra subiectelor europene.
Pe plan european, misiunea sa se anunta si mai complicata, deoarece va prelua conducerea unei Uniuni aflata in plina criza economica si institutionala, avind si dublul handicap de a proveni dintr-o tara care nu apartine zonei euro si care inca nu s-a pronuntat asupra Tratatului de la Lisabona.
Singura sa consolare poate fi faptul ca popularitatea presedintelui Vaclav Klaus a inceput sa scada, trecind pentru prima data sub pragul de 60 la suta. Un sondaj recent al institutului STEM a indicat ca jumatate dintre cehi considera ca seful statului face rau imaginii tarii.
Criticii sai cei mai virulenti au sugerat ca acesta ar trebui chiar internat, printre acestia numarindu-se fostul disident Petr Uhl, sau destituit, asa cum a cerut minsitrul educatiei, ecologistul Ondrej Liska. Cind criticile vin insa din strainatate, guvernul ceh ia intotdeauna apararea lui Klaus.
"Reprezentantii statelor UE trebuie sa ia exemplul lui Voltaire: “nu sint de acord cu ce spuneti, dar ma voi bate pina la moarte pentru a avea dreptul sa o spuneti”, a spus Topolanek.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro