Mergi la conţinutul principal

Premii internaţionale pentru doi elevi de la Liceul de Artă

La începutul lunii noiembrie, la Conservatorul Naţional din Nisa a fost organizat un concurs internaţional de pian pentru copii şi tineri cu vârste între 5 şi 26 de ani, "Simone Dalbert Fevrier". S-au înscris concurenţi din 25 de ţări, iar brăilenii au reuşit să obţină un premiu III şi o menţiune.
Victor Emanuel Prister, din clasa I de la Liceul de Artă a fost înscris la categoria pian solo "Tinere talente", la categoria sa de vârstă, debutant - 7 - 8 ani, şi a obţinut premiul III, pe primele locuri situându-se un chinez şi un rus. El a interpretat "Menuet" de Bach şi "Arabesca" de Burgmuler. "Studiez pianul de un an şi îmi place foarte mult. Am văzut la televizor concerte, mi-au plăcut şi i-am spus mamei că vreau şi eu să învăţ. Studiez în fiecare zi", a spus Victor.
La o altă grupă de vârstă, 8 - 10 ani, aceeaşi categorie, "Tinere talente", a participat Anastasia Maria Zamfirache din clasa a II-a, de la Liceul de Artă. Ea a cântat în concurs "Preludiu" de Bach şi "Cântec napoletan" de Ceaikovski. A fost cea mai mică de la grupa ei şi a reuşit să obţină o menţiune. "Am avut un pic de emoţii la început, când mă gândeam că ceilalţi, fiind mai mari, cântau piese mai grele decât ale mele, dar când am ajuns pe scenă nu am mai avut emoţii", ne-a mărturisit Anastasia. Juriul a fost format din profesori şi artişti consacraţi din Nisa, Marsilia, Stocholm, Paris şi Liceul de Artă Râmnicu Vâlcea. Cei doi copii au fost pregătiţi de profesorii Eduart Lucian Petrescu şi Mircea Petrescu. "Ne-am bucurat că elevii noştri au avut ce arăta, în condiţiile în care sunt diferenţe foarte mari în privinţa dotărilor. Se fac multe sacrificii, în special financiare, dar merită rezultatele. Ne bucurăm când vedem că, deşi suntem rupţi cumva de ceea ce se petrece afară, noi reuşim să obţinem premii", a spus prof. Eduart Petrescu. Celălalt profesor, Mircea Petrescu, apreciază, prin prisma experienţei sale, că România nu duce lipsă de talente, ci de dotări corespunzătoare. "Ne-am uitat la Conservator la listele afişate cu bursele aprobate, la fiecare instrument erau şi câţiva români. Avem copii talentaţi, noi îi descoperim, lucrăm cu ei mai întâi în joacă, apoi serios. La cei doi copii joaca a durat mai puţin pentru că sunt foarte talentaţi şi au un IQ peste medie. Astfel, ei s-au putut dezvolta rapid", a explicat prof. Mircea Petrescu. Victor Emanuel Prister a mai participat la concursul "Virtuozii", iar Anastasia Maria Zamfirache la "Virtuozii" şi "Miniatura romantică", în anii trecuţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro