Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Presedintele PSD Braila nu vede cu ochi buni viitorul apropiat al partidului

PSD s-ar putea scinda, in viitorul apropiat, dar, pe de alta parte, si-ar putea schimba si conducerea. Sint doua opinii interesante ale participantilor la discutia liderilor PSD de la Brasov, din week-end, la care a fost prezent si presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu. Liderul local PSD a prezentat aceste doua teorii ca fiind ale unor colegi, evitind insa sa si le asume.
Presedintele PSD Braila a explicat, pentru inceput, ca s-a decis sa se renunte, deocamdata, la sanctionarea parlamentarilor care au votat impotriva motiunii de cenzura si sa se instituie un "moratoriu" valabil pina dupa alegerile europarlamentare, perioada in care toti membrii trebuie sa se concentreze pe campania electorala. Aceeasi perioada i-a fost oferita lui Ion Iliescu "pentru clarificari", astfel incit acesta sa se hotarasca daca ramine in PSD si respecta disciplina de partid, sau ia alta cale. Stancu a sustinut insa, la intilnirea de la Brasov, ideea ca trebuie aplicate sanctiuni drastice, pina la excludere, de acum inainte, pentru cei care nu respecta si nu se conformeaza intocmai hotaririlor luate in cadrul partidului: "Daca domnul Iliescu doreste sa faca parte din PSD, trebuie sa se conformeze disciplinei de partid, sa nu mai faca comentarii la adresa partidului sau a presedintelui ales cu vot legitim la Congres. Acelasi lucru este valabil pentru toti colegii nostri. Un grup mai mare de colegi, printre care si eu, am fost de parere ca nu este momentul acum sa luam masuri radicale impotriva membrilor de partid, pentru ca se apropie europarlamentarele, iar aceste masuri pot duce la scindarea partidului, la crearea unor factiuni si pina la urma, noi nu ne-am dori sa se ajunga aici, dar probabil ca se va forma o noua stinga, stinga-stinga si va ramine centru-stinga, oameni care sint mai tineri si au o alta viziune despre social-democratie. Probabil ca lucrurile se vor schimba si la centru, pentru ca incetul cu incetul, se prefigureaza ca aceasta conducere ori nu este ferma, ori nu a gasit intotdeauna cea mai buna solutie pentru a stabiliza situatia si pentru a conduce partidul si a urca in sondaje".

"Domnul presedinte Geoana a scazut in notorietate, este astazi sub Becali si Stolojan"

Intebat fiind daca vorbind despre formarea unui partid de stinga, separat clar de cel de centru-stinga, face aluzie la posibila scindare a PSD, Stancu a raspuns: "Nu ma refer la scindarea PSD, ma refer la modul in care se pune problema, la faptul ca o parte dintre colegii nostri nu sint multumiti cu modul in care se actioneaza astazi, si ei doresc un alt mod de a se conduce partidul. Si sint fel de fel de voci care probabil doresc sa realizeze o stinga - stinga. Noi sintem acuzati astazi - cu toate ca eu nu cred ca asa este - ca nu mai sintem un partid de stinga si ne-am deplasat spre centru-stinga. S-a mai pus problema daca alti presedinti, incepind cu Gorbaciov si terminind cu Clinton, s-au mai implicat in viata politica dupa ce si-au terminat mandatul si raspunsul este ca nu. Domnul Ion Iliescu, din punctul de vedere al unora, ar trebui sa discute, nu-i ia nimeni dreptul de a discuta, dar in interesul partidului si nu pentru a dezbina".
Chestionat asupra opiniei personale, in ceea ce-l priveste pe Ion Iliescu, liderul local PSD a raspuns: "Eu am spus ca domnul Iliescu este un bun al partidului, cu o larga experienta politica, omul pe care trebuie sa-l ascultam, iar atunci cind ideile sint in interesul partidului, trebuie puse si in aplicare. Nu spun ca domnul Iliescu trebuie aruncat nu stiu unde, dar trebuie explicat ca nu se poate convietui in cadrul social -democratiei decit daca incerci sa tii de acelasi bat si sa discuti lucruri care aduc voturi partidului si nu cele care duc la scandal. Eu va dau un exemplu: domnul presedinte Geoana a scazut in notorietate, este astazi si sub Becali si Stolojan. Motivatia este foarte clara si logica: sint colegi de partid care au platit presa pentru a-i face imagine negativa lui Geoana - lucru pe care eu l-am auzit acolo, la Brasov, ca nu am de unde sa-l stiu. Cert este ca trebuie facut ceva.Trebuie condus partidul din pozitia de presedinte cu legitimitate, dar i-am reprosat ca nu sint cea mai buna solutie consilierii pe care-i are in prezent, si cred ca trebuie sa-si refaca foarte urgent si echipa de negociatori".
Intrebat daca, personal, crede ca se va ajunge la scindarea partidului, dupa europarlamentare, Stancu a spus: "Parerea mea este ca nu se va ajunge la scindare. Poate, in cel mai rau caz, daca sint nemultumiri cu privire la doctrina, etc, se poate intimpla sa plece diverse persoane. Probabil ca aici se va ajunge daca se vor lua masuri dure impotriva celor care vor iesi in presa, sigur ca ei vor incerca sa se regrupeze, sa iasa in presa, e problema lor ce fac".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii