Mergi la conţinutul principal

Preşedinţii secţiilor de votare, speriaţi de reprezentanţii ISU

• la ultima şedinţă de instruire, ce a avut loc luni seară, preşedinţii au aflat cu stupoare că, odată ce vor prelua secţiile de votare, vor fi făcuţi direct responsabili de neregulile existente în privinţa respectării normelor de Prevenire şi Stingere a Incendiilor • “De aceste aspecte trebuie să răspundă administratorii clădirilor unde sunt amenajate secţiile, nu noi”, spun indignaţi cei ce vor asigura bunul mers al procesului electoral • ISU afirmă că instructajul făcut de reprezentantul său a fost înţeles greşit • “Preşedinţii trebuie să asigure respectarea normelor PSI pe timpul derulării votului, nu sunt responsabili cu deficienţele constatate în timpul controalelor făcute în prealabil”, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Brăila

 

Preşedinţii şi locţiitorii de preşedinţi ai secţiilor de votare au fost chemaţi la o instruire ce a avut loc luni, 5 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Polivalentă Danubius. Acestora li s-au reamintit atribuţiile şi obligaţiile ce le revin în cadrul alegerilor parlamentare de duminică, 11 decembrie. La şedinţă au fost prezenţi reprezentanţi din partea Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Judeţean Brăila, Prefecturii, Direcţiei Regionale de Statistică, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, Serviciului Transmisiuni Speciale şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Responsabilii secţiilor de votare au luat la cunoştinţă tot ce li s-a transmis din partea instituţiilor statului reprezentate la respectiva întâlnire. Toate bune şi frumoase, până când a luat cuvântul reprezentantul ISU. Instructajul făcut de acesta nu numai că nu le-a convenit preşedinţilor secţiilor de votare ci chiar a reuşit să le provoace indignare. În esenţă, li s-a spus că la foarte multe secţii de votare s-au găsit nereguli legate de respectarea normelor de Prevenire şi Stingere a Incendiilor (PSI) şi că, odată ce vor lua în primire secţiile respective, preşedinţii vor fi direct răspunzători dacă se va întâmpla vreo nenorocire.

„Suntem îngrijoraţi şi în egală măsură revoltaţi de modul în care reprezentantul ISU Brăila a pus problema la şedinţa de instruire a preşedinţilor de secţii de votare, de luni seară. Ni s-a pus în vedere faptul că inspectorii ISU au constatat o serie de nereguli în ce priveşte spaţiile unde vor fi amenajate secţiile de votare, nereguli pe care le-au trecut în procesele verbale de control. Mai departe, au spus că în momentul în care vom prelua secţiile de votare ar trebui să cerem administratorului clădirii actul de control şi să verificăm dacă neregulile semnalate acolo de ISU au fost sau nu remediate. De asemenea, ne-a tras atenţia că vom fi direct răspunzători de această poveste. Evident, toţi colegii din sală am fost nemulţumiţi de această abordare, iar reprezentantul BEJ Brăila, prezent la şedinţă, a fost de acord cu noi. Până la urmă, nu este treaba mea, ca preşedinte al unei secţii de votare, dacă administratorul clădirii în care este amenajată secţia are probleme în respectarea normelor şi prevederilor legale la care a făcut referire ofiţerul din partea ISU Brăila. La fel cum nu avem calitatea de organ constatator al neregulilor pe parte de securitate la incendiu. Dacă nu se rezolvă situaţia, mă întreb cum am să procedez, adică dacă voi lua în primire sau nu secţia de votare. Sau mai degrabă sunăm toţi preşedinţii la ISU Brăila, în preziua alegerilor, în cazul în care nu s-au remediat problemele semnalate în urma controalelor dumnealor?”, ne-a declarat unul dintre preşedinţii care au participat la instructajul de luni seară.

ISU Brăila precizează că mesajul reprezentantului său a fost înţeles eronat, în sensul că preşedinţii secţiilor de votare nu vor fi sancţionaţi pentru neregulile cauzate de neglijenţa administratorilor clădirilor unde sunt amenajate secţii de votare. “Preşedinţii secţiilor de votare trebuie doar să urmărească respectarea măsurilor PSI pe timpul desfăşurării procesului de votare. Adică să nu se fumeze în interior, să nu se folosească mijloace de aprindere cu foc deschis, să nu fie blocate căile de evacuare etc. Aceştia nu sunt răspunzători de întreaga clădire – şcoală, cămin cultural, sală de sport – ci doar de spaţiul unde este amenajată secţia de votare”, a precizat lt. col. Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU Brăila.

Potrivit reprezentantului ISU, în ultimele 30 de zile au fost controlate 281 secţii de votare situate în 181 de locaţii (şcoli, cămine culturale, săli de sport). Au fost constatate nu mai puţin de 413 deficienţe, dintre care 14 au fost soluţionate pe loc sau în foarte scurt timp. În doar trei cazuri au fost semnalate nereguli atât de mari încât s-au aplicat sancţiuni contravenţionale de câte 500 lei. Este vorba despre şcolile din comuna Cireşu şi din satul Plopi, comuna Măraşu, dar şi de căminul cultural din satul Ariciu. În cele trei locaţii s-au găsit instalaţii de iluminat improvizate sau căi de evacuare blocate cu mobilier.

În rest, deficienţele constatate la secţiile de votare din judeţ au fost legate de chestiuni minore, cum ar fi lipsa tăviţei metalice pentru lemne, în cazul sălilor încălzite cu sobe de teracotă, sau neefectuarea operaţiunilor de curăţare a hornurilor. În municipiu, neverificarea termenului de valabilitate a stingătoarelor a fost cea mai des întâlnită neregulă. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro