Mergi la conţinutul principal

Postulatul prophetic

In consideratiile de saptamina trecuta despre debutul din 1980 al poetului Nichita Danilov am adus la un moment dat vorba despre conceptul de postulat profetic cu scopul precis de a cartografia o tendinta des intilnita - nu o generalitate imuabila - la unii debutanti ( nu dau nume!), in special la cei tineri, atit din incipienta oficiala a postmodernismului cit si din enclava visceralilor antiburghezi ai postnouazecismului. Cu generatia milenarista treburile stau altfel, dar in nici un caz mai bine. O generatie spontanee in viziunea lui O. Nimigean, imi pare a se sustrage de sub incidenta acestei tendinte, dar intra in orizontul generos al unei tranzitivitati nihilocentrice de import, made in U.S.A. , cu priza la un cotidian fictiv, sudat unui samizdat ontologic ready made, ce isi extrage seva ideatica dintr-o cultura pop ale carei forme nu vor putea fi niciodata pliate prin intermediul clivajului. Absolut niciodata...
In cele ce urmeaza voi incerca sa explic semnificatia, in opinia mea, a conceptului de postulat profetic. Evident, in configuratie poetica. Atunci cind spun tinar debutant, ma gindesc si la profilarea unei forme moderate de diletantism, a unui diletantism-cuib, care adesea poate fi inerent perioadei de dospire a timbrului liric. Doi dintre cei mai semnificativi si inzestrati poeti americani, Wallace Stevens sI Robert Frost, chiar si-au aminat debutul editorial pina pe la virsta de 30-40 de ani pentru a avea maturitatea si sansa de a crea o opera autentica si de valoare, care sa reziste trecerii timpului si a trendurilor. Si iata ca rezista! O poezie pura nu poate fi atinsa numai prin “bascularea” pe hirtie a unor sentimente extatice , tribulatii lugubre sau a tot felul de figuri de stil, ori prin respectarea unui program estetic. Probabil ca ma veti intreba care este definitia poeziei pure. Ei bine, ea nu poate fi definita. Nici macar travaliile hermenutice ale fenomenologilor apofantici nu au reusit sa o defineasca fara a o omite.
Postulatul profetic se vrea absolutul materializabil, cauza si efectul, mesianismul si institutia, mizericordia si armonia, anarhia si unanimitatea, serafimul hippie si dracusorul imbracat de la Versace. Deci, in doua cuvinte: solutia infailibila. Iar cind acest postulat profetic este integrat, ca instanta fenomenologica, in perioada de dospire a timbrului lyric, prinde contur o pseudo-imanenta. Una bazata pe ticul imbatarii cu apa rece.
In consecinta, tinarul debutant, dupa ce trece printr-un ciclu de filiatii aleatorii si printr-o serie de travestiuri voit epidermice, traieste cu impresia ca revolutioneaza un intreg sistem metafizic, ca distruge bariere si mitologii marginale, ca supune realitatea concreta unor metamorfoze fara precedent, ca este damnatul si misticul purtator al unui adevar in statu puro. Mai pe scurt, ca poezia incepe si se sfirseste cu el.
Acesta este egocentrismul incisiv al tinarului debutant, sete de universalitate satisfacuta iluzoriu prin avinturi reformatoare si faptul ca le-am punctat nu inseamna ca aceste doua caracteristici se constituie in repere de decriptare a nontalentului deoarece ar fi o adevarata ineptie sa credem ca orice debutant cu nerv deconstructivist este lipsit de talent. Se mai intimpla ca unii sa refuze situarea in proximitatea unei spirale a tacerii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro