Mergi la conţinutul principal

Pregătiți-vă portofelele! Prețul gazelor urcă începând cu 1 august

* ANRE a decis creșterea cu 5,83% a prețului final la gaze pentru clienții casnici * dacă anul trecut, în iarnă pentru încălzirea unui apartament proprietarii au cheltuit, să zicem, 300 lei/lună, impactul scumpirii ar fi de circa 17 lei * cu scopul de a potoli tăvălugul scumpirilor, Ministerul Finanțelor a anunțat că vor fi reduse și apoi plafonate prețurile la producători

 

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că majorează prețul la gaze naturale cu 5,83% pentru consumatorii casnici. Într-un comunicat de presă, instituția a transmis că sunt îndeplinite condițiile pentru această ajustare, iar decizia a fost luată în urma solicitărilor furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor. "În ședința de astăzi, 19.07.2018, membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuție solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor. Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat. În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, prețul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei. (…) Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând cu data de 1 august 2018", se arată într-un comunicat al ANRE.

Potrivit autorității, prețul mediu de vânzare al gazelor din producția internă a crescut de la 1 aprilie 2017, momentul liberalizării, de la 67,99 lei/MWh până la 77,7 lei/MWh în prezent. În același timp, prețul pentru gazele din import a crescut de la 80,14 lei/MWh în aprilie 2017 la 94,58 lei/MWh în martie 2018.

Pentru o familie care se încălzește cu ajutorul unei centrale murale pe gaz și care iarna trecută a plătit în medie undeva la 300 lei lunar, impactul scumpirii va fi de circa 17,5 lei pentru fiecare lună din sezonul rece, dacă-și menține constant consumul de gaz la nivelul lunii etalon.

Anunțul privind aprobarea ajustării prețului la gaze începând de luna viitoare a venit la doar o zi după ce Ministerul Finanțelor a propus plafonarea prețului gazelor la 55 lei/Mwh până în 2021, pentru a preveni efectele negative asupra consumatorilor casnici pe fondul liberalizării prețului de vânzare.

 

Orban, despre plafonarea prețului gazelor: "Un populism ieftin"

 

În altă ordine de idei, Ludovic Orban, președintele PNL, aflat zilele acestea la Brăila a comentat anunțul Ministrului Finanțelor privind intenția de plafonare a tarifului la gaz metan practicat în cazul populației. "O prostie. Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetățenilor și economiei. De când PSD a revenit la putere, din mai 2012, niciun cetățean român, nicio localitate nu a mai înființat o distribuție de gaz locală, pentru că ei au mutat la Ministerul Economiei (procedura –n.r.) și Ministerul Economiei, în cea mai mare parte, a fost condus de ei și nu a aprobat niciun proiect de înființare a instituțiilor locale de gaz. Este absolut penibil ca în România, care este o țară care are gaz, este una dintre puținele țări care beneficiază de resurse de gaz aproape suficiente pentru consumul intern, să ții 65% din populație neconectată la rețeaua de gaz", a spus sursa citată, adăugând că, cel mai probabil, această decizie va face servicii Gazprom și, probabil, și altor parteneri ai lui Liviu Dragnea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro