Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Premiera a Teatrului "Maria Filotti", in deschiderea Festivalului "Zile si Nopti de Teatru European, la Braila"

Festivalul "Zile si Nopti de Teatru European, la Braila" debuteaza in aceasta seara cu premiera spectacolului "Visul unei nopti de vara", de Shakespeare, In directia scenica a lui Victor Ioan Frunza, spectacol care reprezinta si premiera in noua stagiune a teatrului brailean. Ieri, intr-o conferinta de presa, a fost prezentata la nivel local cea de-a doua editie a Festivalului care se va anima viata culturala a Brailei in perioada 9 - 17 septembrie. Cu aceasta ocazie, directorul Teatrului "Maria Filotti", Veronica Dobrin, a subliniat citeva aspecte privind organizarea festivalului si a facut cunoscute noutatile acestei editii. In primul rind, spre deosebire de editia precedenta, cind manifestarea teatrala de la Braila a fost deschisa de reprezentatia Teatrului "Bulandra" din Bucuresti, cea de anul acesta, va fi inaugurata de premiera Teatrului "Maria Filotti". Alta noutate consta in prezenta in festival a nu mai putin de trei Teatre Nationale, cel de la Tirgu Mures, Craiova si Constanta, alaturi de alte trupe renumite din tara: "Bulandra", "Nottara", "Odeon", Teatrul de Comedie Bucuresti, Teatrul "Fani Tardini" din Galati, Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti, Teatrul "Sica Alexandrescu"' din Brasov, Teatrul German de Stat din Timisoara, Teatrul "Ariel" din Ramnicu Valcea, Teatrul "Act", Teatrul "Nou" si Teatrul "Desant" Bucuresti. Acestea vor aduce in fata publicului brailean cele mai bune productii si pe unii dintre cei mai indragiti actori romani: Ion Caramitru, Horatiu Malaele, Emilia Popescu, Adriana Trandafir. Tot in lista noutatilor se inscrie si faptul ca in aceasta editie, spectacolele trupelor straine vor fi subtitrate, cu logistica asigurata de Directia Judeteana pentru Cultura, ceea ce, in opinia organizatorilor, este un mare cistig, intrucit spectatorii vor avea acces la mesajul pieselor urmarite. Directorul festivalului, criticul Doina Papp, a explicat modul in care au fost selectate spectacole, in functie de posibilitatile tehnice ale Teatrului brailean, si si-a exprimat punctul de vedere asupra acestui festival: "Menirea Festivalului este de a spori prestigiul Teatrului "Maria Filotti", singura institutie veritabila de cultura la nivelul judetului Braila, si de a facilita schimburile culturale. Cred ca sintem singurul festival care si-a fixat ochii pe Balcani, o zona fierbinte nu numai din punct de vedere politic, dar si in ce priveste cultura".
Programul oficial mai cuprinde spectacole ale Teatrului Powszechny din Varsovia ("Palaria" de Labiche, regia Piotr Cieplak), ale Teatrului din Klaipeida, Lituania ("Totul despre femei" de Miro Gavran, regia Dalia Tamulevichiute), dar si ale Companiei Laborator "Theatre X05" din Tirana, Teatrului Prova din Atena, Teatrului Scampa din Elbasan, Albania, Alternative Theatre Kosovo. Toate spectacolele din cadrul festivalului vor vea loc la Teatrul "Maria Filotti", precum si in Clubul Festivalului, organizat la Hotelul Traian.

Festivalul "Zile si Nopti de Teatru European, la Braila" a atras sponsori importanti

Pe linga sprijinul oferit de Ministerul Culturii si Cultelor, Consiliul Local Municipal Braila, Consiliului Judetean Braila si UNITER, Festivalul "Zile si Nopti de Teatru European, la Braila" a atras si o serie de sponsori care, prin gestul lor, au dovedit sa sint alaturi de fenomenul cultural brailean.
Astfel, sponsorii editiei din acest an sint: Grupul de firme Apan - Prisma", Administratia Fondului Cultural National, Banca Romaneasca", CEC Braila, SC Aker Braila, Braila Ship - Repair SA, BCR Asigurari, Allianz Tiriac Asigurari SA, SC ARDAF SA, SC Fermprod SRL, SC Green-Yards SRL, Institutul Polonez din Bucuresti, SC TCE 3 Brazi SRL, SC Sanoterm Instal SRL. Contributii importante au avut si societatile comerciale, Winmarkt, Dunav, Necesar Prod, Petrosu, CET Braila, Promex, Eurotest, Pan Euro Invest, Alcedo, Rexcam, Patru Plus Trans Bistrita, Mistral Due si Phoenix, alaturi de SC Brai-Cata SRL, SC Eleny SRL, SC Set Car SA si Valmet.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii