Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi prin vot direct

de fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabilă în perioada 2008-2016

 

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri un proiect de OUG care prevede modificarea modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene. “Vom modifica legislaţia astfel încât să fie ales din nou prin vot direct (...) Preşedintele Consiliului Judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

De fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabilă în perioada 2008-2016.

După şedinţa de Guvern, vicepremierul Daniel Suciu a spus că ordonanţa a fost aprobată la solicitarea preşedinţilor de Consilii Judeţene. “Din cei 34 de preşedinţi care au trimis punct de vedere, 29 susţin această modificare a legislaţiei, iar printre aceştia sunt inclusiv reprezentanţi ai partidelor care astăzi sunt în Opoziţie”, a spus Suciu.

„Aşa cum îl aleg pe preşedintele României, aşa cum îl aleg pe primarul oraşului, eu cred că preşedintele Consiliului Judeţean trebuie ales de toţi cetăţenii judeţului şi nu desemnat în urma unui troc, prin vot indirect. Bineînţeles că PSD îşi asumă, cea mai bună soluţie este întoarcerea la cetăţeni. A fost un troc în 2015 între PNL şi PSD, plecând de la premisa că preşedinţii de Consilii Judeţene trebuie să devină nişte instrumente absolut obscure în mâna preşedinţilor partidelor”, a spus Marian Oprişan pentru Europa Liberă.

În prezent, preşedinţii Consiliilor Judeţene sunt numiţi de către consilierii judeţeni, în urma negocierilor dintre partide.
Potrivit notei de fundamentare a OUG, scopul actului normativ este de a oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate şi stabilitate preşedinţilor consiliilor judeţene, precum şi a uniformizării legislaţiei care reglementează alegerea şi statutul aleşilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020.

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Dezvoltării.

 
Categorie articol: 

Comentarii