Mergi la conţinutul principal

Poveşti despre cum se poate rata o mare dragoste

Vineri seara, sala Studio a Teatrului "Maria Filotti" a devenit neîncăpătoare. Zeci de brăileni au fost dornici să afle ce înseamnă "Nebun din dragoste" în viziunea autorului textului, un mare dramaturg american, Sam Shepard, şi a regizorului Claudiu Goga. Această piesă dă un posibil răspuns întrebării pe care nimeni în această viaţă nu ar vrea să o audă: Ce-ai face dacă persoana pe care o consideri sufletul tău pereche ţi-ar fi interzisă. O situaţie imposibilă trăită de doi tineri americani. Povestea acestei iubiri care ar fi vrut să fie dar mintea îi interzice a răscolit sufletele. Drame, iubiri secrete, vieţi risipite ca într-un carusel nesfârşit, totul în numai o oră şi jumătate. Cei doi îndrăgostiţi, excelent interpretaţi de Gavril Pătru şi Diana Cavallioti, au fost secondaţi cu talent şi generozitate de Mihai Călin şi Ioan Andrei Ionescu. O apariţie pasageră a avut şi tânăra Camelia Moise. Decorul inspirat, ce a surprins cât mai exact în detalii sordidul existenţei personajelor, a fost creat de Ştefan Caragiu, iar costumele au fost imaginate de Liliana Cenean. Importantă în economia spectacolului, muzica a fost semnată de Valentin Luca. Spectacolul a fost o producţie a Teatrului Naţional Bucureşti.
Tot o poveste despre ratarea iubirii au spus şi actorii Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti, în spectacolul "Când ploaia se va opri" de Andrew Bowell, montat de Radu Afrim. Este o creaţie care vorbeşte nu numai despre dragoste şi cum se repetă tiparul ratării ei în fiecare generaţie, dar, în subsidiar, se atinge şi tema credinţei, prin peştele iubit sau urât, şi a supei primordiale din care s-a născut existenţa umană. Teme filosofice la care spectatorul se poate gândi, pe care le poate interpreta aşa cum consideră. Alte teme cu care Radu Afrim îşi provoacă spectatorii sunt cele referitoare la greşelile părinţilor, pe care le plătesc copiii şi cât de fair-play este să se întâmple acest lucru, sinuciderea asistată sau abandonul copiilor atunci când părintele consideră că nu are nimic bun de oferit. Este un spectacol greu şi de urmărit - pentru că scenele scurte te poartă înainte şi înapoi prin viaţa copiilor, bunicilor, şi părinţilor, un echilibru precar între Londra şi Australia - dar şi de trăit. Este un spectacol trist. Nu lasă nicio speranţă, niciun locşor în care să-şi poată face loc o rază de soare care să oprească nenorocirile, deşi în final, ploaia, care a însoţit permanent personajele, încetează. Trist, dar frumos. La realizarea acestei excelente montări au contribuit cu mult talent şi dăruire actorii: Cristian Popa, Clara Flores, Florentina Năstase, Ionuţ Vişan, Oxana Moravec , Mihaela Popa, Ioan Coman, Karl Baker, Alin Teglas. Scenografia îi aparţie Vandei Maria Sturdza, iar designul sonor, inconfundabil, este marca Afrim.
Sâmbătă seara, s-a mai jucat în sala Studio spectacolul companiei "Unteatru", "Trădare", regia Sânziana Stoica, iar vineri seara, la Casa Tineretului, Teatrul din Galaţi a prezentat spectacolul "Cerere în căsătorie" de A. P. Cehov, în regia lui Felix Alexa.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro