Mergi la conţinutul principal

Prefectii si primarii sint modele pentru crescatorii de boi si vaci

Lectie inedita de zootehnie, facuta ieri, la o sedinta cu primarii, organizata de Prefectura judetului. Cel care a tinut prelegeri, intr-un limbaj care ar fi facut deliciul publicului, daca nu ar fi fost de-a dreptul jenant, a fost Virgil Mihaila, ditamai seful Unitatii Judetene de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie. Mihaila, care parea mai degraba lector la "Stefan Gheorghiu", decit sef al unei autoritati europene, si-a inceput prelegerea despre infiintarea asociatiilor de animale prin a evoca "societatea democratica", "ritmul sustinut in care am cutreierat toate comunele, si am luptat cu mentalitatea oamenilor, sa infiintam asociatiile acestea profesionale" si necesitatea "mersului inainte". El a continuat apoi, explicind asistentei maretele realizari, dupa "eforturile sustinute, fara lipsa de modestie", pe care le-a depus atit el, personal, cit si colaboratorii sai, evident, cu sustinerea "conducerii judetului": "S-a reusit ca la nivel de judet sa existe Asociatia Crescatorilor de Bovine cu 17 organizatii locale cu personalitate juridica la nivel de comuna, cont in banca si cu lideri care reprezinta masa de crescatori. In paralel s-au facut eforturi si pentru infiintarea asociatiilor profesionale ale crescatorilor de ovine si caprine. La ora actuala avem asociatia judeteana, cu 14 asociatii locale cu personalitate juridica. In cele 16 comune unde nu s-a reusit sa se infiinteze aceste asociatii este momentul propice sa se faca acest lucru, pentru ca prin acestea se va absorbi majoritatea fondurilor de la Comunitatea Europeana si de la Guvernul Romaniei".

"N-am sa intru in intimitate"

Dornic sa-i stimuleze pe primari, in a sprijini infiintarea asociatiilor respective, Mihaila a intrat in profunzimea problemei, dind explicatii in termeni ce tineau mai mult de povestiri erotice, decit de agricultura: "N-am sa intru in intimitatea infiintarii acestor asociatii, doar voi puncta: e nevoie de minim trei membri, ideal ar fi sa fie cit mai multi membri pentru inscriere, este deschisa, intra si iese cine vrea din asociatie, este dreptul la libera asociatie, dupa care se intra in intimitate, ati primit niste numere de telefon".
Specialistul nostru a continuat cu indemnuri mobilizatoare, cerindu-le primarilor, dar si crescatorilor de animale "sa invete de la oamenii puternici", dind iarasi cu bita in balta. Mai concret, Mihaila a explicat ca daca magistratii, primarii, prefectii si-au putut face asociatii ale lor, e clar ca sint capabili de asa ceva si cei care cresc boi si vaci: "Exista asociatia magistratilor si stiti cine sint magistratii, ca sa reuseasca ce-au reusit si-au facut asociatie profesionala; exista asociatia juristilor, a detinutilor politici, a veteranilor de razboi, asociatia primarilor, asociatia prefectilor, deci haideti sa invatam de la oamenii care au avansat cu aceste structuri oficiale!". In finalul speech-ului, Mihaila a recunoscut ca "este obsedat de aceasta idee", a multumit din inima conducerii judetului si primarilor pentru sprijinul acordat si a avertizat ca daca nu se face ceva, urgent, fondurile se vor duce catre vestul Romaniei, si ar fi un pacat si un regret pentru toti locuitorii Brailei.
Prefectul judetului, Nicolae Mitroi - unul dintre oamenii puternici de la care, in opinia lui Mihaila, crescatorii de boi si vaci ar trebui sa ia exemplu - a fost de parere ca lentoarea in infiintarea asociatiilor respective tine, poate, si de reticenta unor tarani care inca isi mai aduc aminte de colectivizarea fortata de acum citeva decenii: "In ce priveste pregatirea pentru un nou sistem de a face agricultura, eforturile facute de Directie trebuie continuate. Eu am spus intotdeauna ca orice inceput este dificil, iar chestiunea asta cu mentalitatea este reala, iar noi trebuie sa tinem cont de faptul ca romanul are o reactie destul de puternica in ceea ce priveste "asocierea", "cooperativizarea", "cota de lapte" - numai cind aude de asa ceva, fuge. Sint, insa, convins ca ne vom acomoda cu acestea lucruri, pina la urma".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro