Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prefectul cere atribuţii depline pentru Nechita

Instituţia Prefectului Judeţului Brăila a dat dreptate contestaţiei formulate recent de către PDL-işti privind ilegalitatea limitării atribuţiilor vicepreşedintelui CJ, Ovidiu Nechita. Mai exact, prefectul Vasilica Vîlcu a trimis către miniparlamentul judeţean o solicitare privind revocarea articolului care specifică acest element, fără alte obiecţii legate de şedinţa extraordinară controversată din data de 18 august. "De ieri (n.r. joi) a fost trimisă solicitarea, este o procedură prealabilă. Instituţia Prefectului solicită revocarea articolului 2 din Hotărârea 103 pentru că încalcă Legea 215/2001, respectiv art. 107, aliniatul 1. În sensul că, în cazul suspendării preşedintelui atribuţiile acestuia vor fi exercitate de unul dintre vicepreşedinţi. În Hotărârea de Consiliu Judeţean, la articolul 2 se spune faptul că s-au limitat atribuţiile, iar acestea trebuiesc preluate în totalitate. Adică ce atribuţii avea preşedintele la momentul respectiv, când a fost suspendat. Deci Consiliul Judeţean nu are competenţa de a delega sau a revoca competenţele sau atribuţiile preşedintelui CJ. S-a trimis solicitarea de ieri (n.r. joi) către Consiliul Judeţean şi aşteptăm să se modifice hotărârea. Nu toată hotărârea, vorbim doar despre revocarea articolului 2, pentru că la articolul 1 este conform legii, domnul Nechita fiind desemnat preşedinte interimar", a declarat Mircea Tudosie, şeful Cancelariei Prefectului Judeţului Brăila.
Interesant este că hotărârea prefectului vine cu numai câteva zile înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean din data de 25 august, unde, pe lângă o rectificare bugetară, va fi supusă votului şi propunerea eliberării din funcţia de vicepreşedinte a liberalului Ovidiu Nechita, precum şi înlocuirea acestuia cu un alt consilier. În ciuda încercărilor redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei" de a obţine un comentariu pe acest subiect din partea secretarului judeţului Nicu Filote, pentru a vedea în ce măsură scenariul şedinţei de luni se va schimba în urma deciziei Prefecturii, acesta nu a putut fi contactat.

Nechita, dezamăgit de încercarea PSD-iştilor de a-l scoate din scenă

Redactorii noştri au încercat să obţină o lămurire în legătură cu evoluţia lucrurilor ca urmare a solicitării emise de Prefectură chiar de la vicepreşedintele PNL-ist. Cu toate acestea, Ovidiu Nechita a declarat că nu ştia nimic despre decizia privind ilegalitatea truncherii atribuţiilor sale şi că nu primise încă niciun document din partea prefectului. "La noi nu a ajuns absolut nimic. Eu am văzut în presă. Nu ştiu absolut nimic. Nu a ajuns nicio adresă la noi. Nu ştiu care este procedura, trebuie să văd ce rezoluţie a dat doamna prefect, pentru că practic nu ştiu ce scrie în acel document. Va trebui să văd ce a invocat dumneaei acolo, ce articol de lege şi în baza acestuia mă voi documenta şi după aceea vom vedea. Cum se va reflecta în şedinţa următoare, ce efect va avea? Nu ştiu", a declarat Nechita. Întrebat în legătură cu încercarea eliminării sale de pe funcţie în următoarea şedinţă ordinară, la numai o săptămână după ce a preluat parte din atribuţiile preşedintelui CJ Brăila, liberalul a catalogat situaţia ca fiind anormală. "Pe ordinea de zi de luni, la primul punct este rectificare de buget, după care urmează patru puncte, printre care, la numărul 2 este trecută şi eliberarea mea din funcţie. Nu este ceva normal. Nu are de ce să fie normal. Atât timp cât există un vicepreşedinte, acesta trebuia să preia toate atribuţiile preşedintelui. Eu am încercat să nu amestec administraţia cu politica, să nu existe discuţii. Este o situaţie ciudată din acea zi. Ăsta este şi motivul pentru care noi am ieşit atunci din sală", a afirmat sursa citată. Totodată, vicepreşedintele a precizat că propunerea privind eliberarea sa din funcţie a venit la dorinţa a 17 consilieri ai PSD, PPDD şi UNPR.

De ce să plece Nechita?

Întrebat în legătură cu motivele invocate de către cei 17 consilieri care au semnat propunerea privind eliberarea sa din funcţie, Nechita a subliniat că nu a primit vreo explicaţie în afară de expunerea de motive, parte a proiectului. Pentru a fi cât mai explicit, liberalul a dat citire cu exactitate respectivului text.
"Prin hotărârea Consiliului Judeţean Brăila nr. 41 din 5.03.2013 domnul Ovidiu Nechita a fost ales vicepreşedinte în CJ Brăila. Potrivit dispoziţei art. 101, alin. 3 din Legea Administraţiei Publice Locale nr. 215/2001, republicată cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 18 alin. 4 din Legea 393/2004 privind Statutul Aleşilor Locali cu modificările şi completările ulterioare, precum şi art. 95, alin. 5 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a CJ Brăila, sunt stipulate condiţiile pentru eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean. Din analiza dispoziţiilor art. 18, alin. 4 din Legea 393/2004 actualizată cu modificările şi completările ulterioare rezultă că mandatul de vicepreşedinte al CJ poate înceta înainte de termen în urma eliberării din funcţie în condiţiile Legii 215/2001, republicată cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, dispoziţia alin. 1 art. 3 din Legea 215/2001 republicată cu modificările şi completările ulterioare, reglementează că: eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean se face cu votul secret al majorităţii consilierilor în funcţie la propunerea a cel puţin unei treimi din numărul acestora. În continuarea acestui aspect procedural propunem eliberarea din funcţie de vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Brăila a domnului Ovidiu Nechita. Faţă de cele prezentate propunem în calitate de iniţiatori spre analiză, dezbatere şi aprobare, autorităţii deliberative proiectul de hotărâre privind eliberarea din funcţie a domnului vicepreşedinte al CJ Brăila, domnul Ovidiu Nechita, conform adresei înregistrate la Consiliul Judeţean Brăila sub numărul 10131 din 18.08.2014 în care semnează iniţiatorii", a precizat Nechita.

Niţă: "Cel mai devreme cred că luni dimineaţă o să aflăm şi noi cine va fi propus sau ce se va întâmpla"

Consilierul judeţean PSD Nicu Niţă a afirmat că nu ştia absolut nimic în legătură cu decizia Prefecturii de a revoca hotărârea privind limitarea atribuţiilor lui Ovidiu Nechita. "Sincer nu ştiu, habar n-am. La ora la care m-aţi sunat dumneavoastră nu m-a anunţat nimeni nimic şi nu ştiu nimic. Nu aş putea să fac comentarii pe ceea ce nu ştiu", a declarat Niţă. Întrebat totuşi dacă social democraţii s-au hotărât în privinţa desemnării unui candidat pentru poziţia de vicepreşedinte al miniparlamentului, acesta a precizat că cel mai probabil discuţia se va purta abia astăzi în cadrul Biroului Politic, din cauza deplasării liderilor Aurel Simionescu, Mihai Tudose şi Ion Rotaru la Tulcea pentru întâlnirea de partid. "N-am avut când să discutăm datorită faptului că sunt plecaţi la Tulcea, mâine (n.r. astăzi, sâmbătă 23 august) o să avem o şedinţă în Biroul Executiv. Nu ştiu ce să vă spun. Cel mai devreme cred că luni dimineaţă o să aflăm şi noi cine va fi propus sau ce se va întâmpla pentru şedinţa de la ora 10:00", a mai completat sursa citată. În ceea ce priveşte posibilitatea ca decizia dată de Prefectura Brăila să schimbe strategia PSD-iştilor în şedinţa de luni, Niţă a dat de înţeles că şansele sunt infime. "Din ceea ce am citit şi eu, dar nu am fost anunţat oficial de domnul Filote, o să fie o schimbare de un articol cam aşa ceva. Din ce am înţeles de la dânsul. Cel mai sigur, luni o să aflăm mult mai multe din ce se va întâmpla. Nu ştiu mai multe să vă spun", a conchis PSD-istul.

Sinceritatea lui Niţă se încurcă în declaraţii

De remarcat faptul că Nicu Niţă s-a încurcat în declaraţii. Dacă la începutul dialogului "nu ştia nimic", ulterior s-a scăpat că "din ce am citit şi eu", dar că nu a fost anunţat oficial de Filote, recunoscând în final că "a înţeles de la dânsul". Contăm pe sinceritatea dumneavoastră, domnule Niţă!

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii