Mergi la conţinutul principal

Posibil martor al crimei de la surdo-muţi

* anchetatorii încearcă acum să dea de urma posibilului martor, după ce au stat de vorbă cu cei care l-au văzut * coincidenţă tulburătoare: pe perioada admiterii la facultate a fiicei sale, Elisabeta Dogărescu a stat în căminul 2 Medicină Timişoara, exact în camera în care, peste numai câteva zile, un bărbat avea să fie omorât şi apoi tranşat de către doi studenţi * Elisabeta va fi înmormântată astăzi, la ora 12.30, la Cimitirul Nou din Radu Negru

După două zile de investigaţii în cazul crimei de la Asociaţia Surzilor, anchetatorii s-ar putea apropia de ucigaş cu ajutorul unui martor cheie, care l-ar fi văzut pe acesta fugind de la locul faptei. Ieri, în timp ce rudele şi prietenii se aflau la capela Cimitirului Nou din Radu Negru, pentru a-i aduce un ultim omagiu Elisabetei Dogărescu, şi-a făcut apariţia o femeie surdo-mută, care gesticula energic încercând să transmită un mesaj. În lipsa unui translator, cei prezenţi, printre care se afla şi preşedinta Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, au făcut eforturi pentru a înţelege ce vrea să le comunice femeia. Oamenii sunt convinşi că aceasta le-a transmis că a văzut criminalul ieşind în fugă din sediul Asociaţiei, de pe B-dul Al.I.Cuza, chiar după comiterea asasinatului. Când şi-a dat seama că se află în faţa unui posibil martor, dr. Ana Boală a vrut să afle identitatea femeii şi i-a cerut buletinul. Cei prezenţi au anunţat Poliţia, încercând să o reţină cât mai mult pe surdo-mută, însă aceasta a intrat în panică şi a părăsit în grabă cimitirul. Anchetatorii încearcă acum să dea de urma posibilului martor, după ce au stat de vorbă cu cei care l-au văzut.

29crima2_1Victima a stat în camera în care s-a petrecut oribila crimă de la Timişoara

Karmă nefastă sau doar o coincidenţă tulburătoare: Elisabeta Dogărescu a stat în Căminul 2 Medicină Timişoara, pe perioada admiterii la facultate a fiicei sale, exact în camera în care, peste numai câteva zile, un bărbat avea să fie omorât şi apoi tranşat de către doi studenţi. Femeia era tulburată de această coincidenţă şi povestea celor apropiaţi că nici nu putea urmări ştirile de la posturile TV, gândindu-se că exact în camera în care cadavrul bărbatului a fost hăcuit, stătuse şi ea câteva zile şi se temea mai ales pentru siguranţa fiicei sale, în vârstă de 19 ani, Georgiana. Elisabeta Dogărescu a povestit despre aceste temeri şi membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, din care şi ea făcea parte, inclusiv preşedintei, de care era foarte apropiată. "Am avut o discuţie cu ea în legătură cu căminul de la Timişoara şi am întrebat-o de ce a ales tocmai acel centru universitar, mai ales că acolo s-a petrecut acea crimă oribilă. Au stat cazate la cămin, deoarece la hotel ar fi fost prea scump, chiar în camera în care s-a petrecut apoi crima. Era foarte afectată de acest fapt, spunea că nu se poate uita la televizor văzând că în camera în care a stat ea, a fost apoi ucis un om, iar cadavrul a fost făcut bucăţi. Nici nu pot să-mi imaginez că acum cineva a putut să o ucidă pe ea, cu tot atâta bestialitate", ne-a relatat dr. Ana Boală.

Surdo-muţii, în cercul de suspecţi

Poliţia continuă cercetările, stabilind până acum că au de-a face cu un singur autor şi au întocmit un cerc de suspecţi, din care nu lipsesc nici membrii asociaţiei. Anchetatorii sunt de părere că mobilul crimei nu a fost jaful, ci răzbunarea, întrucât nu s-a furat nimic, mai ales că la locul crimei s-au găsit şi bani. Singurul indiciu care ar putea duce la ipoteza unui jaf, care însă nu ar fi fost dus până la sfârşit, ar fi faptul că victimei i-au fost luate telefoanele mobile, criminalul respingând apelurile primite şi că victima nu avea lănţişorul de aur la gât. Toate aceste bunuri au fost găsite însă la locul faptei, lănţişorul aflându-se sub un scaun, iar pandantivul în formă de cruciuliţă, sub fereastră.
În opinia dr. Ana Boală, cruzimea de care a dat dovadă criminalul se potriveşte profilului psihologic al persoanelor surdo-mute, care pot avea accese de furie explozivă, neputându-se exprima verbal. "În mod sigur este cineva de la Asociaţia Surzilor. Surdo-muţii au declanşări explozive de furie, nu pot să se exprime altfel, ei lovesc. Să se facă lista cu toţi surdo-muţii şi să-i ia la întrebări ce au făcut în ziua respectivă", a concluzionat dr. Boală. De partea cealaltă, membrii asociaţiei surdo-muţilor au numai cuvinte de laudă despre Elisabeta Dogărescu, femeia care îi ajuta să se facă înţeleşi în societate şi spun că nu au avut niciodată certuri cu ea. "Era o femeie foarte bună, ne ajuta în orice problemă, mergea cu noi la doctor sau unde aveam nevoie. Lucra de mulţi ani aici, era şi în comisia pentru persoane cu handicap. Când venea de la comisie stătea cu uşa închisă, iar noi sunam dacă ne duceam la sediu şi ne deschidea. Nu ştiu cine ar fi putut să îi facă rău, nu se certa cu nimeni. Era iubită şi respectată de toată lumea", ne-au spus, printr-un intermediar, surdo-muţii adunaţi joi seară în faţa sediului organizaţiei.
Totuşi, nimeni dintre cei care au cunoscut-o pe Elisabeta Dogărescu nu-şi aminteşte ca aceasta să fi avut vreun conflict sau să se fi certat vreodată cu cineva. "N-am auzit-o niciodată certându-se cu cineva. Nu ştiu pe cine putea supăra aşa de rău, încât să se răzbune astfel. Pentru că este clar că o asemenea cruzime nu putea proveni decât din dorinţa de răzbunare. La noi, la comisie, nu a avut niciun incident, îi apăra pe toţi, încerca să-i ajute", ne-a declarat preşedintele Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.

29crima2_2Fiica victimei, admisă cu 10 la Facultatea de Medicină

În fatidica zi de miercuri, bucuria Georgianei care urma să plece la mare, pentru a sărbători admiterea la Facultatea de Medicină din Timişoara, a fost spulberată într-o fracţiune de secundă. Mama ei, care urma să o conducă la gară, fusese ucisă şi lăsată într-o baltă de sânge. Chiar înainte de tragedie, Georgiana îşi sunase mama, în jurul orei 11.50, stabilind să se întâlnească la gară, la ora 12.30. Întrucât femeia nu mai venea, fata a început să o sune, însă toate apelurile i-au fost respinse. Imediat şi-a dat seama că ceva s-a întâmplat şi, ştiind că atunci când a vorbit cu mama sa la telefon aceasta se afla la sediul Asociaţiei, unde lucra ca referent social, a decis să meargă acolo. La intrarea în clădire, tânăra a dat nas în nas cu anchetatorii şi s-a prăbuşit pe trotuar când a auzit cumplita veste. "Nu ştiu cum am putea să o ajutăm pe fată să depăşească această traumă, imaginea mamei moarte o să o urmărească probabil toată viaţa, este un şoc teribil. Sunt foarte afectată. Un criminal, care umblă în libertate, a nenorocit această familie. Era aşa de mândră de fiica ei, era olimpică la 3-4 materii. Copilul acesta era ochii mamei sale. Când a aflat că fata a fost admisă cu 10 la medicină, a venit la comisie cu ochii în lacrimi de bucurie", ne-a spus dr. Boală.
În ultimul an, Elisabeta Dogărescu îşi definitivase studiile, obţinând licenţa în asistenţă socială şi îşi mai luase un al doilea serviciu, pentru a completa veniturile familiei şi a-şi putea întreţine fiica la facultate. Victima lucra ca referent social la Asociaţia Naţională a Surzilor - filiala Brăila, de aproximativ 10 ani şi era membră a Comisiei de Expertiză a Persoanelor cu Handicap, de peste 5 ani. "Am numai cuvinte de laudă la adresa ei, era deosebit de corectă şi dăruită muncii şi familiei. În comisie era reprezentanta ONG-urilor şi susţinea interesele persoanelor cu handicap. Nu lipsea niciodată fără să anunţe. Ultima dată am văzut-o marţi, ne-am despărţit la ora 16, la comisie. Miercuri, am văzut că locul ei la comisie era gol. Am întrebat secretara, care nu ştia nimic şi am rugat-o să o sune, dar nu răspundea nimeni. Nu pot să realizez că a dispărut", ne-a declarat dr. Ana Boală.
Elisabeta Dogărescu va fi înmormântată astăzi, la ora 12.30, la Cimitirul Nou din Radu Negru.

Două crime şi mai multe asemănări

Medicul legist care a efectuat necropsia cadavrului Elisabetei Dogărescu a încadrat fapta în categoria violenţelor extreme, precizând că nu a mai văzut aşa ceva din 1996, de la cazul doctoriţei Negoiţă. Deşi cele două crime nu seamănă deloc în ceea ce priveşte modul în care au operat asasinii, ele au totuşi şi câteva puncte în comun: au fost comise cu o cruzime inimaginabilă, din răzbunare, ucigaşii nu au furat nimic, iar autorii sunt încă în libertate.
Reamintim faptul că medicul pediatru Mariana Negoiţă (54 de ani) a fost găsită moartă în propriul apartament, de pe strada Cojocari, în ziua de 5 iulie 1996. Asasinul a intrat nestingherit în casa femeii, pe care a înjunghiat-o de 53 de ori în piept, străpungându-i plămânii şi inima. În final, criminalul i-a tăiat doctoriţei gâtul şi s-a făcut nevăzut, fără să ia nimic din casă. Din patru versiuni formulate în dosarul "Negoiţă", oamenii legii au eliminat trei, rămânând cu varianta că "Omorul putea fi săvârşit de un bolnav psihic". În cazul Elisabetei Dogărescu (41 de ani), aceasta a fost ucisă la locul de muncă, în sediul Asociaţiei Surzilor, de pe B-dul Al.I.Cuza. Femeia avea faţa
zdrobită, fiind lovită în repetate rânduri cu o sticlă de şampanie.
Spre deosebire de cazul "Negoiţă", în biroul în care a fost omorâtă Elisabetei Dogărescu anchetatorii au găsit şi arma crimei, de pe
care au putut recupera urme papilare.

Crima de la Timişoara, scene horror în Căminul 2 Medicină

Pe 1 august, exact în camera în care au locuit în timpul examenului Elisabeta Dogărescu şi fiica ei, doi studenţi din Timişoara au tranşat o persoană de 65 de ani pentru că aceasta nu şi-a achitat nota de plată pentru o partidă de sex. Potrivit datelor anchetei, între victimă - Trifu Schrott, membru al comunităţii rromilor, şi studentul Raul Sergiu Florea s-a iscat un scandal din cauza banilor pe care trebuia să-i primească prietena celui din urmă, Carmen Bejan, pentru partida de sex avută cu bătrânul ucis. După crimă, cei doi studenţi au tranşat cadavrul, l-au împachetat şi l-au ascuns în portbagajul maşinii victimei. Crima a fost descoperită după ce portarul căminului, care a observat ceva suspect, a anunţat poliţia. Cei doi studenţi se află acum în arest.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro