Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Portugalia nu-i ca Grecia

Portugalia vrea să demonstreze că situaţia sa economică este diferită de cea a Greciei anunţând că va plăti anticipat o tranşă din împrumutul acordat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Agerpres. Dificultăţile Greciei privind încheierea unui acord cu creditorii internaţionali au provocat îngrijorarea investitorilor şi au dus la majorarea costurilor de împrumut ale ţării. Unii analişti susţin că Portugalia, care a avut de asemenea nevoie de asistenţă financiară, ar putea deveni vulnerabilă în cazul în care problemele Atenei se extind. Dar Ministerul de Finanţe de la Lisabona a anunţat că va plăti anticipat luna aceasta aproape două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) către FMI.
În martie, Portugalia a rambursat anticipat FMI aproximativ 6,6 miliarde de euro, datorită nivelului scăzut al randamentelor obligaţiunilor guvernamentale şi redresării economiei. Portugalia a primit 25,7 miliarde de euro de la FMI în cadrul planului de asistenţă internaţională în valoare de 78 de miliarde de euro acordat în luna mai 2011 de creditorii internaţionali. Lisabona a renunţat la ultima tranşă din acest program în valoare de 2,6 miliarde de euro.
Prin rambursarea anticipată a creditului de la FMI, Portugalia speră să urmeze exemplul Irlandei, care la finele lunii noiembrie a anului trecut şi-a anunţat intenţia de a rambursa nouă miliarde de euro din creditul de 22,5 miliarde de euro acordat de FMI. Irlanda a fost de altfel prima ţară din zona euro care a decis să pună capăt, în luna decembrie 2013, planului de asistenţă care a salvat-o de la faliment în urmă cu trei ani. Portugalia a finalizat programul de redresare în luna mai 2014 renunţând, la fel ca şi Irlanda, la o linie de credit preventivă oferită de FMI.

 
Categorie articol: 

Comentarii