Mergi la conţinutul principal
Un sfert de secol de la înfiinţarea Editurii Istros

Preşedintele Academiei Române, la Brăila

• miercuri, Editura Istros a Muzeului Brăilei “Carol I” a sărbătorit 25 de ani de existenţă • la eveniment au fost prezenţi prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei “Carol I”,  ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, şi vicepreşedintele reputatei instituţii, Victor Spinei • de la înfiinţare, Editura Istros a publicat 625 de titluri de carte 

 

Eveniment cultural de maximă importanţă la Muzeul Brăilei “Carol I”, cu participarea unor mari personalităţi ale vieţii academice din România.

Astfel, în după-amiaza zilei de miercuri, 9 septembrie 2020, Muzeul Brăilei “Carol I” a fost gazda unui eveniment cultural excepţional, dedicat împlinirii unui sfert de secol de la înfiinţarea Editurii Istros. La eveniment, au participat prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române - managerul Muzeului Brăilei “Carol I” - Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, vicepreşedintele reputatei instituţii, Victor Spinei, numeroşi oameni de cultură, scriitori, profesori, preoţi.

Manifestarea de miercuri a debutat cu dezvelirea, de către ierarhul Dunării de Jos şi Acad. Ioan-Aurel Pop a plăcii care atestă existenţa Centrului de Studii Dunărene în cadrul Muzeului Brăilei “Carol I”. Aflat sub egida Academiei Române, centrul reuneşte muzeografii implicaţi în cercetarea ştiinţifică din domeniile arheologie, istorie, istoria artei, ştiinţele naturii, istoria culturii şi literaturii române. În cei patru ani de existenţă, Centrul de Studii Dunărene a avut realizări remarcabile, de la proiecte culturale şi până la editarea de literatură ştiinţifică.

Cărţile sunt lespezile de la temelia nezdruncinată a unui popor care foloseşte integral mintea, inima şi întregul organism prin cuvântul scris. Academicianul Victor Voicu ne-a atras atenţia că a scrie cu mâna prin folosirea stiloului, descoperit de românul Petrache Poenaru, înseamnă a face un dublu exerciţiu - Utroque clarescere pulchrum («Străluceşte pretutindeni în mod deosebit»), un exerciţiu efectiv biologic şi de antrenament fizic pentru creier, care trebuie să funcţioneze perfect, a spus ierarhul Dunării de Jos

Cât priveşte Editura “Istros” din cadrul Muzeului Brăilei “Carol I”, aceasta a reuşit să publice, în cei 25 de ani de existenţă, nu mai puţin de 625 de titluri de carte, dintre care 15 au primit Premiul Academiei Române. De altfel, distinşii invitaţi au vizitat, miercuri, expoziţia de carte a editurii, amenajată în holul muzeului.

A urmat festivitatea de conferire a Diplomei de onoare şi a Medaliei “Muzeul Brăilei “Carol I” - Editura Istros - 25 de ani - 1995-2020” desfăşurată în Sala “Regele Ferdinand şi Regina Maria”. Au fost rostite alocuţiuni, subliniindu-se importanţa deosebită pe care Editura Istros o are în mediul cultural actual, într-o perioadă în care scrisul nu mai ocupă un rol principal în pregătirea intelectuală, iar tipărirea de cărţi în forma clasică este tot mai anevoioasă.          

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de pr. Rareş Bucur, în cadrul manifestării, Acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi Acad. Victor Spinei, vicepreşedintele acestei instituţii, au arătat că Editura Istros reprezintă un sprijin real pentru Academia Română. 

“25 de ani de cultură înseamnă activitatea Editurii Istros şi ei se constituie într-o adevărată acumulare culturală. 625 de titluri care proslăvesc istoria locală, istoria naţională şi istoria universală reprezintă o mare realizare a Muzeului Brăilei «Carol I», a prof. Ionel Cândea, care este şi membru corespondent al Academiei Române, a intelectualităţii reunite în acest muzeu. Nu pot să spun cu această ocazie, când s-a pus efigia Academiei Române pe clădire, decât «Vivat, Crescat, Floreat»“, a precizat, pentru postul Trinitas TV, Acad. Ioan-Aurel Pop.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro