Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Premierul si ministrul de Finante au anuntat ca TVA nu se va majora

Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul PNL, ca TVA nu se va majora, iar din 2006 se vor reduce contributiile la asigurarile sociale.
"Nivelul taxelor pe baza carora se va stabili bugetul va fi urmatorul: TVA va ramine 19%, cota unica va fi 16%, iar contributiile pentru asigurari sociale se vor diminua cu un procent care se va stabili saptaminile viitoare", a explicat Vladescu.
El s-a aratat convins ca pe baza acestor cifre se va putea construi un buget echilibrat care, in termeni reali, va fi capabil sa asigure cheltuielile ministerelor la nivelul inregistrat in anul 2005, "poate chiar mai sus".
"Sunt convins ca parteneriatul nostru cu organismele internationale va putea continua pe baza bugetului echilibrat pe care il vom construi. Vom incerca, prin bugetul din 2006, sa mentinem echilibrele macroeconomice in asa fel incit sa nu fim criticati in afara tarii pentru cheltuieli nesustenabile si, in acelasi timp, sa asiguram functionarea tuturor partilor economiei romanesti si inceperea programelor de dezvoltare", a spus ministrul.
Vladescu a adaugat ca cifrele la care a ajuns, dupa dezbateri indelungate, mai reflecta un principiu, care va fi de acum inainte centrul politicii Ministerului Finantelor: "iesirea din cercul vicios al lui unu la suta si intrarea pe linia dreapta a dezvoltarii, a lui cinci la suta".
"Asta inseamna ca o tara europeana are nevoie de 35 la suta venituri bugetare in PIB pentru a putea acoperi cheltuielile la nivelul solicitat de o tara europeana cu sistemele de protectie sociala dezvoltate in tarile europene. In acest moment, si in ultimii 15 ani, Romania se invirte in jurul a 30 la suta, iar orice politica care e strins legata de cresterea sau majorarea unei taxe nu poate genera venituri suplimentare mai mari de unu la suta", a spus Vladescu.
El sustine ca trebuie gasite solutii in asa fel incit, in urmatorii trei-patru ani, veniturile bugetare asigurate de taxele existente sa fie in jur de 35 la suta.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca declaratiile lui Vladescu sint sustinute de PNL. "Am avut in aceasta dimineata reuniunea Biroul Permanent Central, la care a fost invitat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Punctul de vedere al ministrului a fost bazat pe o analiza pe care a facut-o de cind se afla la minister, cu privire la optiunile economice majore ale Romaniei din perioada urmatoare, din perspectiva aderarii la UE", a explicat Tariceanu.
El a spus ca BPC a hotarit ca nu este nevoie de o majorare a TVA. "De asemenea, vom mentine cota unica de impozitare de 16% in ceea ce priveste veniturile salariale si in ceea ce priveste profiturile la nivelul intreprinderilor. Totodata, afirmam ca dorim sa ne respectam angajamentele ce ni le-am luat cu privire la reducerea contributiilor la asigurarile de sanatate. Din aceasta perspectiva, vom asista, incepind de la anul, la o reducere a acestor contributii", a completat premierul.
El a spus ca va discuta acest subiect si cu partenerii din Alianta. "Le voi prezenta aceste puncte de vedere pe care sper sa le sustina. De asemenea, voi discuta si cu partenerii din Coalitie, pentru ca evident este nevoie de un punct de vedere comun pentru a sustine acest pachet de masuri, care sa permita economiei romanesti sa se mentina pe tendinta actuala, o tendinta de crestere sanatoasa", a mai spus Tariceanu.
Premierul considera ca, simultan, va fi nevoie de foarte multa grija in ceea ce priveste cheltuielile de la buget, precum si o mai mare grija pentru cheltuirea banului public.
"Vom avea o atentie sporita pentru realizarea veniturilor bugetare. Va trebui sa punem mare accent in perioada urmatoare, si asta e o sarcina a ministrului de Finante, pe realizarea veniturilor si pe diminuarea evaziunii fiscale. Diminuarea evaziunii fiscale nu se rezolva insa numai la nivelul Ministerului de Finante, ci si pe piata muncii. Din aceasta perspectiva, un rol important il va avea si ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei", a mai spus Tariceanu.
Seful Guvernului crede ca toate aceste masuri vor permite economiei romanesti sa se dezvolte sanatos sa fie mai atractiva, atit pentru mediul de afaceri autohton, cit si pentru investitorii straini.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii