Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Premierul britanic nu exclude trimiterea de trupe suplimentare in Afganistan

Marea Britanie este "pregatita" sa studieze posibilitatea de a trimite trupe suplimentare in Afganistan, la cererea Statelor Unite, dar cu conditia "impartasirii sarcinii" cu alte tari, a anuntat marti premierul britanic, Gordon Brown, relateaza AFP.
Intrebat cu privire la posibilitatea de a spori prezenta britanica in Afganistan in cadrul noii strategii promovate de presedintele american ales, Barack Obama, Gordon Brown a declarat: "Desigur, suntem pregatiti sa examinam ceea ce este necesar, dar acest lucru trebuie sa faca parte dintr-o misiune de impartasire a sarcinii".
"Impartasirea sarcinii inseamna ca celelalte tari trebuie sa isi joace rolul (...). Coalitia este compusa din 41 de tari si ar trebui sa existe o impartire corecta a sarcinii in cadrul coalitiei (...), atit in ceea ce priveste echipamentul, cit si efectivele din Afganistan", a adaugat premierul britanic, in cursul unei conferinte de presa la Downing Street.
El a amintit ca Marea Britanie, cu cei 8.000 de soldati din teren, este al doilea contribuitor la Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF) a NATO, condusa de armata americana.
Un numar de 122 de soldati britanici au fost ucisi in Afganistan de la interventia din 2001.
Presedintele american ales, Barack Obama, vrea sa retraga cea mai mare parte a celor 145.000 de soldati americani din Irak pina in vara lui 2010, pentru a scuti trupe si bani pentru Afganistan, unde sunt mobilizati 32.000 de americani.
Gordon Brown a anuntat vara aceasta o "schimbare fundamentala" la inceputul lui 2009 in misiunea trupelor britanice din Irak - 4.100 de soldati in prezent - dar seful Statului Major britanic, Sir Jock Stirrup, a avertizat saptamina trecuta ca acest lucru nu va determina neaparat un transfer spre Afganistan.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii