Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Practici de şantaj emoţional

cer bani pentru ajutorarea, de pildă, a unor copii grav bolnavi * Simionescu spune că, deşi travestite într-o cauză nobilă, totul ar putea fi până la urmă o păcăleală

Primarul Aurel Simionescu atrage atenţia asupra unei practici frauduloase la baza căreia se află, oarecum, şantajul emoţional. Este vorba despre anumite persoane ce bat în lung şi-n lat străzile oraşului şi care, în numele unei presupuse fundaţii, cer bani pentru ajutorarea, de pildă, a unor copii grav bolnavi sau, un alt exemplu, situaţii în care, uzitând tertipul îngrijirii, unii indivizi ajung să pună mâna pe locuinţele unor bătrâni, pentru a-i arunca apoi sub cerul liber.
"Pe fondul sărăciei au proliferat modalităţile de a înşela oamenii în diverse forme, de la mai vechea formulă în care vine cineva şi zice «am grijă de dumneavoastră, îmi faceţi act de donaţie sau vânzare a casei», iar după câteva luni oamenii sunt daţi afară din casă, până la o formulă în care diverşi cetăţeni umblă prin oraş şi spun «suntem de la fundaţia X şi strângem bani pentru...», şi de aici începe o poveste lacrimogenă despre diverse persoane care au cancer, copiii care au nevoie de intervenţii chirurgicale. Din punctul ăsta de vedere, nu am acordat şi nu dăm autorizaţii de umblat prin oraş şi strâns bani. Cetăţenii Brăilei, când se prezintă astfel de oameni la uşa lor şi prezintă o hârtie conform căreia ar avea acordul Primăriei, trebuie să o citească cu foarte mare atenţie", a declarat recent edilul-şef, în cadrul unei conferinţe de presă.
Hârtia pe care a adus-o în discuţie Simionescu este un act eliberat doar de Registratură, în urma depunerii unei cereri, însă nu reprezintă o aprobare: "Eu nu neg că pot fi probleme, că pot fi necesare nişte sume de bani pentru a ajuta diverse persoane, dar lucrul ăsta se face prin fundaţii şi asociaţii şi nu bătând din poartă-n poartă la cetăţeni, cu un chitanţier în mână şi cu un carneţel în care înscriu numele persoanelor respective. Îi rog pe oameni să fie atenţi, să vadă cu cine discută, ce semnează şi cum se asigură, pentru că ne trezim cu oameni care stau pe scara blocului pentru că au fost daţi afară din casă sau li s-a vândut locuinţa".
Categorie articol: 

Comentarii