Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prea Bunea, prea ca la ţară!

Ideea e că, parcă temându-se că nu mai prinde încă un mandat în care să arate ce poate, preşedintele Gheorghe Bunea Stancu a dat drumul la conducta cu bani a Consiliului Judeţean şi pare de neoprit. Că doar nu v-aţi fi aşteptat ca investiţiile acestea să fie făcute din fonduri europene, aşa cum, de altfel, ar fi fost şi normal, dacă ne gândim la obiectivele pe care şi le-a propus iniţiatorul. Nu, nici vorbă, Stancu vrea să transforme Brăila într-un oraş de top în ceea ce priveşte turismul medical, cu bani de la bugetul CJ. Că doar ne permitem, nu-i aşa? Am rezolvat toate problemele comunităţii noastre, a venit vremea să ne gândim la regiune. Uite aşa, să se oftice Galaţiul, Constanţa şi Iaşiul când or vedea cum se vor călca în picioare bolnavii din tot estul şi sud- estul ţării, la intrarea în Spitalul Judeţean Brăila. Ce contează că brăilenii noştri, internaţi aici, vin cu punguţa de medicamente de acasă, că până şi seringa sau branula trebuie să şi-o cumpere? Ce contează că sunt cazaţi în nişte saloane de-a dreptul infecte, că n-au unde să facă o baie, că paturile, scaunele, noptierele arată de parcă ar fi trecut printr-un război mondial? Ce contează că ustensilele medicale, aparatura, mesele de consultaţie arată jalnic, că în spital pute ca într-un WC public din cauza economiilor drastice care se fac la dezinfectant şi materiale de curăţenie? Ce contează că pe holuri ţi-e scârbă să te rezemi de un calorifer sau, dacă, Doamne fereşte, ai vreo nevoie, preferi să te abţii decât să intri într-o toaletă? Ce contează că fiecare porţie de mâncare este drămuită şi că de pe unele secţii au plecat atât de mulţi medici şi asistente încât abia se mai pot asigura gărzile?! Ce, acestea sunt probleme cu care să-şi bată capul un om cu o viziune atât de... macro!

Să nu mă înţelegeţi greşit, ideile, proiectele sunt tentante pentru orice judeţ, numai că, la mama naibii, de aia ne-am pus pielea la saramură ca să ne integrăm în Uniunea Europeană, ca iniţiative de asemenea anvergură să fie realizate pe bani comunitari. Şi astfel să fie bine chibzuite, să li se stabilească utilitatea publică, oportunitatea. Că, uite, ne băgăm banii aiurea în proiecte megalomanice şi, la o adică, ne e teamă să ne operăm "acasă" de o banală apendicită şi ne căutăm sănătatea tot prin vecini. Lăsăm de izbelişte lucrurile esenţiale şi ne focalizăm atenţia, timpul şi resursele pe nişte ambiţii nejustificate. Ne comportăm ca o fufă de la ţară care, când iese în sat, se găteşte şi se sulimeneşte în exces, dar uită să se spele şi să-şi scoată jegul de sub unghii.
Ultima ambiţie a preşedintelui CJ este să construiască noi secţii: cardiologie şi pediatrie. Alţi bani, 10 milioane de lei din bugetul judeţului. De acord, e nevoie de această investiţie. Dar, întreb şi eu, de ce din banii noştri? De ce nu s-a făcut un proiect european, iar din cele peste 2 milioane de euro să se astupe găurile din zonele pe care trebuie să le administrăm din resurse proprii? Pentru că e complicat să lucrezi cu bani europeni, sunt convinsă, mi s-ar răspunde.
Pentru un proiect european trebuie să justifici fiecare eurocent cheltuit, să-i dovedeşti clar utilitatea, să alegi cea mai avantajoasă ofertă, să respecţi termenele de execuţie, să asiguri garanţia lucrării. În aceste condiţii, chiar e complicat cu banii europeni, nu-i aşa!? Şi, vorba aceea, tocmai de asemenea complicaţii nu are nevoie domnul Bunea Stancu! Aşa că banii europeni zac prin seifuri, iar noi ne folosim aiurea propriile resurse. De aceea construim din banii judeţului centre peste centre medicale, care mai de care mai pompoase ca denumire, dar, în final, în lipsa serviciilor adiacente şi a personalului specializat, bolnavii Brăilei tot la Galaţi sau Bucureşti ajung.
Şi încă ceva, la ce ne foloseşte, domnule Stancu, de exemplu, o ultra-mega secţie de cardiologie, dacă Ambulanţa face drumul Brăila - Măraşu (sau Frecăţei), dus-întors în peste 6 ore?
Categorie articol: 

Comentarii