Mergi la conţinutul principal

Porumbul european este in criza

Conducerea Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) avertizeaza ca, in curind, producatorii nu vor mai fi interesati sa cultive porumb, in contextul in care nu le aduce nici un profit, ba, mai mult, cultivatorii ies in pierdere.
Intr-un comunicat de presa al federatiei se arata ca in conformitate cu datele oficiale, pretul de vinzare al porumbului a scazut in acest an aproape la jumatate fata de anul 2007, scadere amplificata in prezent si de recesiunea economica. "Volumul interventiei in cazul porumbului boabe a fost redus de la 1,5 milioane de tone in anul 2007, la 700.000 de tone in 2008 si la 0 tone in anul 2009. Comisia Europeana a pretextat ca nu se impune constituirea de stocuri publice in cazul porumbului, tinind cont de cresterea pretului pe piata internationala si, ca atare, a propus renuntarea definitiva la acest instrument de reglementare a pietei. Citeva saptamini mai tirziu s-a intimplat inevitabilul, si anume criza! Alerta lansata de noi are la baza imposibilitatea valorificarii productiei de porumb de catre agricultorii romani. Cultivatorii de porumb s-au confruntat in acest an cu cresterea costului de productie tinind cont de cresterea pretului ingrasamintelor chimice cu 80% si a motorinei cu 40%, urmate fiind de inflamarea pretului petrolului", sustine presedintele federatiei, Viorel Matei, subliniind ca in comparatie cu anul trecut, costul de productie, in cazul cultivarii unui hectar de porumb, a crescut cu circa 235 euro. De asemenea, sursa citata sustine ca fara o reactie rapida, interesul agricultorilor fata de aceasta cultura va scadea, ceea ce va duce la cresterea importului de porumb din state terte si, ca atare, subventionarea si stimularea agricultorilor din afara Europei.
"Solicitam Ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos, sa sustina demersurile noastre pe linga Comisia Europeana, astfel incit sa fie reintroduse mecanismele de reglementare a pietei cerealelor. Aceste mecanisme trebuie sa permita constituirea interventiei la cereale fara limita de volum si renuntarea la suspendarea taxelor vamale la importul de cereale", se arata in finalul comunicatului FNPAR.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro