Mergi la conţinutul principal

Poti face campanie electorala uninominala, fara a te "captusi" cu clienti politici

Senatorul PSD de Braila, Aurel Simionescu, sustine introducerea votului uninominal, ba chiar considera ca ar fi bine ca acest sistem sa fie folosit si la alegerile europarlamentare. Simionescu admite ca exista ceva adevar in rezervele exprimate de unii critici ai sistemului de vot uninominal, insa crede ca avantajele sint mult mai mari decit dezavantajele: "Eu am fost de acord cu votul uninominal de la inceput si din punctul meu de vedere ar trebui ca si la europarlamentare sa avem acelasi tip de vot. E o discutie acum, ca si pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, sa se voteze ca pentru primar, vot direct. Mi se pare corect. Noua ne e frica de faptul ca la vot uninominal vor intra in diverse foruri - ca e Parlament, ca e Consiliu Judetean, ca e Consiliu Local - oameni de tipul cintaretilor etc. E posibil sa se intimple si asa, dar viata va regla aceste lucruri si pina la urma, avem si acum asemenea oameni, nu e nici o problema. Nu trebuie sa pornim de la ideea drobului de sare, "Uite ce rau ni se va intimpla!". Si daca eu, un om care vreau sa candidez, sa zicem, sint mai slab perceput ca un cintaret, este si vina mea, pina la urma. Exista si problema banilor necesari finantarii campaniei electorale, daca mergem pe uninominal, dar valoarea unui personaj politic consta si din modul in care reuseste, intr-un mod oarecare, fara a-si crea obligatii din celelalte, sa-si finanteze campania electorala. Si nu cred ca se pune problema asta la nivelul consilierilor locali sau judeteni, poate doar al parlamentarilor, al presedintelui Romaniei, la asemenea nivele".
Intrebat daca el, personal, va putea gasi bani pentru finantarea propriei campanii pentru parlamentare, fara a-si crea obligatii care sa depaseasca limita legii, Simionescu a raspuns: "Lucrul asta s-a facut si la alegerile pentru primar, si la parlamentari, noi am hotarit toti niste sume pe care trebuie sa le aducem, in functie de lista si de pozitia pe care doream sa fim si in felul acesta fiecare a trebuit sa-si sustina campania. Oricum, la Braila, nu au fost campanii din acelea de sute de milioane de euro, ca in alte parti, nici macar la sute de mii de euro n-am ajuns. Eu cred ca pot sa-mi fac campanie cu sponsori, cu ajutor financiar, dar fara a-mi crea obligatii din acelea care depasesc cadrul legal. Si la campania de la primarie, si la cea de la parlamentare, pe care le-am facut in 2004, ca si campania pentru referendum, s-au facut cu niste cheltuieli, dar fiecare dintre colegii nostri asezati pe liste au inteles ca trebuie sa cotizam si pentru aceasta activitate". Intrebat cit a cotizat personal, Simionescu a spus ca "undeva la 200 de milioane, la momentul 2004".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro