Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Premierul ucrainean cere o ancheta privind deprecierea monedei nationale

Premierul ucrainean Iulia Timosenko, care se declara de acum "in opozitie", cere Parchetului si unei organizatii neguvernamentale sa ancheteze deprecierea monedei nationale, acuzindu-l pe presedintele Viktor Iuscenko ca ar fi responsabil de acest lucru, relateaza AFP.
"De acum sint in opozitie", a declarat ea simbata, conform imaginilor difuzate de televiziune, dupa ce partidul sau a format o coalitie cu deputatii din cadrul miscarii sefului statului.
"Este trist ca acest om, presedintele Iuscenko (...), s-a coborit atit de mult incit ne este rusine sa-i pronuntam numele", a adaugat ea.
Timosenko a trimis "un raport detaliat la Global Witness" pentru ca organizatia sa ancheteze cauzele deprecierii cursului monedei nationale, grivna.
Cu o zi inainte, premierul i-a cerut demisia presedintelui, acuzindu-l ca este responsabil de devalorizarea grivnei, pentru a se imbogati si a slabi Guvernul.
Global Witness este specializata in lupta impotriva coruptiei din domeniul comertului international si al exploatarii resurselor naturale.
Sefa Guvernului a mai anuntat ca a cerut Parchetului ucrainean si Serviciului de securitate nationala (fost KGB) sa efectueze o ancheta privind deprecierea monedei, precizind insa ca se indoieste de onestitatea acestor institutii.
"Sint sigura ca astazi (aceste servicii) cauta mai degraba sa acopere masinatiuni infractionale, decit sa efectueze anchete si sa-i pedepseasca pe cei vinovati", a afirmat ea.
Grivna si-a pierdut aproape jumatate din valoare in ultimele saptamini, criza economica mondiala afectind dur Ucraina.
Iuscenko si Timosenko sint de citeva luni implicati intr-o lupta pentru putere pe fondul rivalitatilor personale, provocind o criza politica interminabila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii