Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Portugalia" - cel mai bun spectacol al festivalului de teatru

Cel mai bun spectacol din cadrul Festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila" a fost "Portugalia", pus in scena de Victor Ioan Frunza la Teatrul Municipal din Baia Mare. Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de Consiliul Local al Tinerilor in rindul celor 6.000 de spectatori care au urmarit cele 30 de spectacole din festival, se precizeaza intr-un comunicat de presa al teatrului brailean. Scenografia spectacolului "Portugalia" ii apartine Adrianei Grand, iar muzica originala lui Cari Tibor. Textul a fost scris de autorul maghiar Zoltan Egressy, care plaseaza actiunea intr-un sat piedut din Ungaria, insa personajele sint conturate atit de bine, incit ele se incadreaza perfect si in tipologiile pe care le putem descoperi in oricare sat prapadit din Romania, din Republica Moldova sau chiar din Rusia. Umorul de buna calitate, care insoteste scene de o tristete sfisietoare, te determina sa rizi si sa plingi in acelasi timp. Galeria de personaje conturate de autor a fost pusa in scena extraordinar de Victor Ioan Frunza.
Pe locul II, se situeaza spectacolul lui Radu Afrim "Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele". Textul cehului Petr Zelenka scoate la rampa o galerie de nebuni, simpatici cu totii, nefericiti cu totii, miscindu-se in cerc, intr-un sens giratoriu din care nu exista scapare. Locul III este ocupat tot de un spectacol regizat de Radu Afrim - "Omul perna" de Martin McDonagh. Piesa prezinta povestea lui Katurian, autor de fictiune care traieste intr-un stat politienesc si e interogat despre continutul sumbru al povestirilor sale si asemanarea lor cu o seama de crime la adresa copiilor, crime comise in mod misterios in oras.

Festivalul "Zile si Nopti de Teatru European la Braila" a costat peste 3 miliarde de lei vechi

Primaria Braila a alocat trei miliarde de lei vechi pentru desfasurarea si organizarea Festivalului "Zile si Nopti de Teatru European la Braila". De asemenea, Ministerul Culturii a contribuit cu inca 300 de milioane de lei vechi. Un aport important a venit din partea sponsorilor BCR, Piraeus Bank, Toyota Braila, precum si de unii sponsori locali.
In cele opt zile de festival, au beneficiat de 30 de reprezentatii teatrale din sala mare si studio a Teatrului "Maria Filotti", Casa Tineretului, Gradina de Vara si Clubul Festivalului, peste 6.000 de spectatori. Evenimentul s-a desfasurat sub deviza Europa via Balcani, fiind invitate trupe importante din Serbia, Croatia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Israel, Republica Moldova, precum si spectacole romanesti realizate atit de regizori consacrati: Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza, Felix Alexa, Claudiu Goga, Alexandru Hausvater, Radu Afrim, cit si de tineri regizori ca Eugen Fat, Mariana Camarasan, Cristi Juncu. Reprezentatiile Teatrului National din Belgrad, Teatrului de Nord din Salonic, Teatrului Karavan din Croatia, Teatrului Nulifer din Bursa, Teatrului Sava Dovroplotni Silistra, Teatrului National Mihai Eminescu Chisinau, Colocviul "Balcanii intre pitoresc si realitate" si lansarea volumului "Dramaturgia balcanica" au contribuit la conturarea specificului cultural teatral din zona balcanica, se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Sectiunea "Mihail Sebastian" a adus un omagiu scriitorului brailean, de la a carui nastere s-au implinit 100 de ani, prin spectacole, colocvii, proiectii de filme si prin acordarea medaliei comemorative Mihail Sebastian realizata de Muzeul Brailei.
La desfasurarea festivalului au mai contribuit: Muzeul Brailei, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", Centrul de Creatie, Teatrul de Papusi "Carabus", Scoala Populara de Arte "Vespasian Lungu", precum si un important numar de voluntari, elevi, studenti, cadre didactice. Cea de-a treia editie a Festivalului "Zile si Nopti de Teatru European la Braila", a fost organizat de Teatrul "Maria Filotti", Primaria Braila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean, Prefectura Braila, Ministerul Culturii si Cultelor si Asociatia Culturala pentru Teatru.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii