Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prețul real al apartamentelor din județ

* locuințele în orașele Făurei și Ianca, dar și în localitatea Oprișenești, au rămas la același nivel minim de circulație de anul trecut, în timp ce la Însurăței s-a înregistrat o creștere cu aproximativ 5.000 lei, în medie

 

 

În primul episod al acestui material, v-am prezentat prețul de listă valabil la notariat, Cadastru și Fisc al apartamentelor din municipiul Brăila și vă spuneam că se cunoaște o creștere a cotațiilor, în medie cu 10% și chiar cu 15% în cazul apartamentelor sub 200.000 lei, cu 2 sau 3 camere, căutate mai cu seamă de tineri. În această ediție, vă prezentăm listele pentru restul apartamentelor, din orașele și comunele județului, cu precizarea că, în foarte multe cazuri, cotațiile de listă au cunoscut o stagnare. De exemplu, un apartament cu 2 camere în Făurei sau în Ianca este cotat și în acest an la 65.000 lei, față de 60.000 lei cât a fost acum doi ani, în timp ce pentru 3 camere discutăm despre 80.000 lei, respectiv 90.000 lei, iar la 4 camere de 90.000 lei - 95.000 lei (80.000 lei cotația din 2016).

Pentru Oprișenești, apartamentul cu o cameră a rămas la 15.000 lei, cel cu două camere la 35.000 lei și la 45.000 lei cel cu 3 camere. 

La Însurăței, în schimb, se înregistrează o creștere în medie cu 5.000 lei, după cum urmează: garsonierele și apartamentele cu o cameră pleacă de la 19.000 lei și ajung la 27.000 lei, în funcție de poziția blocului, la 2 camere cotația este de 35.000 - 40.000 lei, la 3 camere 40.000 - 45.000 lei, iar la 4 camere între 45.000 și 60.000 lei.

Apartamentele care beneficiază de lucrări interioare deosebite sau care asigură un confort locativ superior vor avea totuși valori mai mari, stabilite în urma unei evaluări punctuale, realizată de un expert autorizat. La polul opus, apartamentele degradate vor avea o cotație mai mică, la fel, stabilită în urma unei expertize punctuale realizate de expert.

Potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici își actualizează, de obicei, o dată pe an, expertizele privind valoarea de circulație a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcțiile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și la oficiile de Cadastru. Lucrarea de specialitate din acest an este semnată de evaluatorii Marcel Ion și Valerica Dinu, care au reactualizat prețurile de referință pentru apartamente și terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, prețuri în funcție de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Ca de fiecare dată, facem precizarea că indiferent dacă cetățenii tranzacționează bunurile cu prețuri sub limitele prevăzute de lista amintită, aceștia vor fi taxați, la notariat, când vor înregistra tranzacția, în funcție de prețurile informative conținute în documentul pus la dispoziția notarilor. În cazul tranzacțiilor la valori mai mari decât prețul de referință, în mod evident, taxarea se va face la valoarea cu care se declară încheiată tranzacția.

De subliniat că regula noilor evaluări spune că în situația în care se înregistrează o tranzacție imobiliară la un preț sub limitele prevăzute în noua listă, notarul va informa automat Fiscul cu privire la acel caz.

Vom continua zilele următoare cu prezentarea cotațiilor pentru casele și terenurile din municipiu și județ. (Vom reveni)

 - Lista completă a prețurilor pe fiecare oraș în parte o găsiți în ediția print a cotidianului "Obiectiv" de astăzi.

 
Categorie articol: 

Comentarii