Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Președintele CJ spune că primarii ar trebui să se ajute reciproc pentru extinderea rețelei de gaze în județ

* șeful Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a vorbit recent despre intențiile unora dintre primari de a încerca să facă proiecte proprii privind alimentarea cu gaze a comunelor pe care le conduc * Chiriac a precizat că pe noul exercițiu financiar nu vor putea fi atrase fonduri de către localitățile care au mai puțin de 1.000 de gospodării * acesta a afirmat că soluția cea mai bună o reprezintă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Brăila Gaz”, care realizează un studiu de fezabilitate în baza căruia ar trebui extinsă rețeaua de gaze prin intermediul ”Transgaz”

 

Președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, este de părere că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Brăila Gaz” rămâne cea mai bună soluție pentru extinderea rețelei de gaze la nivelul județului nostru. În cadrul unei conferințe de presă recente, Chiriac a explicat că primarii de comune aflați în această asociere deja au început să depună proiecte pe anumite zone în încercarea de a introduce gaze în localitățile pe care le conduc. Cu toate acestea, șeful CJ a explicat că deocamdată se așteaptă publicarea ghidurilor de finanțare pentru exercițiul financiar 2021-2027. În acest context, sursa citată a precizat că o parte dintre primari se gândește să încerce să obțină finanțare pentru acest deziderat pe cont propriu, însă potrivit lui Chiriac, cea mai bună soluție rămâne ADI ”Brăila-Gaz”. Acesta a afirmat că din informațiile pe care le deține, una dintre condițiile acceptării proiectelor pe noul exercițiu financiar va fi acela că localitățile trebuie să aibă minim 1.000 de gospodării. Astfel, președintele Consiliului a îndemnat la solidaritate în rândul primarilor, în ideea de a rămâne cât mai mulți în cadrul Asociației, pentru a ajuta și comunele mai mici să se dezvolte.

”Sunt unii care doresc să se retragă, dar știți cum este... practic, e mai interesant să fim mai mulți la masă și să venim cu un proiect mai sustenabil. Pentru că aici este vorba de consum și de numărul de gospodării pe care le racordezi. Știu că ghidul de finanțare va presupune că nu poți depune proiect sub 1.000 de gospodării. Sunt comune care au mai puțin de 1.000 de gospodării și atunci nu vor fi eligibile. Dar dacă se unesc două-trei și este sustenabil, atunci pot două-trei comune să depună un astfel de proiect. Comunele cu mai mulți locuitori pot să îi ajute pe cei mai mici. Unii sunt de 1.500, unii de 700 de gospodării. Dacă se adună și merg împreună pe un singur proiect, atunci va avea avantaje și cel mic să intre pe partea de gaze”, a declarat Chiriac.

Președintele CJ Brăila a mai adăugat că din punctul său de vedere este foarte importat faptul că instituția pe care o conduce a reușit să ajute anul trecut primarii, prin cofinanțări, în ideea de a-și realiza studiile de fezabilitate necesare acestui proiect, în timp util.

Reamintim că Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Brăila Gaz” a fost constituită între mai multe localități din județul Brăila pentru a realiza un studiu de fezabilitate (compus din mai multe astfel de studii realizate la nivelul fiecărei comune) în baza căruia ar trebui extinsă rețeaua de gaze în tot județul, în cadrul unui mega-proiect investițional realizat prin intermediul “Transgaz”. CJ Brăila a aderat la ADI ”Brăila Gaz” în luna septembrie 2019.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii