Mergi la conţinutul principal

Preşedintele CJ Brăila vrea schimbarea legislaţiei privind finanţarea ATOP

• Francisk Chiriac a afirmat, recent, că dacă în trecut CJ Brăila a alocat finanţări către ATOP, care a contribuit astfel la dotarea unora dintre instituţiile pe care le coordonează, acest lucru nu se mai poate • acesta susţine că le-a solicitat parlamentarilor brăileni să modifice legea, astfel încât autoritatea judeţeană să poată aloca fonduri pentru viitoare dotări • totodată, Chiriac s-a arătat încântat de sosirea la Brăila a celor 7 ambulanţe noi, dar a comentat şi activitatea Poliţiei în 2018

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat, recent, că le-a solicitat parlamentarilor brăileni să modifice legislaţia în ceea ce priveşte finanţările către Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Brăila, care la rândul său poate ajuta cu dotări instituţiile pe care le coordonează. Mai exact, acesta a pornit de la ideea că, dacă până nu demult CJ Brăila aloca sume către ATOP, care folosea banii pentru a dota Poliţia, ISU etc, acum nu se mai poate face acest lucru, deoarece ar fi la limita legii.

“Trebuie schimbată puţin legislaţia în ceea ce priveşte partea de finanţare a ATOP-ului. Căci iarăşi ajungem la Curtea de Conturi. Toate sumele să fie eligibile. Am şi vorbit cu unii dintre parlamentari, în sesiunea Parlamentară de la începutul anului 2019 să poată schimba această lege, astfel încât să scrie foarte clar că autoritatea judeţeană poate da bani pentru dotări. Până acum s-au mai dat bani, dar era la limita legii. Adică foarte la limită. Am zis, ca să nu mai fie interpretabil de fiecare dată, să facem acest lucru. (...) Anul acesta nu am mai dat bani către ATOP, pentru că nu mai putem pe lege. Am dat doar la ISU. O să dotăm acolo unde putem face acest lucru din punct de vedere legal. Dar eu vă spun că toate instituţiile de forţă în ceea ce priveşte siguranţa cetăţeanului colaborează foarte bine între ele. Adică nu cred că dacă Poliţia va cere ISU două ATV-uri în momentul în care avem o problemă, sau Jandarmeriei, nu va primi ajutor”, a declarat Chiriac, în cadrul unei conferinţe de presă recente.

Mergând pe aceeaşi linie, preşedintele CJ Brăila a dorit să reamintească faptul că în judeţul nostru au ajuns de curând 7 ambulanţe noi de la Minister, precizând că şi în 2019 vor continua astfel de dotări.

“Eu nu am spus-o atunci, nu am făcut-o publică, i-am lăsat pe alţi colegi de-ai mei. Dar după cum aţi scris şi dumneavoastră, Judeţul Brăila a primit recent 7 ambulanţe noi, Renault. Probabil că este tot meritul opoziţiei că s-au dus pe la minister pe acolo, au mai vorbit cu domnul Arafat, fostul meu coleg. Dar se mai întâmplă nişte lucruri bune. Şi în anul 2019 Salvarea Brăila o să mai fie dotată cu alte ambulanţe de tip A şi B. O să fie schimbul de maşini treptat. Nu putem să le luăm pe toate. Este un lucru bun. Aşa se şi face. Una e să schimbi 20 deodată, alta e să schimbi câte 7. Eu mă bucur foarte mult. Şi nu sunt doar cele 7 ambulanţe care au intrat la SAJ. Mai sunt şi câteva SMURD-uri, dintre care unul e la Ianca. Tot după o discuţie cu domnul Arafat, aţi văzut că a fost exerciţiul acela şi Brăila nu avea o scară care să urce până la etajul 10. Acum avem şi aşa ceva. Eu am zis de fiecare dată «Doamne Fereşte» să nu avem nevoie de ele să le folosim! Asta este cel mai important”, a mai afirmat Chiriac.

 

Chiriac a luat apărarea Poliţiei pentru activitatea din 2018

Tot cu această ocazie, preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că în ciuda celor două episoade neplăcute, cu baschetbaliştii americani înjunghiaţi, respectiv atacul cu maşina de la mall, când mai multe persoane au fost rănite, poliţiştii brăileni şi-au făcut treaba în 2018. Mai mult, acesta a punctat că, statistic vorbind, chiar dacă cele două incidente au fost la scurtă distanţă între ele, episoadele de agresivitate au scăzut pe durata întregului an.

“La ce vă referiţi când spuneţi activitate deficitară? Poliţia trebuia să ştie dinainte că acel descreierat va lovi 9 persoane? Eu cred că sunt alte servicii care trebuie să îi urmărească pe aceştia şi să informeze Poliţia Română. E adevărat, în orice serviciu se poate şi mai bine. Interesul nostru este ca partea de infracţionalitate să scadă în orice judeţ. Cred că se poate discuta şi se pot îmbunătăţi şi aceste servicii. Sper să vină oameni mai tineri, oameni mai competenţi, să nu mai avem discuţii despre poliţişti cu burtă care aleargă pe stradă. Dar că sunt evenimente grave, mai puţin grave... Ele pe statistică apar a fi în scădere. Că au fost unul după altul, acum trebuia domnul Adrian Glugă (n.r. - şeful IPJ Brăila) să ştie că unul iese cu cuţitul şi îl atacă pe altul? Trebuia să ştie domnul Glugă că ăla va fi beat, drogat sau în ce stare era el şi că se va urca într-o maşină şi va spulbera 9 oameni nevinovaţi?!”, a încheiat Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro