Mergi la conţinutul principal

Preşedintele bun şi premierul rău

Adică, de când se tot vorbeşte de acest act normativ care să legifereze schimbarea şefilor de deconcentrate, operată oricum o dată la 4 ani, în funcţie de coloratura politică a guvernelor postdecembriste, preşedintele s-a trezit s-o critice abia după ce a fost adoptată şi pusă în practică. Stau şi mă-ntreb: L-o fi mai crezând cineva că premierul Boc a luat o decizie, de capul lui? Nu ştiu, dar zău că i-aş da dreptate peremistului Lucian Bolcaş, care a afirmat într-o emisiune TV că din punctul său de vedere, preşedintele şi premierul se joacă în faţa românilor de-a poliţistul rău şi poliţistul bun. În ceea ce mă priveşte, am spus-o şi o repet, ceea ce face acum Guvernul Boc nu reprezintă altceva decât legiferarea şi asumarea publică a unei practici împământenite de 20 de ani. Nu mi se pare nimic incorect ca un guvern, indiferent cum s-ar chema, să-şi numească propriii oameni, propria clientelă de partid sau ce indivizi are chef în funcţiile de la vârful direcţiilor deconcentrate. În fond, dacă numeşte în posturi nişte incompetenţi, Executivul care şi-i asumă, laolaltă cu partidele aflate la guvernare în acel moment, vor răspunde solidar la următoarele alegeri. Până la proba contrarie, se poate porni de la premisa că guvernul vrea să fie sigur că şefii din teritoriu vor respecta şi aplica întocmai politica decisă la Centru. Sigur, dacă epurarea politică merge pe scara ierarhică până la femeia de serviciu sau dacă acelaşi tip de manageriat se aplică şi în cazul inspectoratelor de poliţie şi parchetelor, atunci avem o problemă. Când este vorba despre poliţie şi parchet, legea penală aplicabilă de "managerii" unor astfel de instituţii nu se schimbă în funcţie de coloratura politică a guvernului. Ba mai mult, teoretic, şi guvernanţii ar trebui să răspundă în faţa legii. Aşadar, pornind de la prezumţia că numirile politice nu vor ataca decât vârful instituţiilor statului, fără poliţie şi parchet, toată această agitaţie iscată de partidele din opoziţie, sindicate, culminând cu poziţia preşedintelui, mi se pare o ipocrizie. Mai ales că, cel puţin la Brăila, unii directori de deconcentrate au rămas în funcţii sub toate legislaturile. Chiar şi acum sunt câţiva care s-au "lipit" de PDL sau PSD şi, după părerea mea, nu pentru că ar fi cine ştie ce competenţi.
Concluzionând, nu ştiu ce mari beneficii electorale aşteaptă Băsescu susţinând "garda veche" de la vârful deconcentratelor. Cu siguranţă, însă, ar fi fost destui români care l-ar fi aplaudat dacă îi spunea ministrului Pogea să se mai gândească atunci când a decis introducerea impozitului forfetar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro