Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Povestea atacului cu cagule

Cinci inculpaţi arestaţi pentru tâlhărie şi pentru complicitate/instigare la tâlhărie, o femeie din Tufeşti pusă sub control judiciar, bijuterii de aproape 10.000 de lei sustrase şi mai multe zile de îngrijiri medicale - cam acesta ar fi bilanţul atacului din ziua de 5 aprilie 2016, de pe Calea Galaţi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe Simona Lori Nare, 45 ani (complicitate la tâlhărie), Gigi Gheorghe, zis "Tampa", 38 ani (instigare la tâlhărie), Marius Gheorghe, zis "Expert", 19 ani (tâlhărie calificată), Tudor Popa, zis "Duie", 43 ani (tâlhărie calificată) şi Mihai-Lucian Boncu, 35 ani (tâlhărie calificată). Procurorii au trimis-o, de asemenea, în judecată pe Dumitra Ion, zisă Didina", 48 ani, menajera bătrânilor tâlhăriţi la începutul lunii aprilie, fără de care jaful care a îngrozit Brăila n-ar fi avut loc.
Prezentăm mai jos filmul atacului cu cagule de pe Calea Galaţi, plănuit de Simona Lori Nare şi de patru temuţi spărgători condamnaţi în ţară şi străinătate, cu complicitatea menajerei "Didina", care i-a informat că bătrânii sunt putred de bogaţi şi că au bani ascunşi în apartament. Gigi Gheorghe este singurul care se consideră nevinovat.

Menajera i-a cunoscut pe bătrâni în ianuarie, la un parastas

Mitică S., de 72 de ani, trăieşte în concubinaj cu Alexandra P., de 60 de ani, din anul 2010, ambii fiind văduvi. Bătrânii locuiesc într-un bloc de pe Calea Galaţi. Anul acesta, în luna ianuarie, au cunoscut-o la un parastas pe Dumitra Ion, zisă "Didina" (originară din comuna Tufeşti) prin intermediul unui prieten. "Didina" le-a câştigat bătrânilor încrederea, devenind, "de-a casei". Aşa se face că, în primăvara acestui an, când Alexandra P. s-a internat la Secţia Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, "Didina" a fost cea care s-a ocupat de menajul apartamentului. Şi mai mult decât atât.
"Integrându-se în mediul familial al acestora, inculpata Ion Dumitra a luat cunoştinţă de faptul că cei doi bătrâni ţineau sub un corp de mobilă aflat pe lada recamierului din sufragerie o sumă mare de bani provenită din vânzarea unor proprietăţi. S. Mitică vânduse un apartament în Obor şi o garsonieră în Vidin, din banii obţinuţi cumpărându-şi o proprietate în comuna Romanu, diferenţa de 1.800 euro şi 25.000 lei păstrând-o în casă, pentru cheltuieli", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Menajera avea să fie scoasă curând din graţiile proprietarului pentru că, la un moment dat, acesta a constatat lipsa celor 1.800 euro şi a sesizat poliţia, bănuind-o de furt pe "Didina". Dosarul se află înregistrat la parchet. Din acel moment, Mitică S. i-a interzis menajerei să-i mai calce pragul. Totodată, parcă intuind pericolul, bătrânul a pus cei 25.000 lei rămaşi la CEC.
Până să fie bănuită de furtul celor 1.800 euro, mai precis în martie a.c., Dumitra Ion s-a întâlnit cu Simona Lori Nare, cu care este prietenă de vreo 7-8 ani, şi i-a povestit, entuziasmată, despre bătrânul cel avut de pe Calea Galaţi. Potrivit declaraţiei date ulterior de "Didina", aflând despre ce este vorba, Simona s-ar fi exprimat în felul următor: "Mă, Didina, ce bine ar fi să-l fac eu pe ăsta, că am nevoie de bani!"

Nare i-a spus "Didinei" că "va lua legătura cu nişte ţigani" care să-i jefuiască pe bătrâni

Potrivit procurorului de caz, Simona Nare i-a spus menajerei că va pune pe "cineva" să intre peste pensionarul bogat şi să-i spargă uşa, cu condiţia ca "Didina" să-i ofere informaţiile necesare. "Pentru informaţiile furnizate, Nare i-a promis numitei Ion Dumitra între 1.500 şi 2.000 lei. Acceptând propunerea făcută, Ion Dumitra i-a transmis numitei Nare Simona Lori numerele de telefon ale părţilor civile, locaţia blocului, codul de la interfon, poziţionarea apartamentului şi locul unde bătrânii ţineau banii. Nare i-a spus că va intra în legătură «cu nişte ţigani» care să-i deposedeze de bani, urmând ca ele să se mai întâlnească înainte de comiterea faptei", precizează reprezentantul acuzării.
Pe data de 3 aprilie 2016, Simona Lori Nare i-a spus menajerei că "a aranjat treaba", în sensul că atacatorii urmau să intre peste bătrânii de pe Calea Galaţi, să-i bată şi să le ia banii.
Într-adevăr, după ce a obţinut informaţiile furnizate de "Didina", Simona a luat legătura cu Gigi Gheorghe, zis "Tampa", originar din comuna Bărăganu, individ condamnat de mai multe ori pentru furt, atât în ţară cât şi în străinătate. "Tampa" a fost de acord să conducă şi să pună la punct atacul, spunându-i că "va lua legătura cu anumiţi prieteni de-ai săi".
Astfel, Gigi Gheorghe a luat legătura cu Tudor Popa, zis "Duie", şi cu Marius Gheorghe, zis "Expert" (nepot de frate), ambii din comuna Bărăganu, precum şi cu recidivistul Mihai-Lucian Boncu, din comuna Dudeşti. "Duie" a comis infracţiuni contra patrimoniului în Marea Britanie, iar "Expert" a fost condamnat încă de pe vremea minoratului pentru furturi săvârşite atât în ţară, cât şi în străinătate. Cât despre recidivistul Boncu, acesta a fost condamnat de mai multe ori la pedepse cu închisoare, pentru infracţiuni comise cu violenţă şi pentru furt. Unul şi unul! Aceştia sunt infractorii puşi de Simona Nare să-i atace pe bătrânii de pe Calea Galaţi şi să le ia banii.

Bătrâni bătuţi şi tâlhăriţi ziua-n amiaza mare

Pentru a le oferi o "justificare acceptabilă", Gigi le-a spus tovarăşilor săi că "o prietenă" de-a sa, Simona, ar fi împrumutat o persoană cu bani şi că aceasta refuză să-i mai restituie (!). Totodată, "Tampa" le-a propus atacatorilor să facă presiuni asupra celui care, chipurile, ar datora bani, ca să-l determine să restituie împrumutul. Nu în ultimul rând, le-a spus că, pentru aport, fiecare va primi suma de 1.000 lei.
După ce li s-a indicat blocul şi apartamentul unde urmau să pătrundă în scop de jaf, în ziua de 5 aprilie 2016, "Tampa", "Duie", "Expert" şi Boncu au venit la Brăila cu autoturismul VW Golf cu numărul de înmatriculare DF15UNE (înmatriculat în Marea Britanie), condus de Gigi Gheorghe. În jurul orei 11:30, aceştia au ajuns la Piaţa Mare, de unde au luat-o şi pe Simona Nare.
Ajunşi la blocul unde locuiesc Mitică şi Alexandra, bătrânii luaţi în vizor, atacatorii au constatat că aceştia nu sunt acasă, pentru că nu răspunseseră la interfon. Au revenit după o oră şi ceva, dar nici de această dată proprietarii nu erau acasă.
Între timp, precizează anchetatorii, Simona a apelat victimele de pe telefonul mobil (avea numerele de telefon de la "Didina"). Când, în sfârşit, s-a convins că bătrânii sunt acasă, a urcat în maşina lui Gigi şi au pornit către blocul unde urma să aibe loc atacul. Din VW au coborât Tudor Popa, Marius Gheorghe şi Mihai-Lucian Boncu, în timp ce Simona Nare a rămas în autoturism, împreună cu Gigi Gheorghe. Tâlharii au intrat direct în scara blocului, uşa fiind larg deschisă, pentru că se făceau lucrări la instalaţia de gaze. Era ora 16:00 şi nimeni nu bănuita că într-un bloc situat într-o zonă intens circulată a Brăilei, doi bătrâni sunt loviţi şi tâlhăriţi cu brutalitate. Procurorul de caz precizează: "După ce au intrat în scara blocului, Gheorghe Marius şi-a pus pe cap o cagulă din material textil. Apelând soneria apartamentului, uşa le-a fost deschisă de S. Mitică, acesta crezând că sunt lucrătorii de la gaze (...). Cei trei inculpaţi (Gheorghe, Popa şi Boncu - n.r.) au împins uşa cu putere, pătrunzând în apartament, toţi trei lovindu-l cu pumnii şi cu picioarele pe bătrân, acesta căzând pe gresia holului. În timpul agresiunii, Boncu i-a smuls de la gât un lanţ de aur şi i-a sustras dintr-un buzunar al gecii portofelul (...) P. Alexandra, care se afla în baie, s-a refugiat în dormitor".
Bătrâna nu le-a putut ţine piept atacatorilor, care au dat buzna în dormitor şi au doborât-o la pământ. Boncu s-a urcat cu genunchii pe pieptul bătrânei, poruncindu-i să spună unde ţine banii, iar Gheorghe a răvăşit apartamentul, inclusiv corpul de mobilier unde li se spusese că victimele ţin banii ascunşi. Când bătrâna, ţipând de groază, le-a spus că nu are bani în casă, Boncu i-a smuls brăţara şi trei inele de aur de la mâini, după care au părăsit în grabă apartamentul. În acest timp, Mitică S. zăcea inconştient pe pardoseală.

Tâlharii de pe Calea Galaţi, capturaţi după o urmărire de 2 kilometri

La scurt timp, la locul faptei a venit nepotul Alexandrei P., însoţit de doi poliţişti şi de o ambulanţă, care l-a transportat pe Mitică S. la spital. În acest timp, cei trei tâlhari au revenit la autoturismul în care-i aşteptau Gigi Gheorghe şi Simona Lori Nare. Înainte să urce în maşină, "Expertul", nepăsător, a aruncat cagula folosită în jaf pe un gard din vecinătatea blocului.
În momentul în care atacatorii au spus că nu au găsit bani şi că bătrâna începuse să ţipe, Simona a replicat "dă-i dracului!", după care au părăsit zona. Autorii atacului de pe Calea Galaţi au lăsat-o pe brăileancă în zona intersecţiei Comuna din Paris cu Şoseaua Focşani, după care au părăsit municipiul. Autoturismul VW condus de Gigi Gheorghe a fost oprit în trafic pe drumul către comuna Bordei Verde, de un echipaj al Poliţiei Oraşului Ianca, după o urmărire de 2 kilometri. În maşina suspecţilor, poliţiştii au găsit, printre altele, îmbrăcămintea pe care aceştia o purtaseră în momentul agresiunii.
Atacatorii au lăsat nenumărate urme la locul faptei (inclusiv amprentele lui Boncu!), fiind surprinşi de camera de supraveghere aflată într-o parcare alăturată. În urma loviturilor primite pe 5 aprilie, Mitică S. a suferit leziuni ce au necesitat 8 zile de îngrijiri medicale.
Anchetatorii i-au reţinut pe autorii atacului de pe Calea Galaţi în ziua de 7 aprilie 2016, aceştia fiind prezentaţi în aceeaşi zi instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Analizând probele depuse la dosar, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila a dispus arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a inculpaţilor Simona Lori Nare (complicitate la tâlhărie), Gigi Gheorghe (instigare la tâlhărie), Marius Gheorghe (tâlhărie calificată), Tudor Popa (tâlhărie calificată) şi Mihai-Lucian Boncu (tâlhărie calificată).
La mai bine de o săptămână de la arestarea grupului, Dumitra Ion zisă "Didina", fosta menajeră a bătrânilor atacaţi şi jefuiţi în propriul apartament, s-a predat poliţiei. Femeia de 48 de ani a colaborat cu anchetatorii, astel că procurorul de caz a plasat-o sub control judiciar.
Nu în ultimul rând, procurorul care a supravegheat ancheta în dosarul atacului de pe Calea Galaţi a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor pentru că, în momentul în care poliţiştii au oprit în trafic autoturismul lui Gigi Gheorghe, au găsit bunuri a căror provenienţă urmează a fi verificată. Totodată, oamenii legii verifică valabilitatea permisului de conducere şi autoturismul folosit de infractorul din comuna Bărăganu în ziua de 5 aprilie 2016.
Categorie articol: 

Comentarii