Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Premiere in istoria Jocurilor Olimpice

Primele femei au participat la Jocurile Olimpice la cea de-a doua editie a competitiei, la Paris, in 1900, in timp ce primul Sat Olimpic a fost amenajat 12 ani mai tirziu, la a cincea editie a JO de vara, la Stockholm.
Steagul cu cinci cercuri si juramintul olimpic au fost inaugurate in 1920, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Anvers, a saptea editie a competitiei.
La JO-1928 de la Amsterdam (editia a IX-a) a fost introdusa flacara olimpica, iar podiumul de premiere patru ani mai tirziu, la JO-1932 de la Los Angeles (editia a X-a).
Prima Olimpiada televizata a fost cea de la Roma, din 1960 (editia a XVII-a), iar controlul antidoping la JO s-a introdus abia in 1968, la Mexico City (editia a XIX-a).
La JO-1976 de la Montreal s-a inregistrat o situatie inedita, fiind pentru prima data cind tara gazda nu a cistigat nici o medalie de aur. Tot atunci, la gimnastica s-a acordat prima nota maxima, 10, romancei Nadia Comineci, chiar daca tabela electronica a aratat nota 1.00.
Cele mai putine tari, 12, au participat la Jocurile Olimpice de la Saint Louis din 1904. La Mexico City, in 1968, au participat pentru prima data peste o suta de tari, mai exact 112.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii