Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Premiul Festivalului "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" a ajuns în Ucraina

* printre concurenţii care au obţinut menţiune se numără şi brăileanca Maria Radu * mii de spectatori s-au bucurat în ultima seară de recitalurile extraordinare susţinute de Dumitru Fărcaş şi Mioara Velicu

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării" de la Brăila şi-a desemnat câştigătorii duminică, spre încântarea miilor de brăileni veniţi pe Faleza Dunării să asiste la un spectacol de calitate. Evenimentul, care şi-a căpătat deja un renume printre iubitorii de muzică populară, a reunit concurenţi din zece ţări dunărene. Acompaniamentul instrumental a fost asigurat de Orchestra "Lăutarii" din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, care a deschis şi ultima seară cu un potpuriu de melodii populare din toate zonele ţării. Gazda evenimentului a fost Iuliana Tudor, una dintre surprizele festivalului, care a prezentat publicului concurenţii.
Cei mai talentaţi dintre ei au reuşit să fie răsplătiţi cu unul dintre premiile oferite de organizatori. Astfel, premiul întâi, în valoare de 2.000 euro, a fost câştigat de concurenta din Ucraina, Olena Stroia, studentă în anul II la Academia Naţională de Muzică din Ucraina, Facultatea de canto, care a participat la mai multe spectacole şi concursuri, unde a obţinut numai premii întâi. Premiul al II-lea, în valoare de 1.500 euro, a fost obţinut de Gabriel Dumitru, din Argeş. El a reprezentat Muntenia în concurs şi are 21 de ani. Este din Piteşti şi are un palmares bogat la diferite competiţii de gen din ţară. Premiul al III-lea, în valoare de 1.000 euro, a fost câştigat de Elena Lucreţia Goagea, din Oltenia (Râmnicu Vâlcea). Au mai fost acordate trei menţiuni, câştigate de Mihaela Diana Ceană din Dolj, Paul Daniel Ananie din Maramureş (Vadul Izei) şi Maria Radu din Brăila.
Juriul a fost prezidat de Elise Stan, de la Televiziunea Română, alături de care s-au aflat membrii Niţă Frăţilă - profesor universitar din Serbia, Daniela Gibescu - specialist Electrecord, Petrică Gogu - profesor la Liceul de Artă din Brăila, Elena Gavriluţiu - specialist de la Centrul de Creaţie Bucureşti, Doina Işfănoni - doctor muzicolog şi Ioan Godja din Austria. Specialiştii au urmărit autenticitatea melodiilor, a costumului, dar şi dificultatea melodiilor interpretate.
Duminică seara a concertat Grupul Vocal al Academiei de Arte din Novi Sad, Serbia, câştigător al ediţiei din 2010, iar festivalul s-a încheiat cu recitalurile extraordinare susţinute de cunoscutul artist Dumitru Fărcaş şi de îndrăgita interpretă Mioara Velicu, o altă surpriză a serii, care a oferit publicului nu doar cântul, ci şi jocul moldovenesc, în care s-au prins şi spectatorii brăileni. Orchestra "Lăutarii" din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, a încins şi mai mult atmosfera ultimei seri, care s-a încheiat cu superbe focuri de artificii.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Creaţie şi Consiliul Judeţean în parteneriat cu TVR, care a transmis în direct festivalul pe TVR3.
Categorie articol: 

Comentarii